Jontay Porter

 Zou Zheng/xinhua News/profimedia
ISTINSKI ‘BOOM‘

‘Betting‘ groznica nekontrolirano cvate: Kladioničari prijete trenerima, jedan igrač kladio se protiv samog sebe

Tijekom prošlogodišnjeg Super Bowla GeoComply zabilježio je preko 100 milijuna oklada
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 28. ožujak 2024. 14:10

Limbički kapitalizam. Sintagma je to koju je 2019., u svojoj knjizi "Doba ovisnosti: kako su loše navike postale veliki biznis", skovao američki povjesničar David Courtwright, stavljajući u središte tog društveno-ekonomskog koncepta prodaju iskustava koja potrošača preplavljuju hormonima zadovoljstva. Kao tipičnu manifestaciju takvog poslovanja Courtwright ističe sportsko klađenje, a znakovito je da to čini samo godinu dana nakon što je američki Vrhovni sud "de facto" legalizirao takav oblik zabave, odnosno ostavio na izbor saveznim državama da to same učine, a što je njih 38 iskoristilo, dopustivši na svojem teritoriju neki oblik sportskog klađenja. Zbog toga je "betting" industrija s one strane Atlantika doživjela istinski "boom", no šrapneli te eksplozije ostavili su golemi trag na američkom društvu i sportu.

Pandorina kutija

Vrhovni sud neustavnim je proglasio zakon iz 1992., koji je u 46 država zabranjivao klađenje, i tako, posljedično, otvorio Pandorinu kutiju. NBA, MLB i NFL, perjanice američkog sporta, koje su nekoć izbjegavale klađenje kao prijetnju svom integritetu, posljednjih godina rado prihvaćaju kladionice kao službene partnere, a javni prostor u SAD-u preplavljen je reklamama s kojih sportske zvijezde pozivaju na klađenje. NBA legenda Charles Barkley tako se, primjerice, pojavljuje u reklami FanDuela, kao što to čini i umirovljena NFL zvijezda Rob Gronkowski, dok MLB ikona David Ortiz surađuje s DraftKingsom.

Ako glamuroznom i primamljivom (čitaj perfidnom) oglašavanju pridodamo čimbenike u vidu tehnologija koje omogućavaju klađenje samo jednim dodirom na zaslon mobitela, i praktično neograničene mogućnosti "tipovanja" (moguće je kladiti se na gotovo svaki segment igre), procvat "betting" industrije, čini se potpuno očekivanim.

image

Charles Barkley

TARA ZIEMBA Afp

Navedeni procvat ima, dakako, i svoju tamnu stranu, a koja se već 2020. očitovala u brojci od 5,7 milijuna Amerikanaca s nekim poremećajem klađenja (podaci NAADGS-a). O tome koliko su se Amerikanci "navukli" na klađenje svjedoče statistički pokazatelji povezani s prošlogodišnjim Super Bowlom, prvim koji se igrao u saveznoj državi (Arizoni) u kojoj je sportsko klađenje legalno. Tvrtka GeoComply zabilježila je, naime, više od 100 milijuna transakcija tijekom Super Bowla 57, a CNBC navodi kako je Fan Duel obradio više od 17 milijuna oklada na Super Bowl, i bilježio 50.000 oklada po minuti na vrhuncu, odnosno dva milijuna aktivnih korisnika tijekom cijele utakmice Kansas City Chiefsa i Philadelphia Eaglesa. Kad je, pak, o ovogodišnjem Super Bowlu riječ, okršaj Chiefsa i San Francisco 49-ersa postavio je nove rekorde u Nevadi, s obzirom na to da je samo u toj državi uplaćeno više od 185,6 milijuna dolara, čime je za šest milijuna oboren rekord iz 2022.

Negativan utjecaj na sport

S obzirom na dvosmjernost procesa, kladioničarski val u SAD-u nije zapljusnuo samo korisnike, već sve više (negativno) utječe i na sportaše, čemu svjedoče i najnoviji slučajevi iz MLB i NBA liga. ESPN-ova istraga nedavno je pokazala kako je s računa bacača (i udarača) LA Dodgersa, Shoheija Ohtanija, uplaćeno 4,5 milijuna dolara u ilegalnoj kladionici u Južnoj Kaliforniji.

U priči se tada pojavio Ohtanijev dugogodišnji prevoditelj (i prijatelj) Ippei Mizuhara, koji je rekao kako je on zapravo pokrio njegove kladioničarske dugove, dok se Ohtani u ponedjeljak obratio predstavnicima 70 medijskih kuća, i u pripremljenom govoru zanijekao da se ikada kladio na bilo koji sport, te ustvrdio da je žrtva Mizuharine prijevare. Dio američke javnosti ne vjeruje u Ohtanijevu nevinost i drži kako postoji mogućnost da je njegov prevoditelj zapravo "podmetnuo leđa" za njega.

Gotovo istodobno, u NBA ligi, pod istragom se nalazi Jontay Porter. Centru Toronto Raptorsa na teret se stavlja da se kladio protiv sebe, u utakmicama odigranim 26. siječnja i 20. ožujka, kada je protiv Clevelanda odigrao četiri minute i 23 sekunde, a protiv Sacramenta dvije minute i 43 sekunde. U obje utakmice ostao je ispod svih margina na kladionicama, te izašao iz igre navodeći kao razlog bolest ili ozljedu (dok je u drugim utakmicama prosječno igrao preko 20 minuta).

image

Jontay Porter (lijevo) i Domantas Sabonis (sredina)

MARK BLINCH Getty Images Via Afp

Na spornim su utakmicama zabilježene uplate više od 20.000 dolara na Porterov "under" te su u oba slučaja oklade protiv njega rezultirale najvećim isplatama povezanim s NBA ligom u danima kada su odigrane. Raptorsi se zasad nisu javno očitovali o Porteru, koji je od subote izvan kadra zbog navodnih "osobnih razloga".

Trener Boston Celticsa J. B. Bickerstaff, nadalje, prošlog je četvrtka na medijskoj konferenciji rekao kako je primao telefonske prijetnje od gnjevnih kladioničara, dok je razigravač Indiana Pacersa Tyrese Haliburton samo dan ranije istaknuo kako se osjeća kao "rekvizit" zbog dojma da velikom broju ljudi služi isključivo kako bi na njemu zaradili na kladionici. U tom je kontekstu spomenuo i komentare na društvenim mrežama, a to je dimenzija koja je poznata i nama, s obzirom na to da na socijalnim mrežama nerijetko možemo naići na niz gnjusnih komentara upućenih hrvatskim sportašima nakon poraza, a koje potpisuju kladitelji čiji su listići "pali".

Linker
11. travanj 2024 09:59