ZAVRŠNA OFENZIVA

Mirovni plan UN-a propao u startu: U tjedan dana u Siriji ubijeno oko 1000 ljudi

Mualemove tvrdnje o početku povlačenja jučer je napalo francusko ministarstvo vanjskih poslova iz kojih je poručeno kako su one "samo novi izričaj očite i neprihvatljive laži"
 AP

Kao što se uglavnom i očekivalo, UN-ov mirovni plan za Siriju započeo je neuspješno već u prvoj fazi svoje realizacije, s današnjim novim napadima snaga režima Bašara al-Asada na gradove na dan kada je Damask trebao započeti povlačenje svojih vojnika i teškog naoružanja iz urbanih središta.

Iako je sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem jučer u Moskvi, nakon sastanka s svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, rekao kako je sirijska vlada započela s povlačenjem svojih postrojbi iz nekih gradova, oporbeni aktivisti na terenu tvrde kako nisu zabilježili nikakvo povlačenje većih razmjera. Štoviše, udruga Sirijski promatrači za ljudska prava sa sjedištem u Londonu tvrdi kako su Asadove snage jučer napale gradove Homs, gdje je ubijeno najmanje 12 ljudi, i Mariah.

Prividno smirenje

Unatoč tim registriranim napadima, ta udruga tvrdi kako je situacija na bojišnicama u Siriji ipak bila nešto mirnija, nakon nekoliko dana teških borbi . Sirijsko nacionalno vijeće jučer je objavilo podatak da je u posljednjih 8 dana u borbama ubijeno čak 1000 ljudi, a samo u ponedjeljak njih 160.

Mualemove tvrdnje o početku povlačenja jučer je napalo francusko ministarstvo vanjskih poslova iz kojih je poručeno kako su one “samo novi izričaj očite i neprihvatljive laži”. I sama Rusija, najvažniji saveznik Asadova režima, jučer je preko svog šefa diplomacije Lavrova poručila kako je “vlada u Damasku mogla učiniti više za provedbu plana posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana . Lavrov se ipak požurio i dodati kako ima “puno povjerenje u sirijsku vladu i njezinu odluku da sudjeluje u provedbi plana”, te pozvao oporbene snage da također ispoštuju mirovni plan.

‘Naoružane bande’

Sirijski ministar Mualem, pak, jučer je u Moskvi za nastavak nasilja optužio “naoružane bande” i dodao kako potpuni prekid vatre u Siriji ne može započeti bez istodobnog angažiranja međunarodne promatračke misije. Kako je jučer primijetio Jim Muir, dopisnik BBC-a iz Bejruta, ovaj Mualemov zahtjev u potpunoj je kontradikciji s Annanovim planom koji međunarodnim promatračima daje zadatak nadzora provođenja prekida vatre koji bi trebao biti potpuno uspostavljen već u trenutku njihova dolaska.

Iako neki analitičari upozoravaju kako još ne treba prekrižiti mogućnost da Annanov plan zaživi, već su započela nagađanja o tome što Siriju čeka ako diplomatske aktivnosti propadnu. Procjena je da će u tome slučaju zemlja doista biti samo na korak od sveopćeg građanskog rata i krvavog konflikta koji će prijetiti da izađe iz državnih granica i ugrozi regiju.

Bez velike nade

“Odbije li sirijska vlada još jednom ispoštovati svoje obaveze, ne ispuni li svoja obećanja i nastavi s ubojstvima bit će svima jasno da nema nade za diplomatsko rješenje. Još uvijek se nadamo da će ono biti moguće, ali mislim da nitko nije pretjerano optimističan”, poručila je američka veleposlanica u UN-u Susan Rice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:26