SPREČAVAJU SUKOB INTERESA

OTKRIVAMO Ovi ljudi stajali su nas 170 tisuća kuna, a punih 15 mjeseci nisu radili baš ništa!

Zadnju sjednicu održali su krajem rujna 2011. Od tada je prošlo 15 mjeseci tijekom kojih nisu donijeli niti jednu odluku jer za to nemaju ovlasti.

Unatoč tome, pet vanjskih članova Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa iz proračuna svaki mjesec prima naknadu - od 2100 do 2660 kuna, koliko iznosi za predsjednika Povjerenstva Matu Kačana.

U posljednjih godinu i pol porezni su obveznici za njihove naknade izdvojili 170.000 kuna iako osnovni posao zbog kojeg su izabrani - odlučivanje o sukobu interesa državnih dužnosnika - praktički ne obavljaju od 2011.

Takvu apsurdnu situaciju u Uredu toga povjerenstva tumače odlukom Sabora iz lipnja 2008., kada su članovi “iz redova uglednih javnih djelatnika izabrani na mandat od sedam godina”, a naknadu primaju također prema odluci Sabora iz druge polovice 2009. godine.

Tehničko funkcioniranje

No, jedno od najvažnijih tijela, koje bi se trebalo brinuti o tome da dužnosnici javni interes ne podrede vlastitom te kažnjavati one koji se ogriješe o zakon, gotovo godinu i pol funkcionira samo tehnički.

Njihovi se članovi ne sastaju niti održavaju sjednice jer od ožujka 2011. nemaju ovlasti za postupanje prema novom zakonu, a od kraja 2011. ni kvorum.

Od ožujka 2011., podsjetimo, Sabor nije uspio izabrati novo profesionalno povjerenstvo, kako je to propisao novi zakon pa petorici dosadašnjih članova i dalje traje mandat, za što dobivaju i naknadu.

Ali Povjerenstvo funkcionira samo na tehničkoj razini - zaprima imovinske kartice dužnosnika te eventulano daje mišljenja o tome je li netko u sukobu interesa. Sve to, međutim, obavljaju službenici Ureda Povjerenstva - njih ukupno deset.

A što onda rade Mate Kačan, Jadranka Kolarević, Vlaho Bogišić, Zorislav Antun Petrović i Ivan Tanta, kao članovi iz redova uglednih javnih djelatnika, kad ionako nemaju nikakve ovlasti? - pitali smo u Povjerenstvu, ali i njih svakoga pojedinačno.

Educiraju dužnosnike

- Redovito provodimo edukacije dužnosnika po županijama o pitanjima sukoba interesa, ostvarujemo međunarodnu suradnju, odgovaramo na upite dužnosnika, pozivamo ih da dostave imovinske kartice, podnosimo izvješća o aktivnostima - odgovorili su nam u Uredu.

No, stvarnost je potpuno drukčija - prošle godine bilo je samo deset radionica po županijama, na koje su išli samo Kačan i Petrović, Vlaho Bogišić povremeno je imao sastanke s dužnosnicima EU koje jako zanima kako se provodi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a svih petero, nakon što su ostali bez ovlasti, zajedno su se našli samo jednom kako bi poslali pismo Vladi u kojem su upozorili na svoj status quo i zatražili da se to što prije promijeni.

- Naravno da situacija u kojoj smo se našli nema nikakvog smisla. Priznajem da je moralno upitno što primamo naknadu, a ne radimo ništa. Zato smo u dopisu Vladi u kojem smo upozorili na ovakvu apsurdnu situaciju i tražili da nas se razriješi kad ionako nemamo ovlasti. Dovedeni smo u situaciju za koju nismo krivi, a ispadamo krivci jer primamo naknadu - izravan je Tanta.

I predsjednik Povjerenstva potvrđuje da se njihov posao objektivno svodi na “tehničke djelatnosti”.

Sam protiv svih

- Imamo edukaciju po županijama, ja kao predsjednik imam i sastanke, a moram i potpisati poneki dopis. S ostalim članovima čujem se tu i tamo. Ali čak i kad pošaljemo neko mišljenje oko sukoba interesa, ono za nikoga nije obvezujuće jer nemamo nikakve ovlasti. Zaista frustrirajuća situacija - naglasio je Kačan.

Vlaho Bogišić tvrdi kako se on otpočetka protivio tome da članovi primaju bilo kakvu naknadu.

- Smatrao sam da mi koji bismo trebali izricati moralne sankcije dužnosnicima ne smijemo primati naknadu. No, većina se tome usprotivila - izjavio je Bogišić i dodao kako je predviđao da će dogoditi ovakva situacija čim je donesen novi zakon.

U novom sazivu profesionalci

Sabor bi konačno u drugoj polovici siječnja, iz trećeg pokušaja, trebao izabrati novo profesionalno povjerenstvo u kojem bi trebali sjediti stručnjaci - njih pet s plaćama do 17.000 kuna. Nakon što je stiglo više od 100 prijava kandidata, s kojima je nadležni saborski Odbor za izbor i imenovanja obavio razgovore, a tajne službe i sigurnosnu provjeru, predsjednik Odbora Šime Lučin najavio je da će Odbor već u prvom tjednu zasjedanja, koje počinje 23. siječnja, uputiti na plenarnu sjednicu Sabora deset kandidata u uži izbor. A novo povjerenstvo odmah čeka i doslovce hrpa posla - nekoliko stotina prijava za sukob intresa koje moraju riješiti, a stigle su u prošlih 15 mjeseci, otkada staro povjerenstvo praktički ne funkcionira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:22