THOMAS PAKUSCH/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
49 OD 49

Hrvatski junak najljepše europske bajke: ‘Neopisivo! Ovo je magija, a mislili ste da je došao taj dan‘

Xabi Alonso je u Realu proveo pet godina i sa Bernabeua ukrao recept za besmrtnost
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 10. svibanj 2024. 08:04

Xabi Alonso igrao je za Real Madrid od 2009. do 2014. godine. Osim što je upisao 236 nastupa, postigao šest golova i namjestio 31 te podigao šest trofeja, mora da je veznjak sa Santiago Bernabeua ukrao i recept za besmrtnost. I ljubomorno ga čuvao sve do ulaska u ordinaciju Apotekara.

Bayer Leverkusen i dalje ne zna za poraz, sada 49 utakmica u nizu, premda je u uzvratu s Romom u sklopu polufinala Europske lige gubio 0:2 sve do 82. minute. Xabijev tajni recept besmrtnosti ne znamo, no jedan od sastojaka sigurno je Josip Stanišić. Prvo je Gianluca Mancini postigao autogol, a zatim hrvatski reprezentativac uzdrmao mrežu za 2:2 u 97. minuti. Tribine su eksplodirale, što zbog osiguranog prolaska u finale EL ukupnom 4:2 pobjedom, što zbog činjenice da se Bayer još jednom spasio u foto finišu. U čak 14 ovosezonskih utakmica Apotekari su zabijali u 90. ili kasnije, ukupno 17 golova u "mrtvim minutama"... Stanišić je to učinio i protiv Borussije Dortmund prije tri tjedna. Baš kao i nasuprot rimskog kluba, Žuto-crnima zabio je u sedmoj minuti nadoknade.

- Za mene je neopisivo vidjeti sve te navijače i spoznati da smo u finalu. Nevjerojatno. Ovo je bila stvarno jako teška utakmica od prve minute. Znali smo kako snažna momčad nam prijeti i da ništa nije gotovo nakon 2:0 u prvoj utakmici - poručio je Stanišić nakon ogleda.

image

Josip Stanišić

INA FASSBENDER Afp

Kaže, svjestan je da je veliki dio publike bio uvjeren u prvi poraz Apotekara. Neće moći.

- Mnogi su mislili da je danas taj dan. No, vidjeli ste u očima naših igrača da svi žele u finale i izbjeći poraz. Sada nam je san postao stvarnost, sada smo u finalu.

Hrvatski reprezentativac postigao je izvrstan pogodak nakon ulaska s klupe u 90. minuti. Iskoristio je prazan prostor nakon dodavanja Floriana Wirtza, sjurio se u kazneni prostor, lažnjakom prevario čuvara i ljevicom zakucao u suprotni kut. Pogodak je nominiran i za gol tjedna u Europskoj ligi.

- Znao sam da su svi igrači umorni, pa sam pretpostavio da nemaju dovoljno snage da me zaustave. Imao sam samo jednu stvar na umu - šutirati u suprotni kut. Bio je to dobar gol, ali najvažnija i najljepša stvar bilo je slavlje s navijačima. Lijepo je vidjeti sretne suigrače na terenu, za mene je ovo magičan moment.

image

Josip Stanišić i slavlje suigrača

Pepphoto/horst Mauelshagen/imago Sportfotodienst/profimedia

Pokušao je objasniti što je tako posebno u momčadi s BayArene.

- Teško je reći. Svi daju sve od sebe do zadnje minute. Vidite kako često zabijamo u završnici, dižemo se u posljednjim trenucima utakmice, to nije slučajno. Naravno da ti uvijek treba i malo sreće, ali sreća dolazi nakon odricanja i teškog rada. Najvažnije je da ovako nastavimo i da ne prestanemo vjerovati. Nitko nam neće dati trofej za nepobjedivost. Idemo u finale po pobjedu - završno je poručio Stanišić.

Finale Europske lige između Atalante i Bayera na rasporedu je 22. svibnja. Dotad Apotekari igraju s Bochumom i Augsburgom u Bundesligi, a sezonu zatvaraju tri dana nakon finalne borbe u završnici Njemačkog kupa protiv drugoligaša Kaiserslauterna.

Linker
10. svibanj 2024 10:36