HEROJI KOJI SU TRAGALI ZA NESTALOM DRNIŠANKOM

Pročelnik šibenskog GSS-a: 'Antoniju ćemo tražiti dok ne nađemo tijelo'

Nas iz GSS-a naprijed tjera njezin pogled s fotografije, kaže Anton Vukičević koji je više od 40 dana i noći tražio nestalu Drnišanku
 Nikša Stipaničev/CROPIX

U kafiću Scorpion u Badnju kod Drniša i dalje stoji slika Antonije Bilić . Na zid ju je stavio pročelnik šibenskog GSS-a Anton Vukičević. Sliku neće skinuti sve dok ne pronađe njezino tijelo. Za njega i cijeli GSS potraga za mladom Drnišankom nikad nije prestala.

REAKCIJE mještana: 'Ma, ja bi mu da’ još toliko!' KAMION STRAVE Sutkinja otkrila nepoznate detalje: 'Stiskao je Antonijin vrat dok nije vidio da je mrtva'

- Prije par mjeseci tražili su je moji kolege na području Zadra. Pretraživali su rijeke i jezera. Za GSS ovo nije gotov slučaj, sada čekamo nove smjernice policije. Tražit ćemo je dok je ne pronađemo. Tako radi GSS. Mene osobno tjera njezin pogled s plakata u kafiću - kaže Vukičević koji je prošlo ljeto više od 40 dana i noći pretraživao Dalmatinsku zagoru ne bi li pronašao Antoniju, živu ili mrtvu.

Najveća akcija ikad

Vijest o presudi Draganu Paravinji dočekao je u Drnišu. U ime GSS-a ne može to komentirati, ali osobno smatra da je bitno da je iza rešetaka da ne ponovi sve što je radio u prošlosti.

On je jedan od mnogobrojnih pripadnika GSS-a koji su svaki svoj slobodan trenutak prošlog ljeta posvetili traženju nestale 17-godišnjakinje. Prekopali su svaki grm, svaku šikaru, isušivali su uz pomoć vatrogasaca jezero Brljan, ali bezuspješno.

- Za nas je to najveća akcija koju smo ikad imali - dodaje Vukičević.

U potrazi je na njenom vrhuncu sudjelovalo više od tisuću ljudi: policajci, GSS-ovci, vatrogasci, lovačka društva, dobrovoljci. Svi su htjeli pomoći.

Antonija je ubijena 7. lipnja 2011. Dragan Paravinja danas je zbog njezina ubojstva osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. Obitelj je, kaže njihov odvjetnik Vinko Ljubičić, tek djelomično zadovoljna.

- To što je osuđen i što je sud zaključio da je Antonija mrtva, razrješava njihove dileme. Ali nisu u potpunosti zadovoljni, jer se još ne mogu od nje dostojanstveno oprostiti - kaže Ljubičić.

Slomila se i zaplakala

U sudnici je, od obitelji, bila prisutna jedino Antonijina sestra Ana Bilić. Tijekom čitanja presude potpuno se slomila i glasno zaplakala.

Kada je sutkinja izgovorila kaznu od 40 godina zatvora, samo je duboko uzdahnula. Tijekom dana pokušali smo razgovarati i s obitelji Bilić.

Sudeći po njihovu odgovoru, vrlo su uznemireni i potreseni.

- Ne možemo razgovarati - kratko je odgovorila sestra Katarina.

U Drnišu je presudu s olakšanjem dočekao i Frane Bilić. On je prometni policajac koji je posljednji vidio Antoniju kako na Čikolskom mostu ulazi u kamion Dragana Paravinje.

Bio je jedan od najdragocjenijih svjedoka. Ali nije dostupan. Svi ga žele čuti pa je ostavio mobitel kod kuće i otišao u grad. Javio nam se ženski glas. Nije znala kada ga se može očekivati.

Brkićevo viđenje

S posve druge pozicije na slučaj danas gleda Milijan Brkić. U vrijeme kada je Antonija ubijena, Brkić je bio zamjenik ravnatelja policije i glavni istražitelj na slučaju. Sada je glavni tajnik HDZ-a.

- Nepravomoćnu presudu ne bih komentirao. Ali presuda je očito dokaz da su dokazi koje je prikupila policija bili vrlo kvalitetni - kaže Brkić. Na izjavu Paravinje u sudnici da mu sve smješta Tomislav Karamarko, Brkić nije želio trošiti riječi.

- Na tu se razinu doista ne želim spuštati - poručuje.

Odvjetnik Vinko Ljubičić kaže da je sudsko vijeće istaknulo da su dokazi nepobitni.

- Vještaci, prometni i telekomunikacijski, forenzičari, svi oni imali su vrlo uvjerljive nastupe i argumente da ih se ne može pobiti. Ujedno, sudsko je vijeće prihvatilo iskaz Paravinje u Banjoj Luci, kada je priznao da ju je ubio, odnosno zadavio i bacio u jezero - kaže Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:54