Eliud Kipchoge

 TONY KARUMBA/AFP/PROFIMEDIA
NAJTEŽI MJESECI

Šokantna ispovijest najvećeg svih vremena: ‘Prijetili su da će mi spaliti obitelj, govorili da sam ubojica‘

Slavni atletičar i njegova obitelj su mjesecima živjeli u psihozi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. svibanj 2024. 09:28

Tri mjeseca prošla su od tragične smrti Kelvina Kiptuma (24), svjetskog rekordera u maratonu i čovjeka za kojeg su mnogi stručnjaci bili uvjereni da će probiti čarobnu granicu od dva sata. Kenijski atletičar poginuo je u prometnoj nesreći u rodnoj zemlji, ostavivši iza sebe suprugu i dvoje djece, a uz njega je smrtno stradao i njegov trener Gervais Hakizimana.

Kiptum je iza sebe ostavio i nevjerojatnih deset mjeseci u kojima je zapanjio svijet i granice u maratonu pomaknuo do neslućenih visina. U prosincu 2022. u Valenciji je istrčao najbrži debitantski maraton ikad (2;01:53). Pet mjeseci kasnije pobijedio je na Londonskom maratonu s 2;01:25, ostavši samo 16 sekundi iza svjetskog rekorda, da bi konačno 8. listopada prošle godine u Chicagu postavio najbolji rezultat svih vremena - 2;00:35. U trenutku smrti pripremao se za maraton u Rotterdamu, gdje se htio spustiti ispod te famozne granice od dva sata.

Kiptum nikad nije skrivao koliko se divio Eliudu Kipchogeu, najvećem maratoncu svih vremena, dvostrukom olimpijskom pobjedniku i čovjeku kojem je "ukrao" svjetski rekord. Njihov okršaj trebao je biti jedan od šlagera atletskog programa na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu, no na žalost, toj priči nećemo svjedočiti.

image

Eliud Kipchoge

KUNIHIKO MIURA The Yomiuri Shimbun Via Afp

Kipchoge se odmah nakon Kiptumove smrti oglasio na društvenim mrežama, napisao kako je duboko ožalošćen i kako je njegov mlađi kolega i sunarodnjak bio predodređen za postizanje nevjerojatnih stvari. Nekima to, međutim, nije bilo dovoljno. Ispod objave su se odmah pojavili zločesti i degutantni komentari u kojima je Kipchoge optuživan kako nimalo ne žali zbog suparnikove smrti i kako će sada lakše doći do trećeg olimpijskog zlata.

No, to je bio samo mali dio onoga što je Kipchoge proživljavao protekla tri mjeseca. U šokantnom intervjuu za BBC slavni je atletičar otkrio da su on i njegova obitelj primili gomilu prijetnji i da je izravno optuživan da je imao prste u Kiptumovoj nesreći! U vremenima kad svatko na društvenim mrežama može pisati što god mu padne na pamet, Kipchoge je proživio noćnu moru.

- Bio sam šokiran kad sam vidio da ljudi na društvenim mrežama pišu "Eliud je umiješan u smrt ovog dečka". To je najgora stvar koju sam pročitao u životu. Primio sam puno loših poruka; da će spaliti kamp u kojem treniram, da će spaliti moju imovinu u gradu, da će mi spaliti kuću, da će spaliti moju obitelj - u suzama je ispričao Kenijac.

Srećom, nije se dogodilo ništa loše, ali Kipchoge i njegova obitelj su mjesecima živjeli u psihozi.

- Jako sam se bojao za svoju djecu kad su išla u školu i vraćala se kući. Ponekad se voze biciklima, ali morali smo im to zabraniti jer nismo znali što se može dogoditi. Počeli smo ih odvoziti u školu i ići po njih. Moja djevojčica je bila u internatu i to je bilo dobro jer nije imala pristup društvenim mrežama, ali mojim dječacima je bilo teško slušati "tvoj tata je ubio nekoga".

image

Kelvin Kiptum

MUSTAFA YALCIN Anadolu Via Afp

Pun emocija, Kipchoge je istaknuo kako je izgubio 90 posto prijatelja nakon što su ga lažno počeli povezivati s Kiptumovom smrću.

- Bilo mi je stvarno bolno slušati ružne stvari, čak i od mojih kolega s treninga, onih s kojima sam u stalnom kontaktu. Stvarno sam bio shrvan.

Unatoč groznom iskustvu, odlučio je da neće brisati svoje račune na društvenim mrežama.

- Ako izbrišem svoje račune, ispast će da nešto što skrivam. A nisam napravio ništa loše.

Ipak, uvjeren je kako je zlostavljanje kojem je bio izložen utjecalo na njegov posljednji nastup. U Tokiju je u ožujku završio na desetom mjestu, što mu je najlošiji plasman još od debija u maratonu 2013. godine.

- Tri dana u Tokiju nisam spavao. Bio mi je to najgori nastup ikad.

Upravo zbog toga pozdravlja najavu Međunarodnog olimpijskog odbora da će tijekom Igara u Parizu koristiti umjetnu inteligenciju za prepoznavanje uvredljivih komentara prema sportašima i prijavljivati ih društvenim mrežama. Njemu će, međutim, trajno ostati emocionalni ožiljci.

- Naučio sam da prijateljstva ne traju vječno. Ovo što mi se dogodilo natjeralo me da ne vjerujem nikome.

Linker
12. svibanj 2024 18:59