KRIVA JE MAKEDONIJA

DOBIT ĆE 60.000 EURA ZA ŠEST MJESECI PAKLA CIA-in talac: U Skoplju silovan, u Kabulu mučen, u Albaniji ostavljen

Veliko sudsko vijeće utvrdilo je da je Makedonija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, i to članak 3. koji zabranjuje nečovječno i ponižavajuće postupanje

Posljednjega dana 2003. godine Khaled El-Masri, njemački državljanin libanonskog podrijetla, “zbog stresne obiteljske situacije” doputovao je u Makedoniju na proslavu Nove godine i kratak odmor.

U Njemačku se vratio tek šest mjeseci poslije, a zbog pakla koji je u tom razdoblju proživio Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu jučer je naložio da mu Makedonija mora isplatiti 60.000 eura odštete, i to samo zato što se Khaled El-Masri u arapskom pismu bilježi na isti način kao Khalid al-Masri, što je ime jednog od vođa hamburške ćelije al-Qai’de koja je sudjelovala u pripremi napada na američke Twinse.

Zatočen u hotelu

Zbog toga je postao žrtva tajne operacije američke Središnje obavještajne agencije (CIA) tijekom koje je zatvoren, ispitivan, mučen i doveden na rub smrti prije nego što je zaključeno da je riječ o pogrešnom čovjeku.

El-Masri je iz njemačkog Ulma autobusom krenuo u Makedoniju. Zaustavljen je na graničnom prijelazu Tabanovce. Osim prezimena, graničarima je bila sumnjiva i vjerodostojnost njegove putovnice. Ispitivali su ga nekoliko sati, a zatim su ga prevezli u jedan skopski hotel. Sjeća se da ga je čuvao tim od devet ljudi. Ispitivali su ga nekoliko puta. Kada se pobunio i zatražio da ga puste, uperili su mu pištolj u glavu. Nakon sedam dana ponudili su mu dogovor: ako prizna da je član al-Qa’ide, vratit će se u Njemačku. Zatim su ga 23. siječnja 2004. stavili pred kameru. Naredili su mu da izjavi kako je bio dobro tretiran i da tijekom zatočeništva nije ozlijeđen. U zamjenu za to ponovno mu je obećan povratak u Njemačku. S povezom preko očiju odvezli su ga u skopsku zračnu luku. I upravo kad se ponadao da njegove muke završavaju, postale su još gore.

Na aerodromu su mu najavili da će ga pregledati liječnik. Umjesto toga, dvije osobe posjele su ga na stolicu i nasilno mu okrenule ruke iza leđa. Pretukli su ga, strgali mu odjeću i donje rublje, a zatim ga silovali tvrdim predmetom. Kao što je rekao istražiteljima, to što je proživio na aerodromu bio je vrhunac poniženja. Zatim su ga vezali i uklonili mu povez s očiju. Oko njega je stajalo osam ljudi s crnim skijaškim maskama preko glave. Ubacili su ga u zrakoplov koji ga je, umjesto u Njemačkoj, iskrcao u Afganistanu.

Batine i ispitivanja

Strpan je u malu, tamnu, betonsku ćeliju. Pokušavao je pročitati jedino što je mogao: zidovi su bili prekriveni napisima na arapskom, perzijskom, urduu... Tek je poslije doznao da je u CIA-inu “Salt Pitu”, kabulskoj ciglani pretvorenoj u CIA-in istražni centar, zatvor i mučilište. Četiri su ga puta vodili na ispitivanje, svaki put noću i svaki put ga je ispitivao isti čovjek koji je govorio arapski. Svaki su ga put vratili u malu ćeliju u kojoj su ga čekale nove batine, zlostavljanje i pothranjivanje. Khaled El-Masri odgovorio je štrajkom glađu. Nakon 37 dana bez hrane iznijeli su ga iz ćelije i počeli hraniti nasilu. Kroz nos su mu gurnuli cijev s hranjivom otopinom.

U to je vrijeme već postao tako slab i bolestan da je bio prikovan za krevet. Njegov je slučaj došao i do tadašnje američke savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice koja je početkom svibnja naredila da ga oslobode, ali on je i dalje bio u ćeliji. Krajem svibnja 2004. počeo je drugi štrajk glađu. Tjedan dana poslije, 28. svibnja 2004., ponovno je strpan u avion. Kad je sletio, ubacili su ga u kombi. Malo kasnije iz njega je izbačen na mjestu koje nikad prije nije vidio. Gotovo šest mjeseci nakon što je izbačen iz autobusa u Makedoniji, ostavljen je bez novca nasred puste ceste u Albaniji. Imao je 18 kilograma manje nego u trenutku otmice.

Nove tužbe

Prekjučer je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu proglasio Makedoniju krivom za uhićenje i transport Khaleda El-Masrija. Tužbu je podnio 2009. i zatražio odštetu od 300.000 eura. Veliko sudsko vijeće utvrdilo je da je Makedonija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, i to članak 3. koji zabranjuje nečovječno i ponižavajuće postupanje, članak 5. o pravu na slobodu i sigurnost osobe, članak 8. o pravu na privatni i obiteljski život te članak 13. koji se odnosi na pravo na djelotvoran pravni lijek.

El-Masri nije mogao čuti presudu. Njegovo se psihičko stanje nakon uhićenja i mučenja pogoršalo pa je bio glavni akter u nekoliko incidenata: podmetnuo je požar u supermarketu i fizički napao gradonačelnika maloga grada u Njemačkoj zbog čega je trenutno u zatvoru. Prije otmice nije imao kriminalni dosje pa odvjetnici smatraju da je trebao biti podvrgnut dugotrajnom psihijatrijskom promatranju i odgovarajućem liječenju, ali to se nije dogodilo.

Filip Medarski iz Skoplja, jedan od odvjetnika koji su zastupali Khaleda El-Masrija, zadovoljan je presudom.

- Ovo je prva odluka kojom se potvrđuje da je CIA organizirala takva tajna uhićenja u Europi i ona će biti pravni temelj za donošenje drugih sličnih presuda u koje je involvirana CIA - izjavio je Medarski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:52