GORAN MEHKEK Cropix
INTERVJU ZA SN

Bivši igrač Hajduka, Dinama i Rijeke: ‘Bijelima treba pravi stoper koji će ojačati momčad za barem 30 posto‘

Nekadašnji nogometaš tri velika hrvatska kluba, Saša Peršon, za SN govori o stanju na početku prvenstva
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. srpanj 2023. 20:12

Poraz u Superkupu i pobjeda u prvenstvenom dvoboju protiv Dinama, Hajdukov su učinak u dva uzastopna derbija na prvenstvenom startu. Nekadašnji srednji branič Rijeke, Dinama i Hajduka, Saša Peršon, ovako je ocijenio Hajdukov ulazak u sezonu:

- Izgubili su Splićani trofej, ali vratili su se u život prvenstvenom pobjedom, no i trener Ivan Leko svjestan je da mu je momčad bolje izgledala u Superkupu, u dvoboju nakon kojeg su na kraju pognute glave napustili travnjak. Jer, Dinamo je u prvenstvenom okršaju sve kontrolirao, imao je baš sve u svojim rukama, ali onda je nogomet opet pokazao svoju ćudljivost i još se jednom potvrdilo da je to jedini sport u kojem bolja i kvalitetnija momčad ne mora na kraju i pobijediti. I Hajduk je uzeo sva tri boda, ali očito je da u igri Splićana ima još dosta prostora za pozitivan pomak i određeni napredak. No, Hajduk je osjetio da bi ove sezone mogao nešto napraviti i da bi mogao biti znatno bliže Dinamu nego dosad - smatra Peršon.

image

Saša Peršon

FACEBOOK SCREENSHOT

Na čemu se to temelji - na Hajdukovoj snazi, ili na uočenim Dinamovim slabostima?

- Čini mi se da ovaj put razlog za splitski optimizam leži u vjeri u vlastitu kvalitetu. Zasad je Hajduk bolje odradio prijelazni rok od Dinama, iako ćemo konkretne zaključke moći donositi tek početkom rujna, kad završe transferi i kad ćemo doznati kakvo će zapravo biti pravo stanje u svlačionicama. Vidjet ćemo tko će još otići, a tko će doći. Napuste li Dinamo ključni igrači o čijim se možebitnim odlascima svakodnevno piše, tada će se zagrebački klub sučeliti s problemom kojeg nije imao prošlih godina. A Hajduk mi, pak, izgleda jači nego što je bio lani, čini mi se da je zasad u prijelaznom roku odrađen bolji posao nego prošloga ljeta. Dinamo zasad na planu transfera "tapka u mjestu" i nema više širinu rostera kao proteklih sezona. Jedino mi nije jasno što je s Drmićem, je li u nemilosti trenera Igora Bišćana? Čudna je to situacija, pa Drmić je napadač koji će u HNL-u bez problema postići 10-15 pogodaka!

Hajdukova je pobjeda u Maksimiru "zapalila" ionako lako zapaljivo nogometno ozračje u Splitu i u Dalmaciji. Može li ta već uobičajena srpanjska euforija imati i negativan učinak na Lekinu momčad?

- Uvijek je to tako u Splitu, nije to ništa novo oko Hajduka. No, euforija sa sobom donosi i pritisak, donosi dodatni uteg, koji je svakom novom sezonom bez osvojenog naslova prvaka sve teži i teži. A prošlo je već 18 godina bez naslova... Jasno je da će Hajduk ove sezone učiniti sve kako bi parirao Dinamu i pokušat će prvenstvenu utrku napraviti što neizvjesnijom. Ali, ponavljam, za neke je konkretnije zaključke ipak još prerano, pričekajmo rujan.

A jeste li ipak uočili neki pozitivni pomak u Hajdukovoj igri u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj se načelno sve svodilo na Livajin učinak?

- Činjenica jest da je dosad Hajduk u mnogome ovisio o Livaji, govorili su to i rezultati. Dovedeno je nekoliko inozemnih igrača, Odjidja-Ofoe i Moufi pokazali su da bi trebali biti pojačanja, Benrahou je i prošle sezone ponudio potrebni potencijal. Vidjet ćemo kako će se uigrati i koliko će im vremena trebati, ali ne očekujem da će se nešto drastično promijeniti u Hajdukovoj igri. Normalno je, naime, da će Hajdukova igra i dalje ovisiti o Livaji - kad trener ima takvoga igrača u svlačionici, onda je i logično da se mnogo toga podređuje Livaji. Kad se traži neko rješenje u igri prema naprijed, svi igrači najprije pogledom traže Livaju, a tek onda razmišljaju o nekim drugim solucijama. U subotu se Livaja baš i nije vidio, no eksplodirao je u pravom trenutku, iskoristivši pogrešku Livakovića i zabio je gol za izjednačenje.

U igri prema naprijed, dakle, opet će se sve vrtjeti oko Livaje, ali ostaju kronični problemi u posljednjem obrambenom redu. Ferro je u Maksimiru početnički dopustio Špikiću da ga izgura i uzme mu loptu prije Petkovićeva pogotka...

- Ocjenjujemo li Hajdukovu momčad po linijama, opet se nameće zaključak da su srednji braniči "najtanji" dio sastava. A zna se da nerijetko utakmice odlučuju baš reakcije posljednjeg obrambenog reda. Stoga očekujem da će Hajduk do kraja prijelaznog roka pokušati pronaći kvalitetnog stopera, nekog "kapitalca" koji bi donio sigurnost i učvrstio obranu. Posljednjih su godina Splićani promijenili mnogo igrača na stoperskim pozicijama, ali nitko nije ostavio pozitivan trag. Možda je krajem prošle sezone nešto dobro pokazivao Awaziem, ali sjetimo se samo kakve je "kikseve", u serijama, imao po dolasku u Hajduk. Nije ni on bio pravo rješenje i Hajdukov je imperativ zapravo do rujna dovesti pravoga stopera, koji bi ojačao momčad barem za 30 posto!

U nedjelju je na rasporedu jadranski derbi, Hajduk je domaćin Rijeci. Kakvu utakmicu očekujete?

- Poljud će sigurno biti pun i Hajduk će tražiti potvrdu zagrebačke pobjede, silno će željeti upisati nova tri boda. A Rijeka dolazi neopterećena, nakon očekivane startne pobjede protiv Rudeša. Riječani će se pokušati nadigravati u Splitu i mogla bi to biti dobra utakmica, prava poslastica za gledatelje. Nadam se da će tako i biti.

U kojoj mjeri ishod jadranskog derbija može usmjeriti daljnja prvenstvena zbivanja?

- Pobjeda bi Hajduku dala dodatni, jaki zamah, imali bi Splićani maksimalan učinak nakon dva uzastopna derbija i to bi ih itekako pogurnulo u nastavak utrke. Sad ćemo vidjeti kako će Hajduk reagirati na tom euforičnom valu, nerijetko je u sličnim situacijama znao posrnuti i protiv objektivno slabijih momčadi od Rijeke. K tome, predobro znamo da je Rijeka mnogo puta znala iznenaditi Splićane na Poljudu. Međutim, prvenstvo je tek počelo, pa u slučaju bilo kakvog rezultata, neće se dogoditi ništa što bi moglo biti presudno. Još je dosta vremena za "popravne ispite".

Nitko se neće ubaciti u veliku četvorku

Kakvu sezonu očekujete, što je pokazalo uvodno kolo?

- Osim velike Hajdukove pobjede u Maksimiru, nije bilo iznenađenja, Očekivala se lagana pobjeda Rijeke, a Osijek se, strahovito motiviran igranjem na novom, prekrasnom stadionu, lako obračunao sa Slavenom Belupom, koji je u novu sezonu ušao u novom ruhu. Dva remija, u Velikoj Gorici i u Kranjčevićevoj, također nisu bila neočekivana. Uglavnom, ne vjerujem da bi se netko mogao ubaciti među "veliku četvorku". Dinamo i Hajduk prvi su aspiranti na naslov, dok će Rijeka i Osijek vrebati svoju priliku. A borba za ostanak opet će biti uzbudljiva i vrlo neizvjesna - smatra Peršon. (pju)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 14:52