PREDSJEDNIK I PREMIJER U SUGLASJU

KOMENTAR Mladen Pleše: 'Afera koja upozorava kolika je moć organiziranog kriminala u nas'

Demonstrirali su potpuno suglasje u ocjenama oko najnovije afere u obavještajnoj zajednici

Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović zajednički su se obratili javnosti kako ne bi ostavili nikakve dvojbe te kako bi demonstrirali potpuno suglasje u ocjenama oko najnovije afere u obavještajnoj zajednici.

Predsjednici države i Vlade zaključili su da nije bilo zloporaba u tajnim službama, kako su mjere koje su poduzete bile u skladu sa zakonom te da operacija nije imala političke konotacije, već joj je zadaća bila obračunati se s organiziranim skupinama kriminala, kojih je u Hrvatskoj, kako stoji u analizama policije, najmanje pet, i to vrlo moćnih i opasnih.

Toliko utjecajnih, primjerice, da im je čak sada uspjelo provaliti posljednju akciju i iskonstruirati političku aferu kako bi spriječili policiju u dovršetku istraga koje su već vrlo daleko odmaknule.

Što, uostalom, potvrđuju i jučerašnja uhićenja koja pokazuju da je istraga bila usmjerena prema krim miljeu. No, podzemlje je, uz pomoć nekih ljudi iz politike i državnog sustava, pokušalo preusmjeriti pozornost javnosti s merituma stvari pa je u prvi plan izbilo pitanje je li se smjelo ili nije tražiti ispis telefonskih razgovora bivšeg šefa tajne službe.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko upravo je na odnosu spram bivšeg šefa tajne službe Josipa Buljevića gradio svoje optužbe o zloporabama i protiv državnog vrha.

Međutim, nema nikakve logike da predsjednici države i Vlade stave na kocku svoje autoritete zbog slučaja s kojim ni na koji način nisu bili povezani. Prije će biti da je ova afera još jedno upozorenje o tome kolika je moć i dokle sežu pipci organiziranog kriminala u nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:25