UTRKA 140 GRADOVA

Odabrani najpoželjniji gradovi svijeta: Melbourne je savršen, a naš Split je prvi po baštini!

Apsolutni rekorder po broju svjetski najpoželjnijih gradova za život je Australija tvrdi se u istraživanju EIU-a (Economist Intelligence Unit).

Pobjedu je odnio Melbourne u konkurenciji 140 gradova, a na petom je mjestu Adelaide dok je Perth na devetom. Australcima konkurira Kanada s Vancouverom na trećem mjestu te Torontom i Calgaryjem na četvrtom odnosno petom mjestu.

Beč i Beograd

Od europskih gradova u sami vrh odnosno na drugo mjesto uletio je Beč, a na osmom je Helsinki. Riječ je o istraživanju u kojem se ocjenjuje sigurnost, zdravstvena zaštita, kultura i okoliš, obrazovanje i infrastruktura i upravo u svemu tome je Melbourne ispao gotovo savršen, pretekavši kanadski Vancouver koji je još donedavno bio na prvom mjestu najpoželjnijih svjetskih gradova. Od gradova u našoj regiji na listi se našao samo Beograd i to na 99 mjestu od 140 konkurenata dok su Karachi, Alžir, Teheran, Tripoli, Harare, Lagos i Port Moresbey na dnu ljestvice. No, prije četiri mjeseca Financial Times objavio je ljestvicu deset gradova najpoželjnijih za život koji se inače nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne i prirodne baštine. Na toj je ljestvici na prvom mjestu bio Split i to ispred primjerice Kamenog grada u Zanzibaru, belgijskog Brugesa, stare Havane na Kubi ili Venecije.

Hrvatske ankete

S druge strane istraživanje GFK u Hrvatskoj pokazalo je da je u konkurenciji sa Zagrebom poželjniji grad za život - Samobor. Ispitanici su smatrali da je Samobor mirniji za život, da ima lijepu prirodu, da je niži porez nego li u Zagrebu koji je istodobno vrlo blizu. Visoko na ljestvici je i Varaždin koji je također bio proglašen najpoželjnijim gradom za život i posao. Među top deset poželjnih uvijek se nađe i Zadar. Teško je zapravo naći maksimalno objektivne kriterije koji bi pokazali prednost jednog grada pred drugim. No, čini se da bi većina mogla puno naučiti upravo od Australaca i Kanađana koji uvjerljivo uvijek vode u takvim anketama. Očito su našli ključ organizacije života po mjeri čovjeka u velikim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:41