POREZ NA DOBIT

10 velikih kompanija ove godine platit će 384 milijuna kuna manje...toliki iznos novca država potroši za isplatu 70 tisuća prosječnih hrvatskih neto plaća iz proračuna

Unatoč poreznoj presiji na kojoj svakodnevno inzistira ministar financija Slavko Linić , iz hrvatskog gospodarstva koje iz recesije klizi u depresiju ove će se godine teško moći izvući više nego lani, barem što se tiče poreza na dobit. Deset velikih kompanija koje su tijekom veljače na Zagrebačkoj burzi objavile konsolidirana financijska izvješća za prošlu godinu ove će godine u državni proračun zajedno uplatiti 1,3 milijarde kuna poreza na lani ostvarenu dobit, što je 22 posto ili 384 milijuna kuna manje nego 2012. kada su iste te kompanije u Linićevu blagajnu uplatile 1,7 milijadi kuna poreza na dobit koju su ostvarile 2011. godine.

Loše prolazno vrijeme

Među njima su veliki porezni platiše Hrvatski telekom i Ina te Zagrebačka i Privredna banka kojima je uvijek cilj ostvariti rast dobiti, pa posljedično i poreza na dobit zbog interesa njihovih vlasnika koji žele dividendu. Od deset tvrtki, njih četiri uplatit će nešto veći porez na dobit.

Ove godine ministar Linić, prema prezentaciji poreznih izvora za punjenje proračuna od kompanijskog poreza na dobit ostvarenu lani, planira skupiti 7,35 milijardi kuna, za 317 milijuna kuna manje nego lani. Plan mu je već u minusu za 67 milijuna kuna. S druge strane, konsolidirane financijske izvještaje još nisu predali Adris Grupa i Agrokor pa Linić za sada mjeri prolazno vrijeme i trenutačno gubi.

Iako porez na dobit u usporedbi s PDV-om od kojega Linić planira skupiti 43,4 milijarde kuna nema presudan utjecaj na punjenje državnog proračuna, njegov manjak ipak je značajan u uvjetima u kojima se rashodi proračuna moraju smanjiti za gotovo dvije milijarde kuna, što se planira postići rezanjem plaća u javnom i državnom sektoru za tri posto. Primjerice, novcem od poreza na dobit koje je uplatilo deset kompanija s liste za dobit ostvarenu u prošloj godini može se isplatiti 247 tisuća prosječnih neto mjesečnih plaća u Hrvatskoj, dok je godinu ranije iznos poreza ubran od istih kompanija mogao pokriti isplatu 317 tisuća prosječnih plaća. Riječ je o 70 tisuća prosječnih neto plaća manje za ovu godinu, odnosno slikovito rečeno, nedostaje novca za jednu mjesečnu neto plaću za 70 tisuća zaposlenika čija plaća odgovara hrvatskom prosjeku.

Nema sreće s Inom

Hrvatski telekom kojem su prihodi lani u odnosu na prethodnu godinu pali za 7,6 posto sa 8 milijardi na 7,4 milijarde, ove će godine Liniću uplatiti 47,6 milijuna kuna manje poreza na dobit. Tijekom prošle godine najveća je hrvatska telekomunikacijska kompanija državi uplatila i 25,1 milijun kuna manje poreza na plaće i doprinosa. Dok je tvrtka pod vodstvom Ivice Mudrinića , kojoj posljednjih godina poslovanje stagnira i slabi, 2011. za poreze na plaće i doprinose državi dala 461,2 milijuna kuna, prošle je godine uplatila 436,1 milijun kuna. Ministar Linić ni s Inom nema sreće jer će mu ta naftna kompanija, kojoj su prihodi lani neznatno pali, za prošlogodišnju dobit uplatiti čak 193 milijuna kuna manje nego godinu prije, dok mu je tijekom godine uplatila 901 milijun kuna poreza na plaće te doprinosa, pri čemu su značajno manja samo Inina davanja za zdravstveni doprinos koji je smanjen na početku mandata aktualne Vlade iako je Ina lani otpustila 594 zaposlenika.

Manje poreza na dobit Liniću će isplatiti i dvije najveće banke, Zaba - čak 81 milijun kuna manje, i PBZ - 56 milijuna kuna manje. Od deset kompanija s burze značajno veći porez na dobit nego prethodne godine platit će samo Ericsson Nikola Tesla, 8,5 milijuna kuna više, dok će državna tvrtka Končar Elektroindustrija Liniću dati 5,1 milijun kuna više.

Manevri kompanija

Na početku prošle godine, kada je uveden Zakon o porezu na kapitalnu dobit i počeo se primjenjivati od početka travnja, kompanije su se požurile prije kraja ožujka obračunati dobit, platiti porez i isplatiti dividendu prije ožujka kako bi dioničari izbjegli plaćanje poreza na kapitalnu dobit. Ministarstvo financija tada je objavilo da je u prva četiri mjeseca 2012. godine u proračun uplaćeno 3,5 milijardi kuna od poreza na dobit. Sudeći prema porezu na dobit koji ove godine uplaćuju velike kompanije s burze, upitno je hoće li Linić uspjeti profitirati, odnosno dostići plan od 7,35 milijardi kuna proračunskog prihoda od poreza na dobit.

Kompanije i porez 2012

Hrvatski telekom - Ivica Mudrinić 396,3 mil kn poreza (-47,6)

INA - Zoltán Áldott - 380 mil kn poreza (-139)

Atlantic Grupa - Emil Tedeschi - 7,46 mil kn poreza (-16,44)

Ericsson Nikola Tesla - Gordana Kovačević 14,105 mil kn poreza (+8,5)

Kraš - Damir Bulić - 4,04 mil kn poreza (-4,16)

Končar Elektroindustrija - Darinko Bago 23,6 mil kn poreza (+5,1)

Privredna Banka Zagreb - Božo Prka - 257 mil,3 mil kn poreza (-56,1)

Tehnika - Filip Filipec 1,13 mil kn poreza (+0,2)

Viadukt - Josko Mikulić 1,4 mil kn poreza (+0,3)

Zagrebačka banka - Franjo Luković 274 mil kn poreza (-81)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:37