AKCIJA JOŠ TRAJE

VIDEO Operacija 'Monstrum' u Makedoniji: Uhićeno 20 radikalnih islamista osumnjičenih za peterostruko ubojstvo kod Skoplja

Ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da su se počinitelji ubojstva borili u Afganistanu i Pakistanu
 YouTube

ZAGREB / SKOPLJE - Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak da je uhitilo 20 pripadnika radikalne islamističke skupine, osumnjičenih za peterostruko ubojstvo kod Skoplja , javljaju makedonski mediji.

Ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da su se počinitelji ubojstva borili u Afganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju predvodi NATO.

U akciji je sudjelovalo oko 800 pripadnika ministarstva unutarnjih poslova, a uhićeno je 20 osoba koji su uglavnom iz Skoplja i koje se tereti za terorizam.

Ministarstvo je priopćilo da akcija "Monstrum" još traje te da će nove informacije biti objavljene u iduća 24 sata.

U skopskom naselju Radišanima ubijena su 12. travnja petorica muškaraca, četvorica mladića i jedan sredovječni muškarac. Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Nakjoski, Cvetančo Acevski i Kire Tričkovski, svi u dobi od 18 do 20 godina, te 45-godišnji Borče Stefkovski. Njihova su tijela pronađena blizu jezera, popularnog ribičkog odredišta u sjevernome predgrađu Skoplja, a pronašli su ih ribiči. To je ubojstvo izazvalo velike napetosti između Makedonaca i makedonskih Albanaca.

Napetost između tih dviju zajednica koju su ova ubojstva uoči Uskrsa po Julijanskome kalendaru samo pojačala, počela je u veljači kad je jedan makedonski policajac dok nije bio na dužnosti ustrijelio dvojicu mladih Albanaca u gradu Gostivaru na sjeverozapadu zemlje. Nakon toga počelo je najgore nasilje od 2001. kad je zemlja za dlaku izbjegla građanski rat.

U prvoj polovici ožujka bande mladića napadale su autobuse u glavnome gradu i drugim mjestima, te ozlijedili najmanje 15 ljudi. Policija je tada uhitila više od 30 sumnjivaca i nasilje se počelo smirivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:40