CRNE UDOVICE UBIJAJU

VIDEO, Putin traži odmazdu: Po Moskvi love Čečene

Napad u jutarnjoj špici u jednom od najprometnijih svjetskih metroa, koji svakog dana preveze sedam milijuna ljudi, najgori je od 2004., kada je u čečenskom samoubilačkom napadu poginulo 39 ljudi
 Reuters

MOSKVA - Prvo se, četiri minute prije osam ujutro, raznijela žena u drugom vagonu metroa dok je vlak napuštao moskovsku postaju Lubjanka, blizu sjedišta ruske obavještajne službe FSB. Četrdeset minuta kasnije i šest postaja dalje remen pun plastičnog eksploziva aktivirala je i druga “crna udovica”, također u drugom vagonu vlaka, u trenutku kada su se otvorila vrata na postaji Park kulture, nasuprot Gorki parka.

Ranjenih više od 100

Poginulo je ukupno 38 osoba - 23 u prvoj eksploziji i 15 u drugoj. Ranjeno ih je više od stotinu.

- Bio sam u sredini vlaka kada je negdje u prvom ili drugom vagonu odjeknula snažna eksplozija. Ljudi su paklenski vrištali. Bilo je puno dima i oko dvije minute sve je bilo prekriveno dimom - rekao je neidentificirani muškarac koji je bio u vlaku u Parku kulture.

Aleksandra Antonova, urednica agencije RIA-Novosti, ukrcala se na metro na Lubjanki.

- Glasna eksplozija začepila mi je uši. Ali vlak nije stao. Nitko nije imao vremena shvatiti što se dogodilo. Svi su počeli gledati uokolo - rekla je Antonova.

Kada su stigli na iduću postaju, putnicima je rečeno da izađu, a iz tunela je sukljao gusti dim.

Napad u jutarnjoj špici u jednom od najprometnijih svjetskih metroa, koji svakog dana preveze sedam milijuna ljudi, najgori je od 2004., kada je u čečenskom samoubilačkom napadu poginulo 39 ljudi.

Sjeverni Kavkaz

Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za današnji napad, no sigurnosne službe tvrdile su da prve indicije ukazuju na pobunjenike sa Sjevernog Kavkaza, koji su u posljednje vrijeme pojačali napade u Čečeniji , Ingušetiji i Dagestanu. No, čečenski lider Doku Umarov, koji se bori za islamski emirat koji bi obuhvaćao cijelu regiju, prošli je mjesec najavio da će se “zona vojnih operacija proširiti i na teritorij Rusije”. - Krv više neće biti ograničena na naše kavkaske gradove i mjesta. Rat dolazi u njihove gradove - rekao je Umarov u intervjuu za jednu islamističku web stranicu.

Četiri kilograma TNT-a

I američki instituti koji se bave globalnom sigurnošću vjeruju da iza napada stoji Umarov, ali i da bi ovi napadi mogli biti početak džihada u srcu Rusije .

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je službama da se bore protiv terorizma “bez oklijevanja, do kraja”. No, rekao je da tijekom policijskih operacija treba poštovati ljudska prava.

- Počinjen je zločin, strašan u posljedicama i po svemu odvratan. Siguran sam da će pravosudni organi učiniti sve da otkriju i kazne te kriminalce. Teroristi će biti uništeni - rekao je premijer Vladimir Putin. Forenzički stručnjaci priopćili su da su bombe bile ispunjene moćnim eksplozivom RDX.

Prva je bomba imala snagu poput četiri kilograma TNT-a, a druga od 1,5 do 2 kilograma. Obje su bombe bile ispunjene šarafima i komadićima željeza.

Izljevi bijesa

Nekoliko sati nakon eksplozije spasilačke su službe iz postaja podzemne željeznice iznosile vreće s tijelima, a agencije su izvijestile i o izljevima mržnje prema muslimanima.

- Ubit ću jednoga, Tadžika, Azerbajdžanca, nije važno, svi su oni isti. Počinje rat - rekao je novinarima AFP-a mladić čija je djevojka završila u bolnici, te im pokazao ruke umazane krvlju; tvrdio je da je upravo jednog Tadžika udario u lice.





Kako se ubijaju Crne udovice

Matrica terorističkih napada u moskovskoj podzemnoj željeznici uobičajena je za bombaše samoubojice.

- Ispod civilne odjeće šireg kroja navučen je ojačani prsluk s eksplozivom.

- Količina je od tri do pet kilograma visokobrizantnog plastičnog eksploziva koja se neprimjetno može skriti.

- Eksploziv se aktivira na dva načina. Detonatorom kojeg u ruci drži bombaš samoubojica ili daljinskim uređajem, odnosno mobitelom.

-Ovaj drugi način aktiviranja je svojevrsno osiguranje da će napad biti izvršen ako bombaš samoubojica bude onesposobljen ili iz bilo kojeg razloga odustane.

Obama Putinu: Američki narod sad stoji uz ruski

Ruski premijer je prekinuo svoju turneju zemljom u kojoj je želio potaknuti gospodarski oporavak

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin je prekinuo u ponedjeljak boravak u Krasnojarsku i vratio se u Moskvu čime je čuo vijest o atentatu.

Naime, ruski je premijer krenuo u veliku kampanju diljem Ruske Federacije koja je trebala ublažiti nezadovoljstvo javnosti sporim oporavkom zemlje od ekonomske krize. Naime, proteklih je tjedana zabilježeno više slučajeva javnim prosvjeda protiv vlasti, pa je Putin odlučio krenuti u akciju obrane rada vlade.

Teroristički napad u Moskvi osudio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen navodeći kako “ne može biti opravdanja za takvu vrstu napada na nedužne civile”. Američki predsjednik Barack Obama, koji je krajem prošlog tjedna s ruskim kolegom Medvedevim dogovorio novi sporazum o ograničavanju nuklearnog oružja, uputio je izraze sućuti ruskome narodi i poručio da američki narod stoji uz njega. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:32