ULMER/MARKUS ULMER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
TRAŽI SE PROMJENA

Veliki Fifin projekt je upitan: Infantinu stiglo pismo sa zahtjevom, spominje se i pravni postupak

Sindikati i udruge nacionalnih liga pozivaju operativna tijela FIFA-e da odgodi Svjetsko klupsko prvenstvo
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 10. svibanj 2024. 10:31

Hoće li se Svjetsko klupsko prvenstvo uopće odigrati? FIFA je u prosincu 2023. pompozno najavila proširenje formata natjecanja na 32 momčadi i jednomjesečno odigravanje turnira (od 15. lipnja do 13. srpnja 2025. u SAD-u). No, 13 mjeseci prije održavanja veliki je FIFA-in projekt krajnje upitan...

Naime, predsjednik Svjetske nogometne organizacije Gianni Infantino zaprimio je pismo sindikata igrača, u kojemu se od FIFA-e traži promjena globalnog kalendara natjecanja, odnosno odgoda termina odigravanja Svjetskog klupskog prvenstva. Zahtjev sindikata podržavaju i vodeće svjetske lige, među kojima je i engleska Premier League. Kao krajnju konzekvencu sindikat igrača sugerira i pravni postupak protiv FIFA-e.

U pismu se naglašava prekomjerno zasićenje igrača zgusnutim rasporedom (sve brojnijih) natjecanja. "Trenutačni termin odigravanja Svjetskog klupskog prvenstva donio bi također i veliku ekonomsku štetu domaćim ligama, a igrače izložio krajnjim granicama izdržljivosti", ističe se u pismu FIFA-i.

Sindikati i udruge nacionalnih liga pozivaju operativna tijela FIFA-e da odgodi Svjetsko klupsko prvenstvo i ponovno otvori rasprave o međunarodnom kalendaru za razdoblje do 2030. godine.

"Ako FIFA odbije udovoljiti navedenim zahtjevima i ne pokuša riješiti problem, bit ćemo primorani savjetovati naše članove o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, pojedinačno i kolektivno, kako bi proaktivno zaštitili svoje interese", ističe se u zaključku pisma.

Linker
10. svibanj 2024 10:31