IOC President Thomas Bach poses after an interview with AFP ahead of the Paris 2024 Olympic Games at the IOC headquarters in Lausanne on April 26, 2024. (Photo by GABRIEL MONNET/AFP)

 GABRIEL MONNET Afp
NEZAPAMĆENI INTERES

Više od deset zemalja kandidat za domaćinstvo OI 2036.: ‘Prerano je bilo što komentirati‘

Na Igrama u Parizu, otprilike 96 posto sportskih događaja odvijat će se na postojećim ili privremenim borilištima
Piše: HINAObjavljeno: 28. travanj 2024. 11:34

Unatoč prijetnjama od klimatskih promjena, dopinga uz pomoć umjetne inteligencije ili natjecanja iz e-sportova, čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach (MOO) uvjeren je da budućnost sportskog pokreta nikada nije bila tako svijetla jer se za kandidaturu za Olimpijske igre 2036. godine natječe dvoznamenkasti broj zemalja.

Bach, 70-godišnji njemački mačevalac, na čelu je MOO-a od 2013., kada je interes za domaćinstvo igara bio na najnižoj razini nakon opetovanih skandala oko troškova i korupcije. Smanjena privlačnost Igara bila je očita tijekom ponuda za Ljetne igre 2024. i 2028., kada su postojala samo dva kandidata, Pariz i Los Angeles, koji su i dobili ta natjecanja.

Od tada su Igre 2032. dodijeljene australskom Brisbaneu, a Bach je rekao francuskoj novinskoj agenciji AFP da se za Igre 2036. natječe dvoznamenkasti broj zemalja.

Thomas Bach nije želio komentirati ambicije dviju zaljevskih sportskih sila. Saudijska Arabija je jedini kandidat za domaćina Svjetskog prvenstva 2034. godine, a želi i OI. Katar, bijesan zbog dodjele Olimpijskih igara 2032. u Brisbaneu na svoj račun, sprema se prijaviti za one 2036., izvijestio je u subotu katarski list Al-Watan.

"Ove igre su tek za 12 godina, tako da je prerano komentirati bilo kakve interese", rekao je Bach na tu temu.

Bach pripisuje ponovno oživljavanje interesa za domaćinstvo Igara reformama provedenim pod njegovim vodstvom koje su nastojale eliminirati rasipničko trošenje koje je dovelo do bankrota nekoliko gradova domaćina u prošlosti. Umjesto predimenzioniranih i blještavih novih stadiona i objekata koji kasnije često postaju beskorisni, MOO potiče korištenje postojeće ili privremene infrastrukture.

Na Igrama u Parizu, koje počinju 26. srpnja, otprilike 96 posto sportskih događaja odvijat će se na postojećim ili privremenim borilištima, a u Los Angelesu 2028. ta bi brojka mogla već dosegnuti sto posto. "Pariz su prve Igre koje su u potpunosti u skladu s reformama našeg olimpijskog programa od početka do kraja", dodao je Bach.

Kao što predsjednik priznaje, globalno zatopljenje također je sve veći izazov. To se posebno odnosi na zimske igre koje ovise o snijegu, ali i na puno veću ljetnu verziju igara. Potvrdio je da će se ljetne Igre možda morati pomaknuti s njihovih tradicionalnih datuma u srpnju i kolovozu na hladnije jesenske mjesece, kao što je bio slučaj za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. u Katru.

No organiziranje Olimpijskih igara nije jedini izazov za MOO, koji se etablirao kao glavni regulator svijeta sporta, uvelike financirajući borbu protiv dopinga i međunarodne federacije izdajući etičke ili medicinske preporuke. Za Thomasa Bacha, vlasti sada moraju iskoristiti umjetnu inteligenciju, jer će ona "odrediti budućnost naših društava i uvelike utjecati na sport u mnogim aspektima".

"Agenda umjetne inteligencije" koju je MOO pokrenuo prošlog tjedna planira pomoći u "identificiranju talenata i zatvaranje jaza između sportaša koji imaju na raspolaganju" najbolje programe treninga, prehrane i zdravstvenog praćenja, uz moćne sponzore, te onih koji to nemaju", objašnjava 70-godišnji Nijemac.

No, umjetna inteligencija može imati i mračniju stranu: "Nisam prorok, ali kada pogledamo kombinaciju umjetne inteligencije i biokemije, možemo doći do prilično distopijskog zaključka o tome u čemu ova dva znanstvena razvoja mogu pomoći poboljšati performanse”, upozorio je.

Bach je također naglasio važnost rastućeg razvoja e-sportova, posebno među mladima:

"Mislim da nećete vidjeti e-sport događaje na OI-ju. Ali možda ćete uskoro vidjeti svoju vlastitu e-sportsku Olimpijadu."

Linker
28. travanj 2024 11:35