SMJENA NA VRHU

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Završava Karamarkova era: Dragan Lozančić postaje novi šef tajne službe SOA!

Dragan Lozančić, pomoćnik ministra obrane, bit će narednih dana imenovan novim ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), neslužbeno doznaje Jutarnji iz izvora bliskih Banskim dvorima. Lozančićevo imenovanje već je usuglašeno, ali će sama tehnička procedura, dakle potpisi premijera Milanovića i predsjednika Josipovića na službeni ukaz o imenovanju novog ravnatelja SOA-e, biti okončana odmah nakon povratka šefa države iz službenog posjeta Parizu.

Školovan u Americi

Nova dužnost za Lozančića i nije neko veliko iznenađenje. Njegovo ime već se nekoliko mjeseci spominjalo u ozbiljnim kombinacijama za šefa civilne obavještajne agencije.

Lozančić je američki Hrvat, obrazovan u Sjedinjenim Državama, a otkako se 1991. vratio u Hrvatsku, obavljao je niz poslova u obrambenom sektoru. Bio je načelnik Odjela za međunarodnu suradnju, zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a vodio je i MORH-ov odjel multilaterale, koji je uključivao održanje mira u regiji, ali i specijalizirane programe NATO pakta. Lozančić je stekao i doktorat iz mehanike na Columbia Universityju u New Yorku.

Neuspješno lobiranje

Milanović Lozančićevim imenovanjem, pa slijedom toga i odlaskom dosadašnjeg ravnatelja Josipa Buljevića, i službeno završava eru snažnog utjecaja Tomislava Karamarka u hrvatskoj obavještajnoj zajednici.

Buljević, koji je u tišini naslijedio Karamarka i godinama bio njegov prvi pomoćnik, nije uspio, a pitanje je koliko je to želio i mogao, očistiti vrh službe od kadrova pod utjecajem sadašnjeg predsjednika HDZ-a. To mu je ozbiljno zamjerio sadašnji vrh države, unatoč Buljevićevom snažnom lobiranju u različitim političkim krugovima.

Ukratko, Buljevićev odlazak, najvjerojatnije na neko mjesto u diplomaciji, značit će i skore smjene za njegove pomoćnike u SOA-i.

Za Lozančića, pak, mjesto ravnatelja jest i određena satisfakcija koju mu je sada omogućio Milanović. Potkraj 2002., kada je Željka Antunović (SDP) postala ministrica obrane, Dragan Lozančić je radio kao vršitelj dužnosti šefa Uprave za međunarodnu suradnju. Ministrica Antunović odmah ga je smijenila uz službeno obrazloženje, iako se radilo o potpuno drugom razlogu, da na tako važnoj funkciji ne može biti američki državljanin.

Premijerovo povjerenje

Nakon toga Lozančić postaje predavač na Centru za sigurnosnu politiku “George C. Marshall” u Garmisch-Partenkirchenu, gdje je ostavio zapažen trag. Premijer Milanović, kako se čini, ima potpuno povjerenje u Lozančića. Njih dvojica su određeno vrijeme surađivali na izradi dokumenata o strategiji hrvatske nacionalne sigurnosti i dobro se poznaju. Naravno, ostaje vidjeti kako će se Dragan Lozančić snaći u agenciji, koja je u dva mandata HDZ-ove vlasti dominantno djelovala kao stranačka obavještajna služba, opterećena lošom kadrovskom politikom, i ruku na srce, ograničenih profesionalnih dosega.

Osim jednog, i zapravo najvećeg uspjeha Tomislava Karamarka: nepotrebno skupe zgrade središnjice službe, u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, za čiji su model izgradnje ozbiljno zainteresirana istražna tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:29