Joan Laporta i Xavi Hernandez

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia
NA REDU JE KLJUČNI SASTANAK

Nedavno su se grlili i plakali, sada skroz druga priča: Evo zašto je prvi čovjek Barce potpuno izgubio živce

Xavi je u internim razgovorima govorio jedno, a u javnom istupu promijenio ploču?
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. svibanj 2024. 15:12

Da se Joan Laporta natječe na kvizu Tko želi biti milijunaš, iliti ‘Quién quiere ser millonario?’ u španjolskoj verziji, uvjereni smo da bi već nakon prvog praga imao ozbiljnih poteškoća. Ne zato što sumnjamo u znanje predsjednika Barcelone, diplomirani pravnik već bi se nekako snašao, no kada bi točno odgovorio na početnih pet pitanja, svakim idućim ponuđenim odgovorom Juan Bonet (španjolski Tarik Filipović) dodao bi: “Je li to vaš konačni odgovor?”. E, tu bi Laporta zapeo, puhao, gutao "knedle", podizao obrve i češkao bradu...

Prije samo tri tjedna Laporta i Xavi Hernandez grlili su se pred kamerama poput najboljih prijatelja, predsjednik je upro sve retoričke snage ne bi li nagovorio trenera na još jednu sezonu u katalonskom klubu, a toliko su srčano i euforično govorili o budućim projektima i ljubavi prema Barceloni da je Laporta čak i pustio suzu. Xavi je poručio da ostaje, također otkrivši da ima problema s konačnim odgovorima jer tri mjeseca ranije naveo je niz razloga zašto spakirati kofere po završetku sezone.

image

Xavi Hernandez

JORGE GUERRERO Afp

I taman kad smo pomislili da je storija o vrućoj trenerskoj stolici Montjuica napokon zahladila, pa skoro i zaboravili da je Xaviju uopće gorjelo pod nogama, evo vrištećih španjolskih naslovnica: “Joan Laporta razmišlja nastaviti bez Xavija”, stoji pod udarnom vijesti Mundo Deportiva, s obrazloženjem da su posljednji javni istupi 44-godišnjeg stručnjaka uzburkali strasti. Xavi je, naime, uoči utakmice s Almerijom (2:0) ukazao na financijske poteškoće kluba, smatrajući da će ostaviti utjecaj i na rezultate momčadi.

Vrlo teška situacija

- Navijači i članovi Barcelone moraju shvatiti da je situacija vrlo teška, posebno na ekonomskoj razini. Nije nam lako natjecati se s najboljim konkurentima, kakow s Madridom u Španjolskoj, tako i s ostalima u Europi. U prošla vremena trener Barce došao bi u klub i rekao “želim dovesti tog i tog igrača”, sada nije tako. Nemamo povoljnu situaciju kao ostali klubovi, mnogi imaju puno bolje financijske uvjete od nas. O tome sam razgovarao sa sportskim izbornikom Decom, klub mora shvatiti da nam je potrebna stabilnost i vrijeme. Gospodarska situacija obilježit će naše sportsko planiranje, ako se ne poboljša, ostat ćemo na istoj točki - govorio je trener Katalonaca, a mediji bliski klubu navode da je njegov istup razočarao i razljutio Laportu.

image

Joan Laporta

Mutsu Kawamori/aflo/profimedia

Doduše, Xavi je samo “otkrio toplu vodu”, navedeni problemi Blaugrane nisu od jučer i jasno da su zakočili Katalonce u namjeri da održe natjecateljski korak za Real Madridom. Skorašnji dolazak Kyliana Mbappea bit će konačna potvrda da su tržišne mogućnosti Kraljeva miljama ispred onih u domu najvećih im rivala. Tko zna, možda su baš svježe vijesti o francuskom superstaru (prvi put potvrdio da napušta PSG) natjerale Xavija da “trgne” Barcinu upravu i prizove neka bolja vremena - Katalonci su nekada adekvatno odgovarali na svaki veliki potez Madriđana: Neymar je došao istovremeno kad i Gareth Bale u Real, Luis Suarez i Ivan Rakitić kad i James Rodriguez (tada je on bio velika nada) i Toni Kroos, Antoine Griezmann bio je reakcija na Edena Hazarda... Svaki madridski “kapitalac” u pravilu je izazvao veliki transfer i na drugom polu. Tradicija je stala prošlog ljeta, u kojem si Katalonci nisu mogli priuštiti posao istovjetan potpisu Judea Bellinghama.

Sumnja u Xavijevu vjeru

Dakle, Xavi nije rekao ništa pogrešno ni nepoznato, no Laporta je navodno izgubio živce posumnjavši da trenerovu vjeru u klupske projekte i momčad kojom raspolaže. Izvori bliski klubu iznose da je Xavi u internim razgovorima inzistirao da može biti konkurentan s aktualnim igračima, a posljednje izjave sugeriraju suprotno, zato je Laporta i ostao iznenađen. Neki tamošnji mediji (nešto slabije pouzdanosti) pišu da je već obavijestio sportskog direktora Deca da pokrene pregovore s Rafom Marquezom, trenerom Barce Atletic koji bi mogao naslijediti Xavija.

- Meni ništa nije rečeno na temu budućnosti. Naša veza neće se promijeniti, samo sam rekao ono što mislim. Dakle, da situacija nije laka i da ju moramo preokrenuti. Vidim priliku za ostanak u najboljem klubu na svijetu, imam entuzijazam i ambiciju osvojiti titule, samo sam kazao da moramo raditi na ekonomiji. U okolišu uvijek postoji buka - rekao je Xavi nakon pobjede nad Almerijom na presici kojoj Laporta i Deco nisu prisustvovali - predsjednik iz nepoznatog, a sportski direktor iz privatnih razloga.

Ako je za vjerovati Mundo Deportivu, upravo će Deco biti ključna osoba za pitanje Xavijeve budućnosti. U narednim danima, ovisno o tomu kad se Deco vrati iz Porta, Barcelona će održati interni sastanak i donijeti (valjda) konačnu presudu. Za to vrijeme, vodstvo kluba navodno vrši ogroman pritisak na Laportu, tražeći ga da Xavi postane bivši, a nekoć slavni veznjak u ovim prevrtljivim vremenima beskonačnih “plot twistova” zbunjeno se pita: Jesam li ja došao ili pošao?

Linker
18. svibanj 2024 15:13