MINISTROVI PLANOVI I OČEKIVANJA

Darko Lorencin: Nakon jako dobre 2012., računam na 3% veće prihode

Zagreb, 190313.Markov trg.Nastavak redovite sjednice Sabora s raspravom o Prijedlogu za iskazivanje povjerenja Darku Lorencinu za obavljanje duznosti ministra turizma.Na fotografiji: Zoran Milanovic i Darko Lorencin.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ova će turistička godina biti izazovna, ali u njoj se ipak možemo nadati malo boljim rezultatima, smatra novi ministar turizma Darko Lorencin .

- Ova je sezona izazov zbog prošle, 2012., koja je bila izuzetno dobra turistička godina. Promet bi trebao biti na razini prošle godine, a prihodi bi mogli porasti dva do tri posto - istaknuo je danas, na svom prvom susretu s novinarima otkako je ministar.

Hrvatsku je, prema podacima državne statisitke, lani posjetilo malo više od 11,8 milijuna turista, od čega je gotovo 10,4 milijuna ili gotovo 88 posto bilo stranih. Ukupan broj noćenja premašio je 62,7 milijuna, od čega se nešto više od 57,5 milijuna, ili gotovo 92 posto, odnosi na noćenja stranih turista. U prvih devet mjeseci lani prihodi od turizma, prema podacima središnje banke, bili su malo manji od 6,3 milijarde eura.

Agencije za vize

Ulazak Hrvatske u EU otvorit će vrata niza fondova, od kojih bi velike koristi trebao imati i turizam. Osim toga, bit će lakši i dolazak turista iz ostalih članica te integracije, iz kojih nam ionako dolazi najveći dio posjetitelja. Problemi će se pojaviti pri dolasku turista iz Rusije, Ukrajine i Turske s obzirom na to da Hrvatska članstvom u EU preuzima i vizni režim Unije prema tim zemljama. Zato se u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova ide u izbor agencija koje će na tamošnjim tržištima prikupljati dokumente potrebne za izdavanje hrvatskih viza i tako ubrzati procedure.

Čovjek terena

Velika očekivanja Lorencin ima i od privlačenja novih investicija i privatizacije preostalih tvrtki u državnom vlasništvu. Ogledni primjer toga trebala bi biti privatizacija Kupara, za koje bi AUDIO u travnju konačno trebao raspisati natječaj.

- Naš je glavni razvojni cilj do 2020. ući među 20 vodećih turističkih destinacija u svijetu - poručio je Lorencin.

Radi bolje suradnje državnih i drugih institucijama koje se bave turizmom, ministar se jučer sastao s predstavnicima 18 institucija. Velika očekivanja za turističku 2013. Lorencin ima i izvan glavne sezone, što je do sada bila glavna primjedba turističkih djelatnika.

- Izlazit ću na teren po pojednim regijama. Ja sam čovjek terena - zaključio je Lorencin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:54