VJEŽBA POD ORUŽJEM

FOTO Ministar obrane vozio se u Patria oklopnjacima: Gušt ih je vidjeti ovako, stvarno lijepa slika!

Na vojnom poligonu Slunj ova vozila opremljena 12,7 mm strojnicama upravljanima iz kabina sudjelovala su u svojoj prvoj borbenoj akciji "pod oružjem", naravno u obliku vježbe
 Robert Fajt / CROPIX

SLUNJ - Dok djelatnici MUP-a istražuju jesu li poslovi oko kupnje oklopnih vozila Patria bili "čisti", njihovi kolege iz drugog ministarstva, onog zaduženog za obranu, ne skidaju osmjehe s lica gledajući u ove finske strojeve. Na vojnom poligonu Slunj ova vozila opremljena 12,7 mm strojnicama upravljanima iz kabina sudjelovala su u svojoj prvoj borbenoj akciji "pod oružjem", naravno u obliku vježbe, a dio je popratio i ministar obrane Ante Kotromanović.

- Gušt ih je vidjeti ovako, stvarno lijepa slika. Još kad ih opremimo 30 milimetarskim topovima, bit će odlično, rekao je ministar Kotromanović generalu Dragi Lovriću, načelniku Glavnog stožera HV-a.

- Ljudi koji rade s Patriom su zadovoljni, mi smo modernizirali našu vojsku, a vidite kako to na terenu dobro izgleda - zadovoljno je Kotromanović rekao novinarima.

Na pitanje jesu li naši vojnici ovladali tehnikama potrebnim za korištenje ovog vozila ministar je rekao: 1991. smo ovladali tehnikom koju nismo poznavali, sad smo u miru, ne brinite za to, spremni smo za ono što nam nalaže ustav.

General Lovrić najavio je vježbu i van hrvatskih granica u kojoj će sudjelovati Patrie.

- S ovim vozilima bit ćemo krajem travnja na vježbi u Njemačkoj gdje zajedno s Njemcima provjeravamo spremnost europske borbene skupine, od 1. srpnja ove godine europska borbena skupina koju čine Njemačka, Hrvatska, Češka, Austrija Irska i Makedonije, će biti u dežurstvu - rekao je general Lovrić dodajući da će Patria biti opremljena i drugim sustavima, ne samo strojnicama.

Vježbi nisu nazočili gosti na poligonu, američki senator hrvatskih korijena Mark Begich te američki veleposlanik James Foley, koji su s hrvatskim vojnim vrhom odradili sastanak. Ministar Kotromanović im se zahvalio na donaciji za uništavanje rashodovanog streljiva.

Veleposlank Foley rekao je da je SAD ponosan kako je Hrvatska ozbiljno shvatila svoje članstvo u NATO-u, dodajući da je sretan zbog dolaska senatora Begicha, ne samo zbog toga što je on hrvatski sin već i zato jer je član američkog senatskog odbora za vojna pitanja . Senator Begich bio je zadovoljan što se iz prve ruke na terenu uvjerio na što se troši američki novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:01