PROMJENA NA ČELU AGENCIJE

ZBOG SEKS SKANDALA TAJNU SLUŽBU PRVI PUT U POVIJESTI VODI ŽENA! Obamino rješenje za discipliniranje raspuštenih agenata

Julie Pierson u 30 godina prošla je put od policije, preko predstojnice Ureda direktora do čelnice agencije koja se brine za američke predsjednike

Američka Tajna služba, ta nekada ugledna organizacija čiji članovi osiguravaju predsjedničke obitelji i istražuju financijski kriminal, posljednjih je godinu dana potresena skandalima uglavnom seksualne prirode iza kojih, kako tvrde analitičari, stoji “mačo kultura” u kojoj njezini agenti žive i rade. Američki predsjednik Barack Obama odlučio je stati na put tom mačizmu, koji je ugrozio i njegovu sigurnost, te je za novog šefa Tajne službe prvi put u njezinoj povijesti imenovao ženu - iskusnu agenticu Julie Pierson.

Pierson, koja na dužnost direktorice Tajne službe dolazi s drugih upravljačkih položaja u toj organizaciji, zamijenit će Marka Sullivana. On se prošli mjesec povukao pod pritiskom skandala koji je izbio u travnju prošle godine kada je otkriveno da su njegovi agenti koristili usluge prostitutki tijekom službenog zadatka u Kolumbiji dok su pripremali osiguranje za Obamin posjet. Nakon izbijanja skandala 13 agenata je smijenjeno i pokrenuta je opsežna istraga o “stanju morala” u Tajnoj službi. Sullivan, koji je cijelo vrijeme tvrdio da sigurnost predsjednika nije bila ugrožena, imao je javnu potporu Bijele kuće, pa i kada je pozvan pred povjerenstvo Kongresa radi saslušanja o cijelom slučaju. No, ipak je, nakon više od tri desetljeća rada u Tajnoj službi, odstupio zbog repova skandala koji su se vukli iza njega. Sada je njegovom nasljednicom imenovana Julie Pierson.

- Tijekom 30 godina rada u Tajnoj službi Julie Pierson je pokazivala duh i odanost koju agenti i agentice žive svaki dan na dužnosti. Ima besprijekornu karijeru i siguran sam da će joj iskustvo pomoći u prihvaćanju novog izazova - rekao je Obama, obrazlažući odluku o imenovanju.

Julie Pierson je veći dio svojeg staža u Tajnoj službi provela na Floridi. Rođena u Orlandu, karijeru je počela 1980. kao policajka, a tri godine poslije pridružila se ogranku Tajne službe u Miamiju. U osiguranju predsjedničke obitelji počela je raditi 1988., a nakon četiri godine počela je voditi Ured za borbu protiv krijumčarenja narkotika. Nakon toga je počela napredovati u hijerarhiji, a 2008. je postala predstojnicom Ureda direktora Tajne službe.

- Svaki zadatak koji je dobila, odradila je izvrsno. Ona je osoba kojoj svi idu kad im treba pomoć - izjavila je Barbara Riggs, nekadašnja zamjenica direktora Tajne službe i prijateljica nove šefice.

Unatoč primjerima Riggs i Pierson, žena na važnim položajima u Tajnoj službi, ta je organizacija ipak prije svega “muški klub”, sa samo deset posto agentica, što je najmanje od svih američkih sigurnosnih agencija. Ta je muška dominacija kumovala, tvrde neki, kulturi mačizma koja prevladava u službi i koja je dovela do incidenta s plaćanjem prostitutki u Kolumbiji tijekom zadatka, kao i cijelog niza drugih seksualnih skandala (u posljednjih pet godina pokrenuto je 60 istraga zbog nepriličnog ponašanja agenata). Analitičari tvrde da Obama želi stati na kraj takvom ponašanju imenovanjem žene na čelno mjesto, a Pierson sada mora promijeniti imidž agencije koji je narušen seksualnim skandalima i vratiti ga na razinu kad su agenti u crnim elegantnim odijelima i sa sunčanim naočalama bili savršen prototip za junake hollywoodskih akcijskih filmova.

- Nažalost, ovi skandali sada su obilježili način na koji javnost doživljava Službu. Ona to mora promijeniti - rekla je Barbara Riggs.

- Mislim da ljudi ne shvaćaju razmjere posla i priprema koji stoje iza svakog predsjedničkog posjeta, svakog detalja od mjesta njegova polaska do njegova dolaska - izjavila je Julie Pierson u jednom od rijetkih istupa u javnosti, u razgovoru za The Washington Post, i dodala kako joj je jedan od najvećih izazova pripremiti u kratkom roku put za predsjednika i njegovu svitu negdje u inozemstvo.

Samo je jedan agent dosad dao život za predsjednika

- Tajnu službu utemeljio je 1865. američki predsjednik Abraham Lincoln, a glavni joj je cilj bio spriječiti krivotvorenje novca rašireno nakog Građanskog rata.

- Nakon ubojstva američkog predsjednika Williama McKinleyja 1901. Kongres odlučuje da Tajna služba preuzme osiguranje predsjednika i njegove obitelji, a godinu dana nakon toga agenti preuzimaju punu odgovornost za predsjednika i potpredsjednika.

- Leslie Coffelt 1950. postaje prvi i jedini agent koji je ubijen tijekom pokušaja sprečavanja atentata na predsjednika. Riječ je o pokušaju atentata na Harryja Trumana.

- Nakon ubojstva Roberta Kennedyja 1968. Tajna služba je preuzela i osiguranje predsjedničkih i potpredsjedničkih kandidata, kao i supružnika preminulih predsjednika te djece bivših predsjednika do njihove 16. godine.

- Tajna služba dobiva svoje prve agentice 1971., a uskoro one postaju i članice tima koji osigurava predsjednika.

- Američki Kongres 1984. proširuje ovlasti Tajne službe te ona, osim za istrage financijskih malverzacija i osiguranje predsjednika, postaje zadužena i za prevare lažnim kreditnim karticama te za cyber kriminal.

- Tajna služba trenutačno ima 6500 zaposlenih: 3000 specijalnih agenata, 1300 agenata u uniformi te oko 2000 zaposlenih u administraciji i tehnološkim odjelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:16