GUBITAK PAMĆENJA

ŠOKANTNI REZULTATI Istraživanje znanstvenika: Kokain uzrokuje duplo brže starenje mozga!

 Sipa/Cropix

CAMBRIDGE - Znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu, u najnovijem istraživanju o posljedicama uzimanja kokaina, otkrili su kako kokain znatno ubrzava starenje mozga.

Kako mozak stari, polagano gubi sivu tvar, dio mozga koji se sastoji od neurona. Gubitak sive tvari povezan je s mnogim simptomima starenja, poput problema s pamćenjem i gubitkom drugih kognitivnih sposobnosti.

Prema informacijama dobivenim magnetskom rezonancom 60 zdravih mozgova i 60 mozgova korisnika kokaina, osobe koje su uzimale kokain gubile su gotovo duplo više sive tvari svojih zdravih vršnjaka: Čak 3,08 mililitara godišnje spram samo 1,69 mililitara godišnje kod zdravih ljudi.

Rezultati su se održali čak i kada se iz statističkog uzorka uklone osobe koje su također bile ovisne i o alkoholu, što je dodatni znak da je za propadanje mozga bio odgovoran baš kokain.

- Iako nije moguće eksperimentirati na ljudskom mozgu, istraživanja provedena na životinjama ukazuju kako je atrofija mozga uzrokovana kokainom posljedica oksidativnog stresa, rekla je Karen Ersche, neurologinja s Cambridgea.

Oksidativni stres rade molekule zvane reaktivne vrste kisika, poput iona kisika ili peroksida. Ljudske stanice imaju ograničene mogućnosti uklanjanja reaktivnih vrsta kisika i popravljanja nastale štete, pa kako se količina prisutnih molekula povećava, raste i šteta po stanice koja može uzrokovati i ozbiljna oboljenja.

- Moramo istraživati simptome ovisnosti kod ovisnika starije životne dobi, zato jer oni postoje a trenutno ih se potpuno zanemaruje. Uglavnom nisu dijagnosticirani, i neki od njihovih simptoma možda se krivo pripisuju demenciji ili depresiji. Moje istraživanje bilo je tek prvo koje pokazuje kako postoji problem, no potrebno je još pozornosti, rekla je Ersche.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:43