Lokomotiva - Dinamo

 RONALD GORSIC Cropix
PO SEDMU UZASTOPNU POBJEDU

Više nema eksperimentiranja, Dinamo s najjačima protiv momčadi koja bi mogla odlučiti prvaka Hrvatske

Puni samopouzdanja, ali uz maksimalni oprez, Jakirovićevi nogometaši čekaju Lokomotivu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. travanj 2024. 09:58

U posljednja 34 dana, od 17. ožujka, u Maksimiru "cvjetaju ruže". Šest utakmica, šest pobjeda, utemeljenih na pozitivnom pomaku u igri, jasan su razlog golemoga Dinamova optimizma uoči posljednjih šest prvenstvenih kola. Napokon je odigrana i ta zaostala utakmica s Varaždinom, pa je sad i ljestvica dobila realan izgled, nakon svega što se događalo ove sezone, nakon svih oscilacija i turbulencija, Plavi zaostaju dva boda iza vodeće Rijeke.

Ali, drže sve u svojim rukama, kreatori su vlastite sudbine, budući da je 5. svibnja međusobni okršaj Rijeke i Dinama na Rujevici, utakmica koja bi mogla odlučiti o naslovu. Međutim, nitko ne može tvrditi da će to doista biti tako, budući da je i pred Riječanima i pred Zagrepčanima još pet utakmica u kojima mogu posrnuti. Pokazala je to, uostalom, ova sezona, posebno gledajući s Dinamove pozicije, previše je bilo prosutih bodova.

Mnogi poznavatelji HNL-a ističu da bi se o novome prvaku lako moglo odlučivati u - Kranjčevićevoj! I Rijeka i Dinamo, naime, gostuju kod Lokomotive, već u nedjelju (17 sati) Plave očekuje taj gradski derbi, a Riječani će, pak, u centru Zagreba gostovati sljedeće nedjelje, 28. travnja.

Opasni Lokosi

U Maksimiru su još kako svjesni opasnosti koje nudi dvoboj s Lokosima, dosadašnja tri ovosezonska međusobna ogleda zapravo su najbolji usmjerivač za posvemašnju ozbiljnost uoči nedjelje u Kranjčevićevoj. Plavi su, naime, jesenas "iščupali" domaće bodove s dva pogotka u sudačkoj nadoknadi, preokrenuvši 0:1 vodstvo Lokosa u svoju 2:1 pobjedu. Potom su gadno nastradali u Maksimiru u zaostaloj utakmici u siječnju, Lokomotiva je projurila pobijedivši 3:0, šokiravši aktualnoga prvaka. A neizvjesno je i uzbudljivo bilo i tri tjedna kasnije u Kranjčevićevoj, Dinamo je dvaput stizao vodstvo Lokosa i na kraju izvukao remi (2:2).

image

Dinamo - Lokomotiva

GORAN MEHKEK Cropix

I taj pogled u retrovizor međusobnih okršaja, jasno govori da ove sezone igra momčadi s Kajzerice jednostavno ne odgovara Dinamu. Čvrsti defenzivni blok na sredini travnjaka, koji nudi priliku za hitre protunapade, bio je dosadašnji recept trenera Lokosa Silvija Čabraje u dvobojima s Dinamom. Znala je momčad s Kajzerice iskoristiti brzinu svojih napadača (Goričan, Šotiček), raspucao se bivši dinamovac Čop (na dvije ovogodišnje utakmice zabio je Plavima čak četiri pogotka!) i sve je to rezultiralo brojnim nevoljama na tim utakmicama. Čopa u nedjelju neće biti, suspendiran je zbog tri žuta kartona...

A Dinamov trener, Sergej Jakirović, neće moći računati na "požutjelog" Maura Perkovića, kao ni na oporavljenika Pierrea-Gabriela, s francuskim se braničem, koji je dosad pokazao da je pojačanje, ne želi ništa riskirati. Loš teren u Kranjčevićevoj svakako je dodatna opasnost i Pierre-Gabriel preskočit će i ovu utakmicu.

Hoće li Jakirović promijeniti sustav igre, ili će, pak, nastaviti u formaciji 3-1-4-2, s trojicom igrača u obrani i dvojicom napadača? Vjerojatno neće biti taktičkih promjena, taj je sistem igre na posljednjim utakmicama donio Dinamu bolje igre i pobjede. Plavi su neprijeporno znatno opasniji s dvojicom napadača, budući da u takvoj formaciji Petković ima maksimalnu slobodu, može i kreirati igru (ono što najviše želi i voli), a istodobno Plavi imaju u suparničkom 16-ercu napadača (Brodić ili Kulenović), koji traži prazan prostor i loptu. I zna iskoristiti priliku.

Kad nije bilo drugoga napadača u igri, tada su Petkovićeve minijature izvan kaznenoga prostora bile nekorisne, budući da nije bilo ni utrčavanja s krilnih pozicija u prazan prostor, nego su ti igrači stajali široko, ostajali su uz aut-crtu, pa je Dinamo bio jalov i neopasan. A sad je sve drukčije, Dinamo je na posljednje četiri utakmice, igrajući s dvojicom napadača, devet puta tresao suparničke mreže. A od tih devet pogodaka, četiri su postigli Kulenović i Brodić (svaki po dva), strijelci su još bili Vidović (2), Špikić, Bulat i Baturina.

image

Sandro Kulenović

DAMIR KRAJAC Cropix

Poziv na oprez

Istodobno, primljena su samo dva zgoditka (Istra, Varaždin), međutim na obje te utakmice bilo je "curenja" u obrani. Istra je pri 1:1 rezultatu imala dvije-tri dobre prigode, a Varaždin je u srijedu u posljednjih 20-ak minuta unio nervozu Plavima, postigavši pogodak s igračem manje i naizgled sigurnu pobjedu (vodstvo 2:0), pretvorio je u rezultatski neizvjesnu završnicu.

Znamo li da je napad Lokosa kudikamo opasniji od napada Istre i Varaždina, Dinamo će morati biti itekako oprezan. Uz trojicu stopera (Ristovski, Bernauer ili Živković, te Theophile), svoju će obrambenu zadaću na najvišoj razini morati odrađivati krilni igrači, vjerojatno će to biti Špikić i Vidović. I to ne bi trebao biti problem, jer su u dosadašnjim okršajima obojica bili disciplinirani i odgovorni.

Mnogo će se toga, kao i uvijek, "lomiti" na sredini travnjaka. Mišić i Baturina sigurno će biti u udarnoj postavi, trener Plavih još dvoji hoće li treći vezni igrač biti Bulat ili Sučić. I jedan i drugi dobro su odrađivali svoje dosadašnje utakmice. Dvoumica je i oko drugoga napadača, hoće li to biti Brodić ili Kulenović, svakome od njih Jakirović u posljednje vrijeme daje gotovo podjednaku minutažu, ukazano povjerenje vraćaju mu zgodicima.

image

Marko Bulat

DAMIR KRAJAC Cropix

Uglavnom, više nema nikakvoga eksperimentiranja, u završnicu sezone u svaku će utakmicu Dinamo ulaziti s najjačim sastavom, s igračima u najboljoj formi, a rad na treninzima, kao i učinak na ranijim utakmicama, otvara vrata ulaska u udarnu postavu. Primjetno je, nadalje, da u posljednje vrijeme manju minutažu ima Hoxha, koji je početkom godine bio "zacementiran" u prvom sastavu, ali je nakon slabijih izdanja ispao iz udarne postave. Priliku je objeručke zgrabio probuđeni Vidović, uz dobru igru zabio je i dva gola, opipljiv je to učinak i jasno je da će ga Jakirović i dalje držati u početnom sastavu.

U sličnoj je poziciji kao Hoxha i Japanac Kaneko, njegove je lošije igre iskoristio Špikić i drži poziciju na desnom boku. Ne bude li imao problema s aduktorom (kronično ga ta ozljeda muči u posljednje vrijeme), Špikić će i u Kranjčevićevoj biti u udarnoj postavi.

Najdulji nizovi u svim natjecanjima u istoj sezoni u zadnjih 10 godina

10 pobjeda - Mamić (13. 12. 2015. - 16. 3. 2016.)

9 pobjeda - Bjelica (4. 10. 2018. - 11. 11. 2018.)

8 pobjeda - Mamić (2. 2. 2021. - 7. 3. 2021.)

7 pobjeda - Kopić (9. 12. 2021. - 12. 2. 2022.), Bjelica (17. 3. 2019. - 23. 4. 2019.), Petev (11. 12. 2016. - 11. 3. 2017.), Mamić (30. 11. 2014. - 16. 2. 2015.)

6 pobjeda - Jakirović (17. 3. 2024. - 17. 4. 2024.), Čačić (20. 8. 2022. - 10. 9. 2022.), Bjelica (13. 7. 2019. - 2. 8. 2019.), Petev (29. 4. 2017. - 27. 5. 2017.), (28. 8. 2014. - 24. 9. 2014.), Mamić (28. 8. 2014. - 24. 9. 2014.; 15. 7. 2014. - 2. 8. 2014.)

Suparnički strijelci u ovom prvenstvu

4 - Čop

2 - Bukvić, Drožđek

1 - A. Jurić, Filet, Krivak, Lepinjica, Livaja, Mašala, Matković, Mierez, M. Mitrović, Pašalić, Pukštas, Sahiti, Selahi, Šakota, Vujnović, Tuci

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:19