SLUČAJNO OTKRIĆE KOD ILOKA

Otkrio kosti mamuta dok je u voćnjaku kopao septičku: Stručnjaci misle da bi mogli naći cijeli skelet!

Mamut, čije su kosti pronađene, živio je prije 10 do 15 tisuća godina
 Thinkstock

Prvo je pronašao zub, a zatim i gornju čeljust. U prvi mah, ne znajući o čemu je riječ, 20-godišnji nezaposleni kuhar Goran Popović iz Mohova kod Iloka uplašio se misleći da je iskapajući septičku jamu u svom voćnjaku naišao na ljudske kosti.

No, brzo se pribrao i shvatio da su prevelike da bi bile ljudske i odmah pomislio da je riječ o nekoj životinji. No, da će u svome dvorištu pronaći kosti mladog mamuta koji je svoj život skončao prije 10-15 tisuća godina i koje su sve to vrijeme bile na dubini od 1,80 metara u dvorištu Popovićevih, nije mogao ni sanjati.

- Pričekao sam starijeg brata Bojana pa smo na internetu pregledavali slike, uspoređivali s onim što sam našao i pretpostavili da je riječ o kostima mamuta. Sljedeći dan kad sam kopao pronašao sam komad potkoljenične kosti i komadić kljove. Tada smo shvatili da se ovdje krije nešto potencijalno veliko u doslovnom i prenesenom smislu, a onda nam je potvrda za to došla i od stručnjaka - ispričao nam je Goran.

Njegove je riječi potvrdio i Dražen Japundžić iz Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, koji smatra da bi se u voćnjaku u Mohovu možda mogao pronaći i prvi kompletan skelet mamuta u Hrvatskoj.

- Na temelju fotografija koje sam dobio sa sigurnošću mogu potvrditi da je riječ o kostima mladog mamuta iz vremena od prije 10-15 tisuća godina. No, dosta mi je zanimljiv i sediment koji upućuje na to da bi se na toj lokaciji možda mogao pronaći i cijeli skelet, a to bi bilo spektakularno - istaknuo je Japundžić, koji se s kolegama priprema za odlazak u Mohovo kako bi se do kraja istražio taj lokalitet.

U Iloku su još 1958. i 1959. u školskom dvorištu pronađeni ostaci mamuta, kao i na još 30-ak lokacija u Hrvatskoj, od čega najviše u krajevima uz rijeke Dunav, Drava i Sava. Međutim, nikada nije pronađen cijeli skelet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:15