JURE MAKOVEC Afp
EUROKVALIFIKACIJE

VIDEO: Sjajni susjedi na korak do Eura, užareni napadač riješio sva pitanja i odveo ekipu pred vrata raja

‘Svi na stadionu su uživali, igrao se jako dobar nogomet‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. listopad 2023. 20:36

Slovenija je napravila veliki korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo. Momčad koju vodi bivši trener Rijeke Matjaž Kek u Ljubljani je svladala Finsku rezultatom 3:0.

Benjamin Šeško bio je slovenski junak. Napadač RB Leipziga realizirao je kazneni udarac u 16. minuti, potom je u 28. minuti postigao i svoj drugi pogodak na asistenciju Šporara. Konačnih 3:0 postavio je Erik Janža u 2. minuti sudačke nadoknade.

U skupini H odigran je i susret Sjeverne Irske i San Marina koji je završen slavljem domaćina 3:0. Pogotke su postigli Smyth (5), Magennis (11) i McMenamin (81). U sljedećem kolu u ponedjeljak Sjeverna Irska dočekuje Sloveniju, dok je Finska domaćin Kazahstanu.

POGOTKE SLOVENIJE POGLEDAJTE OVDJE

Ukrajina je na neutralnom terenu u Pragu ostvarila važnu kvalifikacijsku pobjedu protiv Sjeverne Makedonije. Bila je to dobra utakmica u kojoj je bilo prilika na obje strane, no Ukrajinci su svoje iskoristili i na kraju slavili rezultatom 2:0.

Prvi je pogodak Ukrajine stigao nakon pola sata igre. Tukao je Sudakov, a lopta je pogodila jednog makedonskog igrača, promijenila smjer i prevarila vratara Dimitrievskog.

Uslijedilo je razdoblje igre s makedonskom dominacijom, no realizacija se pokazala kao velik problem. Promašivali su i Ukrajinci, dvaput su pogodili okvir vratiju, a konačnih 2:0 u 5. minuti sudačke nadoknade postavio Karavajev koji je iz daljine prebacio istrčalog makedonskog vratara.

- Čestitke za ono što su obje reprezentacije pokazale na terenu. Mislim da su svi na stadionu uživali, igrao se dobar nogomet. Mi smo se nakon onakvog nesretnog gola uspjeli vratiti, početkom nastavka napravili smo neke promjene u sustavu, a prilike koje smo stvorili nažalost nismo iskoristili. Nakon toga je poraz bio neminovan, i na kraju sam najviše razočaran rezultatom – izjavio je izbornik Sjeverne Makedonije Blagoja Milevski.

Iako bi joj ovaj poraz mogao presuditi, njegova je momčad teoretski još u igri. No, u studenome joj slijede dva teška ispita, Italija u gostima i Engleska u Skoplju.

- Ostaje nam da igramo nogomet, pa ćemo vidjeti kamo će nas to dovesti – zaključio je Milevski.

Utakmicu je za Sjevernu Makedoniju započeo veznjak Varaždina Agon Elezi koji je zamijenjen u 74. minuti, dok je prvo poluvrijeme odradio Osijekov stoper Jovan Manev. Dinamov Arijan Ademi zamijenio je Atanasova u 62. minuti, dok je Hajdukov Aleksandar Trajkovski igrao od 84. minute umjesto Moiovskog.

Engleska je i dalje u vodstvu u skupini C s 13 bodova, Ukrajina drži drugo mjesto s 10 bodova, a po sedam imaju Italija i Makedonija, s tim da Azzurri imaju dvije utakmice manje.

U skupini G derbi začelja igrali su Bugarska i Litva. Domaćin je od 42. minute igrao bez Kraeva koji je zaradio drugi žuti karton, a pobjedu je gostima osigurao Pijus Sirvys pogocima u 45. i 55. minuti.

Linker
20. svibanj 2024 23:22