Xabi Alonso

 INA FASSBENDER Afp
NESALOMLJIVI DUH

Xabi Alonso ‘pokupio gen‘ velikog Sir Alexa Fergusona: ‘Da se dogodilo samo jednom, rekao bih da je sreća‘

Nekad popularni ‘Fergie time‘ nastao je u čast čuvenog Škota, a sada ga autorizira i Španjolac
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 20. travanj 2024. 09:50

Istek je 90. minute, kreće sučeva nadoknada ili, ako pitate Talijane, Cesarinijeva zona. Uzrečica je nastala zaslugom Renata Cesarinija, argentinsko talijanski majstor 40-ih je godina volio spašavati Juventus u posljednjim trenucima utakmice. Kasnije će Englezi odbaciti tu tvorenicu i kazati da kobni sučev dodatak zaslužuje nadimak "Fergie time", po uzoru na jednog od najboljih trenera svih vremena.

Jeftin trik dobrog mađioničara

Na vrhuncu drame, pogotovo ako rezultat ne pogoduje Manchester Unitedu, Sir Alex Ferguson pogledat će na sat i krenuti u raspravu s djeliteljima pravde, često pregovarajući i odglumljenom žestinom, a sve ne bi li "isposlovao" koju minutu više za svoju momčad. Poprilično jeftin trik, ali dobar mađioničar i takvog zna uklopiti u primamljivu predstavu. Možda je to slučajnost, a možda ipak "Fergie time" čarolija, no u posljednjim dvjema sezonama čuvenog Škota sučeva nadoknada u prosjeku je bila 76 sekundi duža kad Man. United gubi utakmice u odnosu na one koje pobjeđuje. Očito ni sucima nije svejedno kada prigovor ima veliki SAF, čiji bi izabranici u tom "gratis" vremenu nerijetko postizali pogotke vrijedne (tro)boda.

- Ako 15 minuta prije kraja gubite 0:1, koja je svrha petljanja po veznom redu? Morate poslati sve igrače naprijed, to je rizik koji vas može stajati još jednog gola, ali ako igrate za Manchester United, onda taj rizik morate preuzeti. Nema ljepšeg nego zabiti u nadoknadi. Tada je svlačionica naelektrizirana, stadion u deliriju, navijači odlaze kući i jedva čekaju pričati o tome u pubu ili svojoj ženi i djeci. Pogodak na Old Traffordu u posljednjoj minuti, to je prava vrijednost nogometa - kazao je Ferguson prije tri godine objašnjavajući fenomen Vragova.

image

Frimpong za 1:1 protiv West Hama

BEN STANSALL Afp

Nakon posljednjih događanja u Londonu, relativno nepoznati engleski novinar Dan Owen došao je do ispravnog zaključka: "Zaboravite Fergie time, sučeva nadoknada postaje Xabijevo vrijeme". Xabi Alonso u igračkoj karijeri trenirao je pod Carlom Ancelottijem, Pepom Guardiolom, Joseom Mourinhom, Rafom Benitezom (...), ali čini se da je pokupio i gen Alexa Fergusona prelamajući susrete u "mrtvim minutama". Bayer Leverkusen izborio je remi s West Ham Unitedom (1:1) u 89. minuti golom Frimponga, što i nije velika stvar u rezultatskom smislu jer Apotekari su imali 2:0 iz prve utakmice i izborili bi polufinale Europske lige čak i da nisu zatresli londonsku mrežu.

No, posrijedi je frapantan doseg - Bayer se u "foto finišu" spasio prvog poraza u sezoni, nitko ih nije porazio u 44 utakmice (38p, 6n) svih natjecanja. Prvak Njemačke može se pohvaliti i najdužim nizom bez poraza u ovom stoljeću gledamo li top 10 europskih liga - prestigli su Juventus (43 utakmice 2011. - 2012.), a ranije Celtic (42, 2016. - 2017.), te seriju od 40 utakmica Intera (2004. - 2005.) i Reala (2016. - 2017.)

Da novotvoreni "Xabi time" nije bio na snazi, Bayer se ipak ne bi mogao pohvaliti statusom nepobjedivog. Početkom sezone Ezequiel Palacios u 90+4. zabio je za 2:2 protiv Bayerna, u osmini finala EL protiv Qarabaga Patrik Schick u 90+2. izborio je isti rezultat. Čeh je potvrdio status Alonsovog ‘Cesarinija‘ i u uzvratnoj utakmici s Kazahstancima - u 90+3. zabio je za 2:2, a četiri minute kasnije režirao potpuni preokret. Nedugo zatim Apotekari su se jedva izvukli na gostovanju kod Hoffenheima. Andrich je u 88. donio izjednačenje 1:1, a u 90+2. za pobjedu je, pogađate, zabio Patrik Schick.

image

Patrik Schick

THOMAS KIENZLE Afp

Dakle, završno s West Hamom, Bayer je u pet navrata bio nadomak poraza pa uspio preživjeti. Još pet puta u sezoni zabijali su za pobjedu iza 80. minute: U sučevim nadoknadama Boniface je matirao Qarabag (1:0, grupna faza EL), Palacios zabio Augsburgu (1:0), Hincapie donio trijumf nad Leipzigom (3:2) i Tah uništio Stuttgart (3:2), a Adli u 81. srušio Heidenheim (2:1).

Kreće i vrijeme rasprodaje?

- Da se to dogodilo samo jednom, rekao bih da se radi o sreći, ali prečesto zabijamo u zadnjim minutama da bi se stvar pripisala naklonjenoj fortuni. Zabijamo zato što to zaslužujemo, zato što imamo čistu i čvrstu viziju i točno znamo što želimo - objasnio je Xabi Alonso.

Ne samo da bi Alonso u prvoj pravoj sezoni s Bayerom mogao uzeti tripletu, već može završiti sezonu bez ijednog poraza, a takav scenarij nogometna Europa ne pamti u čitavoj povijesti. Najbliže je bio Ajax sezone 1971./1972., kada je osvojio domaće prvenstvo i Kup te Europski kup (LP) sa samo jednim porazom - od Go Ahead Eaglesa.

Po završetku sezone, "Xabi time" i dalje će trajati jer Španjolac ostaje na BayAreni, ali u istom trenutku kreće i vrijeme rasprodaje. Tko zna, Bayer je možda ispisao uvertiru velebne ere, no samo pod uvjetom da glavne zvijezde slijede trenerov primjer. U pravilu, to dosad nije bio slučaj. Mario Götze napustio je Borussiju Dortmund odmah nakon trijumfa u Bundesligi (2012./2013.), godinu kasnije otišao je i Robert Lewandowski. Ajaxova izvrsna gerenacija koja je umalo ušla u finale Lige prvaka (2018./2019.) u nadolazećih godinu dana ostala je gotovo svih prvotimaca: De Jong, De Ligt, Ziyech, Dest i Van de Beek brzo su spakirali kofere.

image

Xabi Alonso

INA FASSBENDER Afp

Slična situacija ranije se dogodila s Monacom (2016./2017.), također aktivnim u polufinalu LP i osvajačem Ligue 1, koji je odmah ostao bez Mbappea, Bernarda Silve, Mendyja, Bakayoka, nedugo zatim i bez Fabinha i Lemara. Jedino je Leicester pokušavao ostati na okupu nakon engleskog naslova 2016., no Kante je prvi pristao na transfer, kasnije i Drinkwater pa Mahrez. Od udarnih aduta samo je Jamie Vardy ostao rijetki romantik, on i danas brani boje Lisica i možda bi mogao biti ogledni vodič najnovijim zvijezdama Njemačke.

Linker
20. travanj 2024 09:53