NATO U TJEDAN DANA OTKRIO DVA ŠPIJUNA

Špijunska afera u američkoj bazi: S Rusima dogovorio prodaju NATO-ovih tajni za 9 mil. eura

Pilot helikoptera pao je na šarm jedne novinarke, a 60-godišnji Manfred K. htio je osigurati ugodnu mirovinu

NATO mijenja svoje sigurnosne procedure u Europi nakon što je u tjedan dana u svojim redovima u Njemačkoj otkrio dva špijuna. Kako piše britanski Times , riječ je o civilnom zaposleniku koji je prodajom vrlo osjetljivih planova američke vojske sebi želio osigurati udoban život u mirovini.

Drugi je pilot helikoptera, koji je prema pisanju njemačkog časopisa Focus pao pod utjecaj jedne istraživačke novinarke i zato se odlučio na krađu podataka. Oba špijuna na svoje su kompjutere prebacili vrlo osjetljive materijale o operacijama američke vojske u Afganistanu i drugdje u svijetu, zajedno s 30 šifri za tajne vojne dosjee. Neidentificirani vojni dužnosnici za Times su izjavili kako je curenje podataka moglo izazvati ‘neograničenu štetu’.

Nasljednici KGB-a

Prvi špijun identificiran je samo kao Manfred K. Vjeruje se kako je taj 60-godišnji civilni zaposlenik zračne baze u Ramsteinu bio nezadovoljan niskom plaćom, a prodajom NATO-ovih tajni namjeravao je sebi osigurati udoban život nakon odlaska u mirovinu.

Njega poslodavci sumnjiče za sudioništvo u pokušaju sabotaže baze u Ramsteinu, koja je sjedište američkih zračnih snaga u Europi i glavno čvorište za operacije u Afganistanu. Materijali koje pokušao prodati tiču se taktičkih planova za američke vojne operacije u svijetu u razdoblju od idućih nekoliko godina, a dokopao se navodno i šifri za kompjuterske programe kojima se služi samo vojni vrh. Riječ je o A materijalu za rusku tajnu službu FSB, objavio je jedan njemački novinar, koji tvrdi da su Rusi Manfredu ponudili devet milijuna eura.

Otkrio ih njezin suprug

Pilot helikoptera špijunirao je za jednu, navodno udanu novinarku, tražeći ekskluzivan materijal za njenu knjigu o ratu protiv terorizma. Među dokumentima koje je kopirao detalji su operacija njemačkih posebnih postrojbi u Afganistanu, tajne šifre i satelitske snimke neprijateljskih baza, koje su snimili francuski obavještajci. Izvori tvrde kako su ti podaci mogli kompromitirati operacije SAS-a i američkih specijalaca. Prema saznanjima njemačkog Focusa, pilot helikoptera napravio je sve zbog novinarke koja ga je uvjerila da je ‘zaljubljena u njega’.

Uhićen je kad je njen suprug, inače pilot njemačkog Bundeswehra, pronašao vlastito ime na tajnoj listi pilota u ukradenim materijalima.

Pomutnja u bazama

Otkriće dvaju špijuna izazvalo je navodno pravu pomutnju u europskim bazama NATO-a. Sigurnosne procedure se preispituju, a navodno se razmišlja o ograničavanju pristupa tajnim podacima samo vojnom osoblju. Istražuje se je li dio materijala već došao do ruskih obavještajnih službi, kao probni uzorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:14