FRANKO COLORI Cropix
PRILIKA ZA DEBITANTA

Igrač koji briljira u HNL-u odmah upada u Dalićevih 11?! Evo zašto bi to bio logičan potez

Hrvatska uvijek dobro reagira u ovakvim vremenima i ima moć dobiti obje utakmice u studenom
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. studeni 2023. 10:15

Sudbina je htjela predriblati vatrena jesenska očekivanja. Prvo im je namijenila euforičnu priču odlično odrađenih rujanskih obveza (Latvija 5:0, Armenija 1:0), a onda je počela faza teških udaraca. Ozljede važnih igrača (Perišić, Kramarić, Petković, Ivanušec), problematični statusi u klubovima za pola reprezentacije, loša priprema utakmica u listopadu, pa nakon dva vrlo neugodna poraza, posljedično loša natjecateljska situacija. Hrvatska je olako prokockala sigurnu vizu za Euro 2024 i sada pred turnus u studenom više nije gospodar svoje sudbine. Narod kaže u ovakvim situacijama, svatko zlo za neko dobro. U kontekstu Vatrenih dobro je da se neka nelogična opuštenost, doza viška samodopadnosti, kako u momčadi tako u stožeru i HNS-u, nadomjestila mobilizacijom snaga. Hrvatska visi za direktan plasman u grupi, ali to još nije gotovo. Uz činjenicu da postoji i popravni ispit, a to je doigravanje u ožujku, ključno je da se Vatreni dobro pripreme i krenu beskompromisno u borbu za Njemačku...

Dok je situacija glede kontinuiteta nastupanja po klubovima relativno slična kao i u listopadu, nešto bolje su vijesti oko zdravlja igrača. Povratak Andreja Kramarića i Luke Ivanušeca dobar su znak za ofenzivni arsenal Vatrenih, dok je ozljeda Kovačića teret uigranom veznom redu. To se može kompenzirati promjenom sustava, dakle umjesto 4-3-3 formatirati se u 4-2-3-1, što se može tijekom igre pretvoriti u ofenzivnih 4-1-4-1. Ključnim nam se čini da se sve nedaće ove jeseni kompenziraju kolektivno pojačanim pristupom. Hrvatska većinom dobro reagira na ovakve krizne situacije i pojačanom borbenošću te sposobnošću da patnju pretvori u dodatnu motivaciju, ona sasvim sigurno ima moć da pobijedi u obje utakmice studenog...

image

Ante Budimir i Mario Pašalić

RONALD GORSIC Cropix

Izostanak Ivana Perišića veliki je gubitak za Vatrene. Taktički gledano, izostanak Petkovića je također minus, jer kao devetka ima tehničke vrijednosti koje su kompatibilne za kombinatoriku koju nameće naš vrhunski vezni red. S Budimirom Vatreni imaju manje "tehničkog šarma", ali na drugoj strani dobivaju na silini i agresivnosti. Budimir je veliki fajter, radi za momčad, ali da bi bio efikasan kao centarfor, potrebuje da momčad radi za njega u završnici. Dakle, devetka Osasune će biti agresivna i vična presingu, ali da bi poentirao, trebaju mu centaršuti s bokova. U tom smislu u Latviji bi bilo logično dati prednost igračima koji po boku stvaraju višak i uz prodornost omogućuju kvalitetna nabacivanja za centarfora.

Zato je uz Ivanušeca, koji nam se čini optimalan za lijevo krilo (iako je bio ozlijeđen, fizički je snažniji tip i lakše kompenzira pauzu), možda logično šansu pružiti Marcu Pašaliću. Po vokaciji jedino pravo desno krilo može proći po svom boku, ali se zna ubaciti u sredinu i šutom finalizirati akciju.

image

Marco Pašalić

RONALD GORSIC Cropix

Latvija sigurno neće biti inferiorna kao u Rijeci, kada su ih Vatreni početkom rujna satrali. No, oni ne mogu biti bitno bolji, pa svi napadački problemi Hrvatske ne bi trebali imati tolikog utjecaja na učinak u Rigi. Marco Pašalić je uvjerljiv u HNL-u, a kvaliteta latvijskih braniča nije takva da bi sada bilo nonsens ne pružiti mu odmah šansu da se pokaže. Iza Budimira nam je logična kandidatura Lovre Majera, koji je u listopadu među rijetkima djelovao razigran, dijelom i zato što više igra u klubu.

Ofenzivni arsenal Vatrenih i u ovakvom sastavu, bez Perišića i Petkovića, ima dovoljno potencijala da bi odgovorio potrebama utakmice u Latviji, ali i tri dana kasnije u Maksimiru protiv Armenije. Logično bi bilo da Dalić u toj utakmici da odmah prostora oporavljenom Kramariću, koji je uz očekivanog Budimira (u odličnoj formi) na devetki gotovo optimalan kao druga špica ili ofenzivni vezni. Armenija će biti u defenzivnom bloku stoga Dalić ima opciju da uz Kramarića, koji je vrlo spretan u gužvi, postavi i Marija Pašalića. Manje nego inače igra u Bergamu, ali dovoljno je u ritmu da nametne svoju vrlinu ulaska u završnicu iz drugog plana...

Hrvatska nije u top formi, ali je ona i dalje dovoljno moćna da nadjača dvije selekcije koje su ipak donja razina europskog nogometa. Dakako, ako izbornik dobro pripremi momčad taktički i psihološki, te osigura maksimalan pristup i kompaktnost reprezentacije.

KAKO PROTIV LATVIJE

Majer se nameće kao desetka

Hrvatska je gost, ali kao favorit i sigurno će biti većim dijelom u napadu. Što znači da Daliću treba snažna devetka, a Budimir uz tu odliku ima i odličnu formu te golgeterski učinak. Ivanušec i Kramarić, da je sve normalno, trebali bi biti prvi izbor, ali ipak je rizik ući s dva rekonvalescenta u prvih 11, pogotovo imajući u vidu i drugu utakmicu za nekoliko dana. Logično bi prednost dali Ivanušecu, jer je fizički snažniji, a na desnom krilu bismo gurnuli u vatru odmah Marca Pašalića, koji ima hitrinu i prodornost. Iza devetke, kao desetka se nameće Lovro Majer, ispred Modrića i Brozovića.

KAKO PROTIV ARMENIJE

Budimir i dalje prvi centarfor

Taktički gledano ne bi trebalo biti velike razlike. U Maksimiru bi na devetki bilo logično ponoviti Budimira, jer je u formi, snažan je i fizički može lakše podnijeti dvije utakmice u kratkom periodu. Na desetki, iako je još nedovoljno spreman, dobro bi došla Kramarićeva kombinatorika i spretnost u očekivanoj "gužvi" Armenaca. Desno bi prostor mogao dobiti Mario Pašalić, koji manje igra u Atalanti, ali dovoljno da svojom fizičkom moći osigura "mišiće" i lakše igranje Ivanušecu ili Pjaci na krilu. S obzirom na opću spremnost, u obje utakmice je logično da Dalić mijenja po petoricu igrača i dozira snage.

Linker
20. svibanj 2024 22:11