POLARNA HLADNOĆA

DELEGACIJA HNS-a U REYKJAVIKU 'Bez dugih gaća ne krećite na Island! Vjetar je užasan...'

Domaćini nisu skrivali da ovo vide kao svoju povijesnu šansu za plasman na SP, kaže Vrbanović
 AFP

Delegacija HNS-a obišla je sve lokacije u Reykjaviku bitne za dolazak Hrvatske, izvršni predsjednik Damir Vrbanović ima samo jednu poruku:

- Navijače koji se spremaju na Island moram upozoriti: ni slučajno ne krećite na put bez dugih, debelih vunenih gaća.

Vrbanović je u dva dana osjetio “čari” tamošnje klime, koja bi sredinom studenoga mogla biti i neugodnija.

- Nominalno nije pretjerano niska temperatura, negdje dva do pet stupnjeva, ali vjetar koji puše, to je užas. Zaledi te.

Domaćini iz Engleske dovoze pokrov za teren, što nije mala investicija.

- Travnjak je prirodan, umjetan imaju jedino u dvorani u kojoj ponekad, kad vremenski uvjeti nisu povoljni, treniraju. Kazali su da će pokrivač staviti na igralište sedam dana prije utakmice, tako će održavati temperaturu, a skidat će ga samo za vrijeme treninga. Prognoze govore da u to doba neće padati snijeg, ali kažu Islanđani da u to ne mogu biti 100 posto sigurni. Nema donje granice u temperaturi ispod koje se ne bi smjelo igrati. Suci i kapetani izaći će na teren i konstatirati postoje li uvjeti za utakmicu. Možda će se netko sjetiti da je Dinamo 1998. u Zagrebu imao utakmicu s Olympiacosom u Ligi prvaka na minus 12 - dodao je Vrbanović.

Reykjavik je mali grad...

- Oba hotela, i za momčad i za goste Saveza, dakle, i Hilton i Grand, nalaze se na tri minute od stadiona. Ondje se održava kongres o zaštiti okoliša, smještajni kapaciteti su gotovo popunjeni, tko kani na susret neka požuri s rezervacijom hotela.

Navijači?

- Imamo pravo na pet posto stadiona, to je nešto manje od 500 ulaznica, ništa izvan toga nismo tražili.

Njihovi mediji spominju da su rezervirali za Hrvate dvostruko više, 980 karata.

- Ukoliko oni daju više, to je njihovo pravo. Islandskih navijača doći će u Zagreb oko 400 s dva čarter leta. Ne rade incidente, vjeruju da ih neće praviti niti Hrvati. Za naše je ponovno obvezno da kupe vaučere, kao i za ostale susrete. Zanimljivo da s tim nikad nije bilo problema kad se išlo u inozemstvo, svi su uredno uzimali vaučere bez pogovora, zašto se onda oko njih podignula tolika buka u HNL-u, ne vidim nikakav problem za one koji nemaju namjeru praviti incidente - konstatira Vrbanović, uz dodatak:

- Na Island se ne može doći kriomice, osim ako nemate vlastiti avion, stoga će svi navijači biti dočekani u zračnoj luci, domaće snage reda vodit će brigu o njima.

Hrvatska na Island odlazi u srijedu, 13. studenoga. Cilj ranijeg odlaska je zacijelo da se koliko-toliko prilagode na klimu, ali i da se umanji mogućnost stresa s putovanjem, budući da zbog vremenskih neprilika u studenome letovi na Island često budu odgođeni.

- Domaćini su nas dočekali prijateljski, ali nisu skrivali da ovo vide kao svoju povijesnu šansu za plasman na SP i svim silama će se potruditi da je iskoriste - zaključio je Vrbanović, s kojim su u bili Zoran Cvrk, ekspert za sigurnost, i Alan Balen čija je specijalnost marketing.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:44