NOVI DETALJI

NOVO RAZOTKRIVANJE Ucjenjuju scijentologa Johna Travoltu dosadnepoznatim sramotnim dosjeima!

Opet se digla bura oko američke Scijentološke crkve. Novi povod je knjiga uglednog novinara Lawrencea Wrighta, dobitnika Pulitzerove nagrade za istraživački bestseler “Looming Tower” o al-Qa’idi, puna eksplozivnih tvrdnji o nasilju, korupciji i tiraniji vođe Davida Miscavigea. Scijentološka crkva sve je žestoko demantirala. Britanski izdavač Transworld prema savjetu svojih pravnika odustao je od tamošnjeg izdanja. Knjiga izlazi u Americi 17. siječnja.

Naslov “Going Clear” proizlazi iz scijentološke terminologije, gdje je “clear” najviši stupanj razvoja koji se prema vjerovanju scijentologa postiže redovitim dugogodišnjim auditiranjem i disciplinom. “Clear” je osoba čistoga uma koja je razvila svoj krajnji potencijal. Suprotnost je “supresivna osoba”, termin za ljude koje crkva želi kazniti i izolirati kao “duhovno toksične”.

Centar za slavne

Hollywood reporter objavio je dva isječka iz knjige, jedan donosi već poznate detalje o tome kako je crkva shvatila da im Nicole Kidman laže da ih prihvaća, razorila njezin brak s Tomom Cruiseom i izolirala je od sina i kćeri. Puno zanimljiviji su dosad nepoznati detalji o Johnu Travolti, priča koja otkriva i kako se Scijentološka crkva prema svojim “običnim” članovima odnosi bitno drugačije nego prema slavnima.

Travolta je bio prvi trofej američke Scijentološke crkve. Od 70-ih, kad im se pridružio, za njega je bila zadužena mlada pripadnica elitne jedinice Sea Orga Sylvia Spanky Taylor, koja je u crkvu došla sa 14 godina. Vesela i topla osoba, Spanky je zbog iskustva u PR-u radila u Centru za slavne u Los Angelesu. Osnivačica centra Yvonne Gillham zapazila ju je i zadužila za Travoltu kojega je prema scijentologiji na samom početku karijere usmjerila kolegica Joan Prather. Na “Hubbardovu kvalificiranom tečaju scijentologije”, koji je s još 150 polaznika pohađao u Centru za slavne, Travolta je učiteljici Sandy Kent povjerio da ima audiciju za TV seriju “Welcome Back, Kotter”.

Ona je svima naredila da upere prst u ABC-jev studio i telepatski pošalju poruku: “Želimo da ulogu date Johnu Travolti.” Na idućem sastanku Travolta je objavio da je dobio ulogu Winnieja Barbarina, koja će ga uskoro proslaviti. U crkvenoj brošuri se pohvalio: “Scijentologija me uvela u pravu igru.”

Iako je Travolta patio za slavom, teško ju je podnosio. Spanky je preuzela sve odnose s javnošću i uvjerila Paramount da mu kao rođendanski poklon plati maratonsko auditiranje.

Travolta je u scijentologiju doveo Foresta Whitakera, Toma Berengera i Patricka Swayzeja, Mihaila Barišnjikova i Priscillu Presley, ali ostala je samo ona.

Dajte ulogu Travolti

Crkva je zataškavanjem skandala nekontroliranog Travoltu onemogućila da si uništi karijeru prije nego postane prava zvijezda. Ali kad je Travolta počeo osvajati svijet, uplašili su se da će ga izgubiti jer mu više neće trebati. Stvari su se zakomplicirale kad je Yvonne Gillham 1977. pretrpjela moždani udar, a Spanky joj je protiv volje crkve pokušala uplatiti na račun novac za napredno auditiranje na Floridi, za koje su vjerovale da će je izliječiti. Spanky su poslali na kazneni program i preuzeli skrbništvo nad njezinom kćeri Vanessom. Malu su odveli u Child Care Org, scijentološki “vrtić”, gdje su u malom zagušljivom stanu s naguranim krevetićima tri tete čuvale 30-ak djece.

Travolti je u to vrijeme na snimanju “Groznice subotnje večeri” djevojka Diana Hyland, nakon borbe s rakom, umrla na rukama. Trebao je Spanky više nego ikada, ali crkva joj je zabranila kontakt. Travolta je mislio da ga je Spanky izdala. U kaznenom centru u derutnoj holivudskoj bolnici Cedars of Lebanon bilo natrpano više od 200 ljudi.

Spanky je spavala na vlažnom madracu na krovu. Nakon šest mjesci došao joj je par misionara i zatražili su da im osigura privatnu projekciju “Groznice subotnje večeri”. Jedinu dostupnu kopiju imao je Travolta, ali nije bilo lako do njega, već je bio najveća zvijezda na svijetu. Spanky ju je nabavila preko njegove tajnice, ali Travolta je doznao i poručio Spanky da će dobiti film samo ako se sastane s njim. Šefovi su odobrili sastanak i kopija je stigla baš u subotu navečer, s buketom cvijeća za Spanky. Čim je počela odjavna špica, Spanky su odvukli u ured i naredili joj da nazove Travoltu i otkaže večeru. Travolta je pobjesnio: “Zašto to radiš?! Ako nisi nikoga ubila, a mislim da nisi, nema razloga da budeš u tom centru”, vikao je.

Bijeg iz crkve

Njegova iskrenost, rekla je Spanky u knjizi, bila je pogubna. “Plakala sam cijelu noć, ali ujutro me preplavila jasnoća. Odlučila sam otići po svaku cijenu.” Ali nije imala novca i nije znala nikoga izvan crkve. U posjeti kćeri, vidjela je da mala ima teški kašalj: “Oči su joj bile slijepljene od sekreta, pelena nepromijenjena tko zna otkad, cijeli krevetić bio je natopljen mokraćom, bila je prekrivena voćnim mušicama”, ispričala je Wrightu.

Čuvarima je rekla da mora zvati liječnika, ali zvala je Travoltinu tajnicu i rekla joj da sutradan dođe u Child Care Org. Sutradan je u vrtić došla s pelenom, četkicom za zube i par kovanica. Tajnica je stigla na vrijeme, a Spanky je ljudima koji su je dopratili slagala da joj je to šogorica koja Vanessu prema odobrenju šefova vodi liječniku. Čim su ušle u auto, tajnica je nagazila na gas.

Ali vođe Sea Orga pronašli su ih već idućeg dana i Spanky vratili u kazneni centar. Ona je još vjerovala u scijentologiju i nije htjela ugroziti svoj duhovni napredak. Scijentolozi su joj prijetili da će je ako ode proglasiti “supresivnom osobom”.

Preporučili su joj miran rastanak. Mogla je napustiti Sea Org s djetetom ako ostane scijentologinja, a ona je ponudila da im vrati Travoltu.

Paket mrtvog agenta

Godinu dana kasnije sastala se s njim u Houstonu na snimanju filma “Urban Cowboy”. On nije smio znati ništa o stvarnim odnosima unutar crkve. Povremeni skandali tada još aktivnog Hubbarda, angažiranje privatnih istražitelja i sudske tužbe protiv kritičara dopirali su do malo kojeg slavnog miljenika crkve.

“Dvije su strane u toj priči, ali ja ih ne znam obje”, rekao je jednom prostodušno Travolta. Nije znao što se dogodilo Spanky, a nije znao ni što se njemu sprema. Jedan od bivših vođa crkve Bill Franks priznao je da su Travoltu stjerali u klopku.

On je bio zadužen da ga uvjeri kako će crkva čuvati njegove najintimnije tajne koje je otkrio na auditiranju, ali već su bili pripremili “paket mrtvog agenta”, dosje s tajnama za prodaju tabloidima ako Travolta napusti crkvu. Travolta je Spanky rekao da nije otišao iz crkve već je samo uzeo pauzu i to mu je spasilo karijeru.

Hubbard se Spanky osobno zahvalio kratkim pismom jer im je sačuvala trofejnog člana i pitao je treba li nešto. Spanky je zamolila da Hubbard pregleda Travoltin dosje s auditiranja, što se smatralo jednom od najvećih počasti u scijentologiji. Ali Travolta je ubrzo prekinuo sve kontakte sa Spanky, a Hubbard ju je već onoga dana kad su razgovarali proglasio “supresivnom osobom”. Nijedan scijentolog više nikad nije smio razgovarati s njom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:11