OPROŠTAJ SVETOG OCA

FOTO: Papu u mirovinu ispratile ovacije 150.000 vjernika

 AFP

Stadionske ovacije, skandiranje “Bene-detto! Bene-detto!”, pljesak i mahanje zastavama dočeli su poglavara Katoličke crkve, papu Benedikta XVI., kad je u otvorenome papamobilu stigao na opću audijenciju srijedom na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Potkraj audijencije rekli su nam u Uredu za novinstvo: - Nazočno je 150.000 ljudi i još pristižu. Još žešće ovacije su ga ispratile, u znak zahvalnosti vjernika za osam godina pontifikata. Zahvalivši im drhtavim glasom što su došli na posljednju audijenciju u njegovu pontifikatu, papa Ratzinger je rekao: - Moja se duša širi da zagrli svu Crkvu rasutu po svijetu.

Podsjetio je da je, prihvativši petrovsku službu prije gotovo osam godina, u njegovu srcu odzvonilo pitanje: “Gospodine, što od mene tražiš? Velik je teret koji mi stavljaš na pleća, ali ako me Ti to tražiš, bacit ću mrežu među tvoje riječi, siguran da ćeš me voditi”.

Osjećao se kao Petar s apostolima u barci na Genezaretskom jezeru, ali vazda siguran, i kad je bila bonaca i kad su ih ljuljali vali, da je Gospodin s njima. Papa nije nikada sam, poručio je Benedikt XVI. na rastanku, zahvalivši Kuriji, kardinalima, braći u biskupstvu, a prvome među svima kardinalu državnom tajniku Tarcisiju Bertoneu kao dugogodišnjemu vjernom suradniku.

Objašnjavajući svoje odricanje od dužnosti, Papa je rekao da je kroz molitvu tražio odgovor što je najbolje, ne za njega nego za Crkvu, te da je “taj korak poduzeo potpuno svjestan njegove ozbiljnosti, pa i novosti, ali s dubokom smirenošću duha. Voljeti Crkvu znači također imati hrabrosti za tegobne i mučne odluke…”

Tko preuzme papinsku dužnost, preuzima je zauvijek, naglasio je Benedikt XVI. Tko preuzme petrovsku dužnost zavazda se odriče privatnosti, pripada uvijek i svugdje svima, za dobro Crkve.

“Ne vraćam se u privatni život, život putovanja, susreta, primanjâ, konferencija itd. Ne napuštam križ, nego na drugi način ostajem uz Razapeta Gospoda. Ne obnosim više ovlast dužnosti i vladanja Crkvom, ali u službi molitve ostajem, da tako kažem, u ogradi svetog Petra”, precizirao je Benedikt XVI. Završio je svoju javnu papinsku službu ohrabrenjem vjernicima: “Bog vodi svoju Crkvu, podržava je uvijek, osobito u teškim trenucima”.

U 20 sati ga napušta Švicarska garda

Sutra prestaje služba Benedikta XVI. kao rimskog biskupa i pape, ujedno i poglavara Katoličke crkve.

Predviđeno je da ujutro u Klementinskoj dvorani Apostolske palače Benedikt XVI. primi i pozdravi sve kardinale koji su u Rimu. Među njima je i zagrebački nadbiskup i metropolit Josip Bozanić.

Popodne će Papa napustiti svoje službene i privatne odaje na trećem katu vatikanske Apostolske palače, odakle se gotovo osam godina obraćao vjernicima s drugog prozora zdesna.

Sa sobom će odnijeti samo privatne bilješke, a sve ostalo ostaje njegovu nasljedniku na katedri sv. Petra.

U 16.55 u Dvorištu sv. Damaza pape papu Benedikta XVI. pozdravit će počasni odred Švicarske papinske straže. Ondje će ga pozdraviti kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone s ostalim dužnosnicima Državnog tajništva. Nakon toga na vatikanskom helidromu od Pape će se oprostiti njegov nasljednik na dužnosti dekana Kardinalskog zbora Angelo Sodano, bivši državni tajnik bl. Ivana Pavla II., pa Benedikta XVI. Očekuje se da će helikopter s papom Benediktom XVI. prispjeti u Castel Gandolfo oko 17.15, kada će ga ondje dočekati kardinal Giuseppe Bertello i biskup Giuseppe Sciacca, predsjednik odnosno tajnik Guvernerata Države Vatikanskoga Grada (Apostolska palača u Castel Gandolfu, sa svojih 55 hektara okoliša, zapravo je veća polovica teritorija te Države).

Dočekat će ga i biskup Albana Marcello Semeraro i gradske vlasti.

Najavljeno je da će se Benedikt XVI. nakon toga pojaviti na balkonu castelgandolfske Apostolske palače i pozdraviti vjernike.

U 20 sati Švicarska garda napustit će Castel Gandolfo: ona čuva samo papu, a tog trenutka će njegova Apostolska stolica biti upražnjena. Za sigurnost umirovljenoga rimskog pape Benedikta XVI. od toga časa će se starati Vatikanska žandarmerija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:00