PENG LIYUAN OČARALA SVIJET

BIVŠA PJEVAČKA SUPERZVIJEZDA ZASJALA U ULOZI PRVE DAME Kineska Michelle Obama zasjenila suprugov posjet Putinovoj Rusiji

 AFP

Glamurozna nova kineska prva dama Peng Liyuan nova je zvijezda kineske diplomacije, nakon što je zasjala tijekom prvog inozemnog posjeta svog supruga Xija Jinpinga Moskvi. CNN ju je već proglasio “kineskom Michelle Obama”.

- Uvijek smo htjeli imati elegantnu prvu damu koja će pristojno izgledati i inozemnom svijetu. Sada je imamo - rekao je anonimni kineski dužnosnik za CNN.

Torba Made in China

Pjevačica poznata po patriotskim pjesmama koja je slavu stekla sudjelovanjem u ekstravagantnim novogodišnjim spektaklima na kineskoj državnoj televiziji, u Kini je postala prava senzacija čim je u Moskvi izašla iz službenog zrakoplova. Kineske novine, koje inače suprugama političara ne daju mnogo pozornosti, na naslovnicama umjesto očekivanih fotografija predsjednika Xija kako se rukuje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom , redom su objavile sliku prvog kineskog para kako rukom pod ruku silaze niz stepenice aviona. Tabloid Xin Jing Bao jučer je cijelu stranicu posvetio aktivnostima prve dame, a sat vremena nakon objave prvih snimki iz Moskve, na kineskoj verziji eBaya, shopping stranici Taobao, već su se mogle kupiti kopije odjeće koju je nosila, dok su komentatori sa zadovoljstvom primijetili da je crna kožna torba koju je nosila izlazeći iz aviona izrađena po mjeri u jednoj kineskoj tvrtki u gradu Chengduu, za razliku od navike istaknutih kineskih političarki koje se obično pojavljuju isključivo u stranim dizajnerskim markama.

- U praktičnom smislu, ovo je važan iskaz potpore za domaću kinesku industriju, a u širem smislu trebalo bi povećati nacionalno samopoštovanje i samoupouzdanje - objavio je Lin Zhibo, šef ureda glavnog komunističkog Narodnog dnevnika

Peng (50) ima magisterij iz tradicionalne narodne glazbe i dekanica je Umjetničke akademije Narodne oslobodilačke vojske te ima majorski čin.

Njezina karijera superzvijezde počela je 1983. kada se pojavila na prvom novogodišnjem spektaklu na državnoj televiziji. Sam show je otada jedna od najgledanijih emisija u Kini, usporediva s američkim Superbowlom, a Peng je u njemu nastupala gotovo svake godine do 2007., kada se zapravo odrekla karijere jer joj je suprug odabran za budućeg lidera Kine.

Humanitarni rad

Tada se posvetila humanitarnom radu i smanjila prisutnost u medijima. Postala je ambasadorica dobre volje za kampanju protiv pušenja, a lani i za borbu protiv tuberkuloze i AIDS-a za Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Mnogi se sada nadaju da bi mogla pomoći i omekšati strogi imidž kineskog komunističkog režima.

Dok je trajala njezina “ofenziva šarma”, njezin je suprug u svom prvom inozemnom posjetu s Putinom potpisao sporazum o prijateljstvu te najmanje 35 ugovora u raznim područjima, od raketne obrane do poljoprivrede. Najvažnije područje za koje su dvije zemlje zainteresirane je energija - koja je nužna kineskoj rastućoj ekonomiji, a koje Rusija doslovce ima “na izvoz”, pri čemu Moskva želi jaču prisutnost na kineskom tržištu te manju ovisnost o svojim tržištima na Zapadu. Samo u petak potpisano je desetak ugovora, uz ostalo je dogovoreno da će ruska državna naftna kompanija Rosneft povećati isporuke Kini, a Peking će joj zauzvrat dati kredit od dvije milijarde dolara uz otplatu na 25 godina.

- Naftovodi i plinovodi postali su vene koje povezuju dvije zemlje u novom stoljeću - rekao je Xi.

Ruski je predsjednik pak hvalio međusobnu suradnju koja promovira “pravedniji svjetski poredak”.

Trgovinska razmjena

Dvije su zemlje važne saveznice u Vijeću sigurnosti gdje su često zajedno suprotstavljaju Zapadu, u posljednje vrijeme posebice po pitanju vojne intervencije u Siriji.

No, posljednjih su desetljeća postale i važne trgovinske partnerice, pa se u 20 godina trgovinska razmjena povećala 14 puta i lani je premašila 88 milijardi dolara. Moskva je Kini prodavala vojnu i svemirsku tehnologiju te naftu dok su Kinezi Rusima prodavali mahom potrošnu robu proizvedenu u svojim tvornicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:18