PRVA HNL

Osijek nikako ne može pobjeći iz opasne zone

Osijek je u Gradskom vrtu vodio protiv lokomotive sve do 86. minute, ali onda je stvari na početak vratio Brozović. U dvoboju davljenika Karlovac je pobijedio Šibenik
 Robert Fajt / CROPIX

SLAVEN BELUPO - ZADAR 2-0 (Vugrinec 40, Šaban 73)

Novu važnu pobjedu ostvario je Slaven Belupo protiv dobre momčadi Zadra. Farmaceuti su se približili na bod Hajduku i zadržali prednost ispred Splita te im za osiguravanje plasmana u pretkolo Europske lige trebaju još najviše dva boda.

Zadrani su u početku postavili čvrsti blok sa šestoricom igrača u sredini ispred trojice stopera i na taj način zavladao terenom, no bez većih napadačkih ambicija. U većem dijelu prvog poluvremena bila je to prava nogometna uspavanka u kojoj su gosti bili zadovoljni nulom, a Farmaceuti su djelovali nemoćno. Nije bilo povezanih akcija ni proboja po bokovima, a prva izglednija prilika dogodila se tek u 32. minuti, kad je nakon ubačaja Mujanovića pokušaj Vugrinca obrana Zadra blokirala izbacivanjem u korner.

1:0 - Vugrinec (40)

Već je izgledalo da će prvi dio završiti bez pogodaka, a onda se ukazao majstor Davor Vugrinec i s oko 30 metara iskosa s desne strane snažnim udarcem matirao Gluića. Lopta se do Vuge odbila od gostujuće obrane, a vratar je malo izašao i Slavenov napadač pogodio je gornji desni kut te upisao 128. gol u Prvoj HNL.

Slavenovi su igrači živnuli nakon vodstva i stvorili dvije dobre prilike koje nije iskoristio Mujanović. U 43. minuti nakon dodavanja Gregurine izbio je sam pred Gluića, koji je odlično obrani, da bio u 45. nakon ubačaja Purića tukao glavom pokraj gola.

Nakon samo desetak sekundi igre u nastavku, sudac Jović opravdano je pokazao na bijelu točku za domaće, Šare je u kaznenom prostoru Zadra srušio Mujanovića. Kazneni udarac izveo je Vugrinec, ali je pucao slabo, Gluić je pročitao njegovu namjeru, bacio se u svoju desnu stranu i uhvatio loptu. Tako su Farmaceuti propustili riješiti pitanje pobjednika, a Zadrani su, kako je vrijeme odmicalo, sve više boravili na polovici domaćih.

Zabilježili su Zebićevi puleni i nekoliko opasnih pokušaja. Prvo je u 58. minuti Ćurjurić tukao pokraj vratiju, potom u 60. Mršić iz slobodnog udarca sa 30 metara opasno prijeti Rodiću, koji izvrsno reagira i izbacuje loptu u korner. Ferenčina je vidio da njegova momčad nije na željenoj razini, pa je u igru ubacio trojicu svježih igrača, Šabana, Poljaka i Jakšinića.

2:0 - Šaban (73)

Upravo je pričuvni igrač Martin Šaban prekinuo neizvjesnost i svojim debitantskim pogotkom povisio vodstvo. Školski je Šaban odigrao dupli pas s Mujanovićem i iz blizine zatresao mrežu nemoćnoga Gluića za 2:0.

Do kraja nije bilo većih uzbuđenja, Ferenčinini su igrači rutinski sačuvali vodstvo i uzdignutih ruku napustili travnjak.

SPLIT - ZAGREB 1-0 (Čop 23, Bagarić 90)

Kad se to najmanje očekivalo, hendikepirani Split odigrao je najbolju proljetnu partiju i zasluženo svladao Zagreb. Pobjeda je izražena minimalno, tek jednim pogotkom, ali dojam je bio vrlo dobar.

Sa svim tim hendikepima Split je krenuo po pobjedu ne plašeći se Zagrebova niza od četiri pobjede, kao najistureniji napadač prvi je start upisao Bagarić, do zime igrač trećeligaša Dinare. U 2. minuti zaprijetio je Golubar udarcem s 20 metara, lopta je prohujala iznad grede. Nakon "kvarta od ure" Čop je poslao vrlo upotrebljivu loptu peterac Vidakovića, ali Bagarić je zakasnio postaviti nogu, a u 18. je slavljenik Obilinović izašao pred Vidakovića, napadač Crvenih htio je prebaciti vratara pjesnika, ali ovaj je pročitao namjeru i uzeo loptu.

U 23. minuti je Čop digao gledatelje na noge i natjerao ih na dugotrajan pljesak. Napadač Crvenih je složio vjerojatno najbolju akciju ove sezone u Parku mladeži i doveo Split u vodstvo. Najprije je gurnuo loptu kroz noge reprezentativnom U-21 suigraču Pavloviću koji ga je pokušao nakon toga zaustaviti rukama, ali nije uspio. Kad se otresao Pavlovića, Čop se namjestio i gađao, te pogodio suprotni kut, rašlje Vidakovićevih vratiju. Strašan pogodak, prekrasna minijatura Čopa! I osmi prvenstveni pogodak.

Zagreb je također pokušavao složiti opasne situacije pred Zagorcem, a u 25. i 28. minuti Abdurahimi je bio blizu izjednačenju. U prvom navratu išao je na snagu i promašio, a u drugom je bio precizniji, ali ta je lopta bila lak plijen za dobro postavljenog Zagorca.

Sadržajni prvi dio zaključio je Bagarić dobrom reakcijom na ubačaj Obilinovića, ali je lopta otišla poviše grede. U drugom poluvremenu se na prva uzbuđenja čekalo do 60. minute kad je nakon kornera glavom dobro pucao Bagarić, pa je s tridesetak metara projektilom prijetio Obilinović, a Vidaković to uz dosta muke odbio na noge Bagariću koji je bio u zaleđu. U 81. minuti Štiglec se probio lijevom stranom i loptom potražio Abdurahimija skroz desno, uslijedio je udarac iz trka, lopta je zapela negdje po putu i ukrotio ju je Zagorac, a tri su pjesnika uvjeravala suca Frkovića da je netko igrao rukom. Netko od domaćina, naravno. Kako je Split ove sezone često gubio bodove pred kraj utakmice, tako je valjalo biti oprezan do kraja, a u sudačkoj nadoknadi Vidakovića je svladao Bagarić prekrasnim udarcem sa 16 metara. Njegov prvoligaški prvijenac.

OSIJEK - LOKOMOTIVA 1-1 (Smoje 3 / Brozović 86)

Osječani su imali samo jedan cilj, pobijediti Lokomotivu i definitivno se udaljiti od momčadi koje strahuju za ostanak u prvoligaškom društvu. Tako su se i ponašali od početka utakmice. Angažirano, agresivno s napadačkim naglaskom u igri. Već su u drugoj minuti imali i prigodu za pogodak. Udarac iz kuta s lijeve strane izveo je Jugović, a Leškovićev udarac glavom čuvar mreže Lokomotive odbio je opet u korner. Ovaj put s desne strane, a on je Osijeku donio vodstvo.

1:0 - Smoje (3)

Jugović je izvrsno pronašao Maglicu, nakon kratkog odigravanja s izvođačem udarca iz kuta Kvržićem podvalio je loptu do Maglice kraj nemoćne obrane gostiju, a nakon što je vratar Ig. Lovrić odbio njegov udarac pritrčao je Smoje i neometan iz blizine poslao loptu u mrežu.

Ipak, nakon desetak minuta opsada domaćih je prestala, a Lokomotiva je postajala sve opasnija. U 18. minuti je Brozović s osamnaest metara pucao pod gredu, pa se Vargić morao dobro protegnuti kako bi izbacio loptu u korner. A u 25. minuti je nakon centaršuta Antolića s desne strane Kramarić uputio udarac u pravcu vrata sa samo pet metara, ali učinio je to tako da je loptu poslao pravo u ruke dobro postavljenog vratara Vargića.

Početkom drugog poluvremena u momčad Osijeka je ipak ušao Šorša koji je zamijenio u prvih 45 minuta vrlo dobrog Leškovića, a ozlijeđenog Šituma pred kraj prvog dijela igre u momčadi Lokomotive zamijenio je Sangara. I baš se Sangara odmah našao u prigodi. No, iznudio je jedino udarac iz kuta. Osijek je držao minimalno vodstvo, ali Lokomotiva se time nije mirila.

1:1 - Brozović (86)

No, Lokomotivina se upornost i napadačka igra isplatila. Pogriješio je Kvržić u 86. minuti, a ubačenu loptu, pa izbijenu iz domaćeg kaznenog prostora Brozović s vrha šesnaesterca poslao u gornji desni kut nemoćnog Vargića.

KARLOVAC - ŠIBENIK 1-0 (Jelić 90)

Bilo je stanovitih neugodnosti uoči ove utakmice. Naime, budući da Karlovčani nemaju novca za plaćanje internetske linije, zapisnik je koncipiran zahvaljujući velikoj navijačici Mariji, voditeljici caffe-bara Korner (pod istim krovom) koja je omogućila liniju s HNS-ovim sustavom Comet. A onda se na posao bacio glasnogovornik Darko brojeći nazočne: 84, 112, 167, 244, 386, u posljednjoj rundi čak 401. Nije loše.

Karlovac za svoje nastupe najviše mora zahvaliti Hajduku koji se Komisiji za žalbe Saveza žalio na suspenziju Disciplinske komisije. Koja je sve stopirala i nekidan zaključila da se slučaj vraća prethodnoj instanci.

Šibenčani su se postavili dosta zatvoreno, a jedni i drugi igrali su slabo. Nemotivirano. Nadahnuću ni traga. Sve se svodilo na simbolične pokušaje. Od utopljenika se i nije očekivalo više. No nije manjkalo kakvih-takvih uzbuđenja.

Prvo je Jelić presjekao jednu loptu pa krenuo sam prema vrataru koji reagira vješto, onda prijeti Mišić. Zatim se dopao Krznarić, s optimističkim i dosta uspješnim prodorom, pa Dedić spašava u kontri. Husmani pak tuče silovito, za nijansu previsoko. Gosti su autori najbolje prilike, u 41. minuti: Vuk zdesna pronalazi Španju, koji se sprema na realizaciju, ali ispriječio se Amić i otklonio opasnost. Kad je Bašić srušio Jelića dosuđen je obećavajući slobodni udarac za Štefančića, no kapetan prebacuje gredu.

Ipak, gosti su se razigrali u nastavku i Kaliniću priuštili niz prigoda za isticanje, stoga junak dvoboja nije upitan. Svima ostalima, osim nezaposlenom H. Slavici, za nagradu upisujemo šestice. Nemaju plaće, nemaju praktički ništa osim muke, pa im neka budu barem prolazne ocjene. Zaslužili su ih zbog znoja, kojeg su dvaput ispirali tijekom opravdanog sudačkog time-outa na temperaturi koja je dosizala i 30 stupnjeva!

1:0 - Jelić

Poraslo je na 40 kad je Krznarić s desne strane nabacio za Jelića, a Jelić spretno ugurao loptu u mrežu. Slavlje je bilo golemo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:38