Slavlje gruzijskih navijača

 GIORGI ARJEVANIDZE Afp
JEDINI DEBITANTI

Za njih je plasman - zlato: ‘To će ih podići kao Hrvate bronca iz ‘98. Nemojte misliti da su autsajderi Eura‘

‘Neki nisu vjerovali u nas... Nikada u životu nisam doživio nešto ovako emotivno‘, kaže ‘Kvaradona‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 28. ožujak 2024. 07:59

Svakog jutra, čak i vjetrovitog i snježnog, šestogodišnji dječak tvrdoglavo je pješačio s ogromnom torbom na leđima ne bi li stigao na trening. Na utakmice je išao znatno rjeđe, trebali su sami putovati, a njegova obitelj, koliko god se trudila ne ‘ubijati‘ dijete, bila je previše siromašna da bi si to priuštila. Bilo ga je stid, izmišljao je razne razloge zašto se ne pojavljuje, a stigao bi na utakmicu tek ako bi ga netko drugi povezao sa sobom.

Čitate svjedočanstvo jedne korisnice na društvenim mrežama, preneseno na vodećim gruzijskim medijima. Radi se o negdašnjoj susjedi reprezentativca Nike Kvekveskirija. On je taj jadni, nepokolebljivi dječak, koji je u utorak zabio presudni penal pri raspucavanju s Grčkom i odveo Gruziju na prvo Europsko prvenstvo od osamostaljenja. Susjeda je podijelila priču da bi, zasigurno u ime svih Gruzijaca, zahvalila Kvekveskiriju na ustrajnosti, na neprospavanoj noći u Tbilisiju, čiji su glavni trg okupirale tisuće navijača čekajući na dolazak svojih junaka.

‘Krenite štedjeti!‘

Trajalo je satima jer prvo je trebalo “preživjeti” invaziju s tribina Dinamo Arene, a kada su stigli, pozornicom je zavladao Guram Kašija, stoper i kapetan nacionalne momčadi.

- Krenite štedjeti, vidimo u Njemačkoj! - prolomilo se centrom grada.

U Tbilisiju se nalazi ogroman kip Majke Gruzije, visok 20 metara. Zove se Kartlis Deda, u jednoj ruci drži vino, u drugoj mač. Gruzijski reprezentativci vino su sačuvali za kasnije, a grčke Pirate dočekali mačem. Doduše, ne pretjerano naoštrenim, ali dovoljno izdržljivim za 120-minutno mačevanje, a kako nitko nije zadao ubod suparniku, presudila je otvorena paljba u kojoj se bolje snašao domaćin (4:2) pred 50 tisuća navijača.

image

Slavlje Gruzije

Davit Kachkachishvili/afp/profimedia

- Neki nisu vjerovali u nas, sada smo im promijenili mišljenje. Nikada u životu nisam doživio nešto ovako emotivno. Hvala navijačima, bili su najvažniji faktor našeg uspjeha. Još uvijek ne mogu vjerovati što smo napravili. Sreća je gledati ovakvu Gruziju - poručio je Hviča Kvarachelija, glavna zvijezda reprezentacije.

- Nisam Gruzijac, ali tako se osjećam i platio bih ulaznicu za ovakve scene. Vratio nam se sav uloženi trud i zalaganje iz proteklih godina - dodat će Willy Sagnol, izbornik Gruzije s francuskom putovnicom.

Križari su se uspjeli plasirati na EP iz 15. pokušaja, a tamo ih čekaju Turska, Češka i Portugal u F skupini. Malotko se bavi prognozama, Gruzijci će u Njemačkoj ostaviti i srce i dušu, ali dolaze potpuno neopterećeni. Ispisali su najljepšu priču kvalifikacija, jedini su debitant na turniru i nemaju što za izgubiti, sama pojava na smotri za njih je jednaka zlatnoj medalji.

- Veličanstven podvig! Mislim da će ovo doživjeti kao mi broncu iz Francuske, ovaj rezultat podići će im kompletnu nogometnu sferu - kaže Ivo Šušak, koji uvijek pasionirano priča o Gruziji budući da su ga tamošnje prilike brzo "zavele" kada je bio njihov izbornik (2003.), istovremeno i trener Dinamo Tbilisija (2002. - 2004.).

‘Nemojte ih odmah eliminirati‘

U rujnu nam je Šušak kazao da vjeruje u prolaz Gruzije na EP, tada bi se mnogi možda samo nasmijali na preoptimističnu prognozu, np ispostavila se točnom. Šušku je bilo neizmjerno zadovoljstvo gledati povijesne scene.

- Ne mogu to uspoređivati s rezultatima Hrvatske, ali jako se veselim njihovu plasmanu. I dalje svakodnevno primam poruke, pa sam tako i čestitao tamošnjim prijateljima. Jedan mi odgovara da je to i moja zasluga, što je lijepo čuti, ali ne mislim da je baš tako. No drago mi je da se sjećaju tih dana, i tada je vladala euforija.

image

Slavlje Gruzije

VANO SHLAMOV Afp

image

Slavlje navijača

GIORGI ARJEVANIDZE Afp

Kaže, ključ gruzijskog uspjeha nalazi se u promjeni pristupa.

- U moje vrijeme, a i ono poslije, imali su jedan problem. Budući da su mnogi njihovi nogometaši igrali u inozemstvu, reprezentativno okupljanje za njih bi bila relaksacija i odmor. Nedostajala im je ozbiljnost i posvećenost isključivo rezultatu. To je nešto što sam ja u kratkom razdoblju pokušavao promijeniti, a izbornik Sagnol je sada to uspio u potpunosti učiniti. Sigurno je toj ozbiljnosti pridonio i predsjednik Saveza Levan Kobiašvili, koji je preuzeo tu funkciju 2015., a ranije bio veliko nogometno ime njihove zemlje kao igrač Schalkea.

Premda Gruzijci neće biti favorit ni protiv jedne reprezentacije na velikoj smotri, Šušak vjeruje da imaju što za reći.

- Ozbiljno će ući na Euro. Nemojte ih eliminirati niti stavljati u grupu autsajdera, volio bih da nekoga iznenade i mislim da mogu to učiniti. Želim im sve najbolje, ne mogu Gruziju nazvati svojom drugom domovinom, ali bez problema bih mogao tamo živjeti i bez neke poslovne obveze. To je tako topao narod u kojem se ne možete osjećati kao stranac. Vjerujem i da ću otići na barem jednu njihovu utakmicu u Njemačkoj - zaključuje Ivo Šušak.

A poraženi Grci? Oni nastavljaju pisati nova poglavlja tragedije, na velikom natjecanju nisu se našli od Svjetskog prvenstva 2014. godine i uslijedit će raznorazne analize pod radnim naslovom “kako nam se to (opet) moglo dogoditi”.

Ukrajina ispunila misiju: ‘Ovo je poklon narodu‘

I Ukrajina je imala nešto razloga za slavlje, premda je ono bilo znatno skromnije. Ipak se od Žuto-plavih očekivao plasman, bila je to njihova misija i obveza. Ponovo su morali nadoknađivati minus jedan kao protiv Bosne i Hercegovine u polufinalu, ali u konačnici su okrenuli i Islanđane (2:1).

- Danas je bilo teško biti izbornik. Nadam se da svi vide da smo napredovali, na terenu u poljskom Wroclawu osjećali smo se kao kod kuće. Zahvalan sam igračima, ovo je poklon našoj domovini u tako teškim životnim trenucima - rekao je izbornik Sergei Rebrov

Junacima su se ispostavili strijelci dvaju potpuno različitih prilika - Viktor Cigankov prava je senzacija u dresu Girone, a Mihajlo Mudrik na klupskoj je adresi znatno bliže statusu razočaranja, budući da ga je Chelsea, zasad se čini, očito pretplatio izdvojivši 70 milijuna eura za transfer. Definitivno je Mudriku ovakva epizoda, u kojoj će biti glavni lik, bila prijeko potrebna, a bilo bi dobro da ju prenese i u E skupinu s Belgijom, Rumunjskom i Slovačkom. Društvo je to u kojem Ukrajinci u najboljem izdanju mogu računati na prolaz. Dosad su dvaput zapeli u grupnoj fazi (2012. i 2016.), a na prošloj smotri upisali najbolji doseg ulaskom u četvrtinu finala, odakle ih je ispratila Engleska (4:0).

Poljaci bez euforije: ‘Ne smijemo se osramotiti‘

U Poljskoj se, pak, euforija mogla naći tek u tragovima iako se bitka s Walesom (0:0) također pretvorila u dramu raspucavanja, a miljenik publike u Cardiffu Daniel James nije uspio savladati Wojciecha Szczesnyja prepustivši vizu za Njemačku gostima (4:5). Poljaci su kratko slavili, recentno razdoblje loših rezultata natjeralo ih je na maksimalnu ozbiljnost pa su plasman na EP shvatili kao nešto što se podrazumijeva. Bit će im to peti uzastopni (i ukupni) na EP-ovima, najbolje su prošli 2016. dosegom četvrtfinala, kada su poraženi od kasnijeg osvajača Portugala na penale.

- Ovo nam je odskočna daska i prilika da promijenimo stvari. Događaji iz proteklih godinu i pol dana bili su nedopustivi, sada smo u fazi izgradnje nečeg novog. Nadam se da se na Euru nećemo osramotiti - kaže vratar Szczesny, hladan kao led, valjda se prisjetivši da Poljska upada u društvo Francuske, Nizozemske i Austrije u D skupini.

Linker
08. travanj 2024 16:40