PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

KAKO PREŽIVJETI U HRVATSKOJ Gotovo 70% obitelji ne uspijeva pokriti mjesečne troškove! A bit će još gore!

Gotovo 70 posto hrvatskih kućanstava ne uspijeva s prihodima koje ima pokriti sve mjesečne troškove: 50 posto kaže da jedva sastavlja kraj s krajem, još 11 posto za tekuće troškove mora koristiti štednju, a osam posto mora se dodatno zadužiti. Loša je vijest da svako drugo kućanstvo danas ima još lošiju situaciju s financijama nego prije godinu dana, a iste trendove pesimistično predviđaju i u narednih godinu dana. Čak 42 posto tvrdi da će im financijsko stanje biti još lošije nego što je sada.

Pokazalo je to istraživanje Centra za istraživanje tržišta GfK o potrošačkoj klimi u Hrvatskoj koje je provedeno u rujnu osobnom anketom 1.000 osoba u kućanstavima. Drugo je to istraživanje relevantnih agencija, Nielsena i GfK, objavljenih u samo nekoliko dana koje je potvrdilo da su Hrvati krajnje pesimistični oko ekonomskog stanja u državi i vlastitih financija.

Sudeći prema tim istraživanjima Hrvati će i u narednim mjesecima potpuno skresati osobnu potrošnju i štedjeti gdje god je to moguće.

- Lošije financijsko stanje predviđa 50 posto kućanstava u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji i oni s prihodima kućanstava do 3.500 kuna - pojašnjavaju u GfK.

Najmanje su pak pesimistični stanovnici u Istri i Primorju te kućanstva koja mjesečno imaju na raspolaganju više od 11.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:36