Reuters
PRVA UTAKMICA OSMINE FINALA

DRAMA VEĆ U PRVOJ UTAKMICI Nije pomogao ni najljepši gol! Ako Vatreni prođu, idu na Poljsku!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 25. lipanj 2016. 13:33

U susretu osmine finala EURA 2016 u St Etienneu nogometaši Poljske su izbacili Švicarce boljim izvođenjem jedanaesteraca 5-4 (1-1, 1-0), pa u četvrfinalu Poljaci idu na pobjednika susreta Hrvatska-Portugal.

U regularnom dijelu Poljake je u vodstvo doveo Jakub Blaszczykowski (39), a za Švicarce je prekrasnim "škaricama" izjednačio Xherdan Shaqiri (82). "U "lutriji" jedanaesteraca tragičar za Švicarce je bio Granit Xhaka koji je promašio vrata, dok su Poljaci realizirali svih pet penala.

Poljaci su sretno stigli do četvrtfinala EURA u vrlo uzbudljivoj utakmici sa Švicarskom u St Etienneu. Poljaci su vodili od 39. minute i bili su daleko bolja momčad u prvih pola sata dvoboja, a onda su neobjašnjivo stali i dopustili Švicarcima poravnanje sjajnim "škaricama" Shaqirija. Švicarci su dominirali i u završnici dvoboja i produžetku, a Poljaci veliki dio zasluga za prolaz duguju svom sjajnom vrataru Lukašu Fabianskom.

Već u 24. sekundi susreta Poljaci su mogli povesti nakon velike greške obrane Švicaraca, no Milik je s 18 metara prebacio prazna vrata. U 29. minuti Krychowiak je neometan glavom iz blizine pucao iznad gola, a u 31. minuti u šansi je Grosicki, no i njegov udarac iz izgledne situacije završava daleko iznad okvira. U 33. minuti nova šansa za Poljake, nakon kontre je lopta došla do Milika, koji opet prebacuje vrata Švicaraca. Propuštene prilike skoro su se osvetile Poljacima u 35. minuti kada je nakon kornera branič Švicaraca Schaer ostao sam i glavom pucao ravno u vratara Fabianskog. U 39. minuti Poljaci su konačno pogodili okvir vrata i zabili. Sjajno izveden protunapad poveo je Grosicki kojeg na desnoj strani čak četvorica Švicaraca nisu uspjeli zaustaviti, a on je pronašao samog Blaszczykowskog koji precizno gađa kroz noge vratara Sommera.

Švicarci su bolje otvorili drugo poluvrijeme, a u 51. minuti Shaqirijev šut s desetak metara obranio je vratar Fabianski. U 53. minuti Blaszczykowski je bio u dobroj poziciji da postigne i drugi gol na utakmici, ali istakao se vratar Sommer vrhunskom obranom. Švicarski izbornik Petković uveo je u igru dva napadača, a napadačka igra mu se isplatila. U 73. minuti vratar Fabianski vadi iz samih "rašlji" slobodan udarac Rodrigueza s 25 metara, a u 78. minuti je nakon gužve Seferović iskosa s desetak metara zatresao gredu. U 82. minuti Švicarska je izjednačila najljepšim pogotkom dosadašnjeg dijela EURA čiji je autor bio Xherdan Shaqiri. Na odbijenu loptu točno na 18 metara Shaqiri je izveo čudesne "škarice" i poslao loptu od vratnice u u sami desni kut poljskih vrata. Bio je to i prvi pogodak u mreži Poljaka na EURU, kojima se "osvetila" iznimno defanzivna igra u zadnjih pola sata susreta. Dokraja regularnog dijela bilo je uzbuđenja, ali ne i prilika, pa je utakmica otišla u produžetke.

U prvih 15 minuta dodatnih vremena se nije događalo gotovo ništa, da bi u 113. minuti šansu utakmice promašio Švicarac Derdiyok. Shaqiri je uputio precizan centaršut, a udarac glavom Derdiyoka sa šest metara fantastično brani poljski vratar.

ŠVICARSKA - POLJSKA (1-1)

Strijelci: 0-1 Blaszczykowski (39), 1-1 Shaqiri (82)

Jedanaesterci: 0-1 Liechsteiner, 1-1 Lewandoski, Xhaka promašio vrata, 2-1 Milik, 2-2 Shaqiri, 3-2 Glik, 3-3 Schaer, 4-3 Blaszczykowski, Rodriguez 4-4, 5-4 Krychowiak

Pred 41.50o gledatelja na stadionu Geoffroy Guichard sudio je Englez Mark Clattenburg.

ŠVICARSKA : Sommer - Lichsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Behrami (Fernandes, 77), Xaka - Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 58), Mehmedi (Derdiyok, 70)- Seferović

POLJSKA : Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101), Grosicki (Peszko, 103)- Milik, Lewandowski

Linker
19. travanj 2024 13:41