Getty Images
MA, IGRAT ĆE U FINALU

FENOMEN CIJELOG EURA Portugal ušao u polufinale, a nisu pobijedili nikoga na cijelom prvenstvu!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. lipanj 2016. 10:38

Navijači hrvatske reprezentacije sa zanimanjem su čekali ovu utakmicu. Neki je nisu imali snage ni gledati, no većinu je sigurno zanimalo je li Portugal toliko jak koliko su nas uvjeravali, ili možda Poljska ima formulu kojom može preskočiti Ronalda i društvo i plasirati se u polufinale Europskog prvenstva. Uoči početka susreta minutom šutnje odana je počast žrtvama terorističkog napada u Istanbulu.


Poljski izbornik Adam Nawalka na teren Velodromea izveo je svoje najjače adute, a napad je predvodio kapetan Robert Lewandowski. Upravo je odlični Bayernov napadač bio strijelac pogotka za vrlo rano vodstvo njegove reprezentacije, trebalo mu je samo 99 sekundi da bi zatresao mrežu Rui Patricija. Bila je to lijepa akcija Poljaka u kojoj su velike pogreške napravili Portugalci, prvo Cedric koji je na desnom boku propustio loptu za asistenta Grosickog, a potom i W. Carvalho koji je zakasnio blokirati Lewandowskog. Bio je to drugi najbrži gol u povijesti europskih prvenstava, a prvi kojeg je poljski kapetan zabio za reprezentaciju nakon 13.studenoga prošle godine.


Poljska je nakon vodstva bolje izgledala na terenu, dominirala je u sredini terena, obrana joj je izgledala čvrsto i neprelazno, a povremeni kontranapadi bili su potencijalna opasnost za Portugalce. Tako je u 15. minuti W. Carvalho izgubio loptu na sredini terena, a nakon kontranapada je Milik tukao s 23 metra, no lopta je otišla pokraj vratiju.
Poljaci su u 23. minuti odigrali još jednu lijepu, kombinatornu akciju, no zadnji pas Grosickog nije bio precizan i velika je prilika otišla u nepovrat.


Portugalski izbornik Fernando Santos vidio je da dosta toga ne štima u sredini terena, pa je Adrena Silvu povukao defenzivnije kako bi pomagao Williamu Carvalhu. Nakon toga ipak su Portugalci izgledali bolje, a ubrzo su stigli i do izjednačenja.


U 28. minuti Ronaldo je nakon Nanijevog proigravanja tukao s 20 metara, no bio je to lagan posao za Fabianskog. Ronaldov pad nakon duela s Pazdanom u 30. minuti sucu Brychu nije izgledao kao situacija za kazneni udarac. A onda je došla 33. minuta, u kojoj su Portugalci sretno izjednačili. Doduše, mora se priznati da je bivši Benficin, a budući Bayernov veznjak Renato Sanches lijepo pronašao Nanija koji mu je vratio petom i onda dobro tukao, no pitanje je što bi bilo da lopta nije okrznula Krychowiaka i promijenila smjer. Sanches je inače sinoć s 18 godina i 316 dana postao najmlađi starter ovogodišnjeg Eura, a ujedno i najmlađi portugalski igrač koji je počeo utakmicu na velikom natjecanju.


Do kraja prvog dijela većih prilika nije bilo, ali Portugal je izgledao znatno bolje nego u uvodu susreta. Uspjeli su se stabilizirati, vratili su se u utakmicu i zadovoljniji otišli na odmor. Nastavak je otvorio Lewandowski koji ej u 49. minuti pokušao glavom s 10 metara, ali bio je to preslab udarac kojeg je portugalski vratar lako zaustavio.
Nani je u 56. minuti dubinskom loptom pronašao Ronalda koji je iskosa s lijeve strane pogodio vanjski dio mreže. Tri minute kasnije opet je Nani bio kreator opasne situacije, ali Ronaldo iz blizine nije uspio uputiti udarac. Cedric je u 64. minuti tukao s 20-ak metara, a lopta je otišla malo pokraj suprotne vratnice. Nakon duljeg vremena u 69. minuti prilika za Poljsku, s lijeve strane ubacio je Jedrzejczyk, a Milikov udarac s pet metara obranio Rui Patricio.


Oprez je prevladavao u završnici, a Portugal je u 79. minuti zaprijetio iz prekida. Nakon kornera glavom je tukao Fonte, no Fabianski je bio dobro postavljen. Ronaldo je u 86. minuti bio sam pred Fabianskim, ali je prokockao zicer za pobjedu.
U produžecima ni jedni ni drugi nisu željeli preuzeti veći rizik, uglavnom su se orijentirali na čuvanje rezultata i čekanje pogreške suparnika. Ronaldo je u 91. minuti još jednom zakasnio na udarac, Milik je u 100. minuti tukao pored vratiju, dok je u 103. minuti Fbianski obranio pokušaj Nanija s 20 metara.

Linker
19. travanj 2024 03:30