Bongarts/Getty Images
POGLED U RETROVIZOR

TRI AKTERA U TRIMA PORAZIMA OD PORTUGALACA 'Dosta je bilo poraza, ova Hrvatska će nas osvetiti'

Piše: Tomislav PiškorObjavljeno: 25. lipanj 2016. 00:52

EURO 1996.

PORTUGAL - HRVATSKA 3:0

Prije nekoliko dana prošlo je točno 20 godina od prve utakmice Hrvatske i Portugala. Bilo je to 19. lipnja 1996. u Nottinghamu na Euru 1996. U utakmici koja je odlučivala o prvom mjestu u skupini Portugal je s visokih 3:0 svladao Hrvatsku. Sjeća li se te utakmice Igor Pamić, tadašnji centarfor Vatrenih?

- Naravno da se sjećam. Napravili smo puno promjena za tu utakmicu, izveli šareni sastav. Pozicije igračima su bile izmiješane. Iako su nas rezultatski nadigrali, po igri smo bili ravnopravni. I taj je Portugal bio jači od ovog današnjega - započeo je Igor Pamić, koji je odigrao prvo poluvrijeme.

Imamo li kompleks Portugala?

- Nemamo kompleks, u svakoj međusobnoj utakmici igrali su različiti igrači i bilo je to uglavnom prijateljskog karaktera. Statistika doista nije bitna - nadodaje Pamić.

Kakav stil gaji sadašnja momčad Portugala, i koji su im nedostaci?

- Iznenadilo me toliko isforsiranih centaršutova i okomitost koju su prikazali protiv Mađarske. Inače oni gaje pas igru. Ne izgledaju samouvjereno, Ronaldo previše forsira, sve mora ići preko njega, a to stvara nervozu u momčadi. Također, pokazuju sporu igru prema naprijed, u toj trećoj fazi napada - napominje Pamić.

Dakle prolazimo?

- U nokaut fazi sve je moguće. Bit će Portugal opasan, neće više igrati otvorenoga garda kao u skupini. Ipak, imamo prednost u iskustvu, kvaliteti i koncentraciji. Uvjeren sam da prolazimo.

Za kraj, tko će odlučiti susret?

- Momčad! Imam osjećaj da će Mandžukić napokon zabiti gol... - završio je Pamić.

Hrvatska - Portugal

Kako ćemo proći, čemu se nadate, što sanjate?

Još jedna pobjeda na putu do finala

Ronaldo će proigrati baš protiv nas, crno nam se piše

Bit će čupavo - odlučivat će sitnice

PRIJATELJSKA UTAKMICA 2005.

PORTUGAL - HRVATSKA 2:0

Druga utakmica protiv Portugala, ovog puta prijateljskog karaktera, odigrana je samo mjesec dana nakon što su Vatreni izborili Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. U Coimbri pred 16 tisuća gledatelja Hrvatska je imala lošu večer. Momčad tadašnjeg izbornika Kranjčara poražena je zasluženo sa 0:2.

- Ne sjećam se te utakmice. Tko bi se toga uopće sjećao, davno je to bilo, prije više od 11 godina - rekao je Marko Babić.

Babić je tada igrao lijevo krilo u 3-4-1-2 formaciji, a utakmicu protiv Portugalaca igrao je svih 90 minuta. Portugalci su poveli u 32. minuti, neuhvatljivi Ronaldo iznudio je slobodni udarac na 30 metara, a Petit ga je maestralno izveo i poslao loptu u desni gornji kut Butinina gola. U nastavku je Pedro Pauleta, u 65. minuti, postavio konačan rezultat.

- Igrali su dopadljiv nogomet, ustvari igraju uvijek sličan nogomet - nadodao je Marko Babić koji je za Hrvatsku odigrao 49 utakmica.

Može li se tvrditi da nam njihov stil ne odgovara?

- Kad smo pravi, na visokoj razini kao u prošle tri utakmice, možemo svladati svakog. Iako nisam gledao nedavne prezentacije Portugala na Europskom prvenstvu, jasno je da uvelike ovise o izvedbi i motivu Cristiana Ronalda - kaže Babić.

- Ishod utakmice? Kao što sam već rekao, ako budemo na razini, očekujem pozitivni rezultat. Definitivno! Osjećam da bi moglo završiti pozitivno - završio je nekadašnji igrač Osijeka, Bayer Leverkusena, Betisa, Herthe, Zaragoze...

PRIJATELJSKA UTAKMICA 2013.

PORTUGAL - HRVATSKA 1:0

Posljednji međusobni sraz s Portugalom odigrala je Hrvatska u ljeto 2013. godine. Hrvatska je pod izborničkom rukom Igora Štimca u Ženevi ponovno izgubila od Portugalaca. Čovjek odluke bio je Ronaldo golom u 36. minuti susreta. Ta utakmica ostala u sjećanju kao debi Alena Halilovića za Hrvatsku.

Naš sugovornik Ognjen Vukojević, koji je tada odigrao 66 minuta.

- Naravno da se sjećam tog susreta, bila je prijateljska utakmica. Svladali su nas na krilima Cristiana Ronalda, bio prevaga u izjednačenoj utakmici - govori Vukojević.

Na toj utakmici mogao se dobiti dojam o snazi reprezentacije Portugala.

- Portugal igra tvrdi, čvrsti i na trenutke preagresivni nogomet. Vidi se kako nisu u formi, tri remija u lakoj skupini. Obrana im je najtanja, najlošiji dio momčadi. Napokon je i Ronaldo postigao golove u prošloj utakmici, to će im dati još više samopouzdanja - napominje Vukojević.

Koji je onda bio bolji ždrijeb za Hrvatsku, Portugal, Island, ili netko treći?

- Priželjkivao sam Island ili nekog slične razine. Ključno je isključiti, odnosno izolirati Ronalda iz igre i Portugal će biti bezopasan u napadu.

Sam Ronaldo izjavio je kako u utakmici protiv Hrvatske nema favorita, kako su šanse 50-50.

- Po meni šanse su 55-45. Dao bih nam 10 posto zbog bolje forme, jer kako sam već rekao, Portugalci nisu u dobroj formi i još se traže.

Za kraj, prognoza?

- Po meni je Perišić najbolji igrač u dosadašnjem dijelu Eura i baš zbog njega dajem nam tih 10 posto prednosti. Očekujem tešku, tvrdu utakmicu i našu minimalnu pobjedu od 1:0.

Linker
23. travanj 2024 13:36