REUTERS
OCJENA INSAJDERA

KAKVA JE TO MOMČAD POBIJEDILA HRVATSKU? 'Uopće nisu opsjednuti time da odigraju dobru utakmicu'

Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 30. lipanj 2016. 11:27

Portugal je postao pravi specijalist za europska prvenstva. Otkako su se, nakon 12 godina pauze, plasirali na Europsko prvenstvo 1996. godine, Portugalci su svaki put prošli u četvrtfinale. Dvaput (1996. i 2008) su tu i zaustavljeni, triput (2000, 2004, 2012) prošli su dalje.

Svoje šesto uzastopno četvrtfinale Eura Portugalci će igrati protiv Poljske, a premda do ovog četvrtfinala nisu briljirali, zapravo daleko od toga, očekivanja javnosti i dalje su velika kao što su bila prije samog Eura. Portugalce više ne zanima da njihovi ljubimci igraju lepršavo, da oduševljavaju, da igraju kao “europski Brazil”, iako ni Brazil odavno ne igra kao - Brazil. Portugalce danas samo zanima rezultat.

Velika šansa

To što je Portugal do četvrtfinala došao s, tehnički, četiri remija, navijače uopće ne zabrinjava. Mnogi bi čak unaprijed potpisali da Portugal protiv Poljske opet odigra 0:0, pa da u produžetku Cristiano Ronaldo nešto iskemija kao što je to učinio protiv Hrvatske u osmini finala. Portugal je jak, ali ne jak kao nekada. Portugalci imaju superzvijezdu, ali ne skup zvijezda kao nekada. Svi ti igrači oko Cristiana Ronalda ili su prošli svoj zenit (Pepe, Ricardo Carvahlo, Nani, Quaresma) ili tek dolaze na veliku scenu (Sanches, Guerreiro, Gomes, Danilo, Mario), a toga su navijači više nego svjesni.

- Portugalski narod vjeruje da imamo odličnu šansu izboriti finale, jer sve jače reprezentacije od nas su na drugoj strani ždrijeba - kaže nam Luis Mateus, ugledni portugalski kolumnist koji prati ovu reprezentaciju više od 20 godina.

- Portugalska reprezentacija možda više nije ona nekadašnja, kreativno i tehnički kakva je bila prijašnjih godina, ali je to i dalje dobro organizirana, vrlo fokusirana skupina igrača. Teško izborena pobjeda protiv Hrvatske samo je učvrstila to mišljenje koje sa mnom dijele mnogi Portugalci.

Izbornik Fernando Santos u ovu momčad ubrizgao je dio svoje filozofije koju je gajio dok je vodio sva tri najveća portugalska kluba, a pogotovo dok je bio izbornik grčke reprezentacije. Igra grčke momčadi bila je često negledljiva, ali pod Santosom je Grčka prvi put igrala drugu fazu Svjetskog prvenstva. U Portugalu Santos ima kudikamo kvalitetnije igrače, ali filozofija - rezultat po svaku cijenu - ostala je ista.

- Mislim da igrači uopće nisu opsjednuti time da momčad odigra dobru utakmicu, više su fokusirani na pobjede. U ekipi je dosta igrača koji su prilično umorni, a nedostaje nam plemenitih veznjaka kakve smo imali nekad, igrača poput Figa, Ruija Coste, Deca ili Moutinha iz svojih najboljih dana. Bez toga smo momčad kakvu vidite - izbalansirana, dobro organizirana i fokusirana.

Sa strane gledajući, izgleda nam da Fernando Santos nema pretjeranu podršku u portugalskoj javnosti. Bio je žestoko kritiziran nakon prve dvije utakmice, protiv Islanda (1:1) i Austrije (0:0), ali portugalski kolumnist ne slaže se s time.

Trebali bi bolje, ali...

- Izbornik nije obožavan, ali ni omražen u portugalskoj javnosti. Stav javnosti je da bi momčad trebala igrati bolje, malo ljepše i nije nam baš najjasnije zašto je nespremni Moutinho odigrao sve tri utakmice u fazi po skupinama. Stoga svi skupa očekujemo promjene. No dok god ima rezultate, javnost je uz Santosa.

Mateus ne skriva da je Portugal u prve četiri utakmice turnira u Francuskoj igrao ispod njegovih očekivanja, ali smatra da je tome razlog što su određeni igrači prilično iscrpljeni.

- Postoje određeni fizički problemi u momčadi. Slučaj Moutinha je najočitiji. Andre Gomes je bio strahovito umoran nakon 50 minuta protiv Hrvatske, a Joao Mario se muči s formom. Ono što je ključ jest da Moutinho pronađe novu snagu. Trebamo ga, jer on je jako važan za ovu momčad. Njegove ideje mogu napraviti razliku protiv Poljske - zaključuje portugalski kolumnist.

Linker
25. travanj 2024 15:14