IZBOR JURICE PAVIČIĆA

Najbolji filmovi u svijetu 2012.

1. Barbara

Christian Petzold

Njemačka

Od pada Berlinskog zida naovamo o komunističkom europskom istoku snimale su se dvije vrste jednako stereotipnih filmova. U prvoj, udbaši u mantilima od skaja progonili su plemenite disidente, a u drugoj su neki simpatični, raspjevani svatkovići živjeli u ružičastom svijetu vegeta, cockte i spreewaldskih krastavaca. Film “Barbara” sjajan je i zato što otpuhuje ta oba jednodimenzionalna klišea. Film Christiana Petzolda priča je o komunističkom istoku koji je doista bio tegoban i opresivan - ali to je film koji za heroja ne odabire one koji bježe, nego one koji su odabrali ostati i svoj posao raditi onoliko čestito koliko se moglo. Paradoks je da je možda najbolji film o komunizmu načinio čovjek koji u njemu nije nikad živio. Christian Petzold je iz Vestfalije, pripadnik je tzv. berlinske škole, a nakon što je vidio njegov film “Yella”, britanski kritičar Johnatan Romney napisao je kako su Petzoldovi filmovi kao reful ledenog vjetra. Takva je i heroina filma - glumica Nina Hoss, čiju bi porculansku, suspregnutu pojavu obožavao Hitchcock.

2. Ljubav

Michael Haneke

Francuska

Zlatna palma, nagrada EFA i, po svemu sudeći, Oscar bilanca je ovoga, najnagrađivanijeg filma godine. Kad neki film tako naprečac postane klasik, to obično pobudi val relativizacije i kontra -mišljenja. Paradoks je da se kod Hanekea čak ni to nije dogodilo. “Ljubav” je urarski precizan film kojem se nema što oduzeti jer je ostalo samo prijeko potrebno. Ujedno, to je svevremenski jednostavan film, kao Beethoven ili Rembrandt.

3. Slava kurvi

Michael Glawogge

Austrija

Veliki austrijski dokumentarist prokrstario je svijetom od Tajlanda i Pakistana do Meksika da bi prikazao svijet suvremene prostitucije. Iako su junakinje filma same žene, prostitucija je u svakom od tih slučajeva otisak muškog društva te odraz ideologija, tabua i stida svakog od tih društava. Glawogger je majstor globaliziranog dokumentarnog megaspektakla i jedan od najzanimljivijih filmaša danas, u bilo kom žanru i rodu.

4. Holy Motors

Leos Carax

Francuska

Metafilmski esej? Kviz pun filmofilskih citata? Film o egzistenciji? Mistični tekst? Holy Motors pomalo su sve od toga. Ono što je jedino sigurno: bivši šminkerski režiser “cinema du looka” snimio je film koji ne sliči ni na što prijašnje što ste vidjeli.

5. Iza bregova

Cristian Mungiu

Rumunjska

Dilema je li režiser “Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana” čudo za jedan dan prekinuta je ovog proljeća canneskom premijerom “Iza bregova”. Mungiuov film ozbiljna je analiza društvene zapuštenosti i vjerske tvrdokornosti na Balkanu, film pred kojom bi trebali pokriti uši i Kaćunko i Kusturica.

6. Kraljevstva izlazećeg mjeseca

Wes Anderson

SAD

Dugo nisam volio Wesa Andersona i smatrao sam ga postmodernim fićfirićem. Nakon “Fantastičnog Mr. Foxa” i “Moonrise Kingdom” postajem preobraćenik. “Kraljevstvo izlazećeg mjeseca” je maštovit, asocijativno bogat i suptilno duhovit film koji priča o tome kako su izgledale šezdesete prije nego što su postale - “one” šezdesete.

7. Skyfall

Sam Mendes

V. Britanija

“Skyfall” je neki novi, mračni Bond u kojem se dva odbačena sina frojdovski bore za naklonost hladne, okrutne matere. U “Skyfallu” Bond biva pretučen i ponižen kao ulični mačak, a domovina ga perfidno izda. Unatoč tome, “Skyfall” je najbritanskiji Bond ikad napravljen, pravi katalog post-imperijalnih frustracija.

8. Danak anđelima

Ken Loach

V. Britanija

Loachov novi film mogao bi se ironično opisati kao marksističko-lenjinistički “caper movie”. Priča o grupi protuha koja odluči ukrasti bocu skupog arhivskog viskija pametan je socijalni film, ljupka posveta škotskoj kulturi, ali i - najduhovitija komedija ovogodišnjeg repertoara.

9. Dredd 3D

Pete Travis

V. Britanija

Nova adaptacija glasovitog britanskog stripa svojevrsni je “retro” film koji nas vraća u eru politički intrigantnog akcijskog SF-a osamdesetih. Priča o policajcima sucima koji zavode red u košmarnom futurističkom megalopolisu na prvi zub izgleda fašistički, ali zanimljivo relativizira vlastitu ideologiju.

10. Coriolan

Ralph Fiennes

V. Britanija

Filmofili obično kolutaju očima kad im spomenete novu šekspirijansku adaptaciju koju režira slavni glumac. Fiennesov “Coriolan” ruši te klišeje. Krvavu priču o časti, izdaji i ratništvu Fiennes je sjajno modernizirao, oboružavši je jugoslavenskim lokacijama i ikonografijom.

11. Igre gladi

Gary Ross

SAD

Oni koji su čitali knjigu Suzanne Collins žale se da je film otupio “young adult” predložak. Međutim, i ovako je on sasvim dostatno oštar. “Hunger Games” žestoki su pamflet protiv reality kulture, medijskog nasilja i kapitalizma proveden kroz pitku ljušturu omladinske pustolovine.

12. Killer Joe

William Friedkin

SAD

Bizarni, mizantropski triler koji se gotovo cijeli odvija u sirotinjskoj kamp-kućici. “Killer Joe” vratio je u žive legendu Hollywooda 70-ih Williama Friedkina.

13. Tajni adut

Todd Solondz

SAD

Nakon nekoliko neusredotočenih i nenadahnutih filmova, autor “Hapiness” snimio je ovaj pitki, duhoviti film koji se bavi istim poniženim gubitnicima kao i “Sreća”.

14. Argo

Ben Affleck

SAD

Umjesto lošega glumca, dobili smo dobrog režisera, rekao je jednom za Afflecka ljubljanski kolega Simon Popek. “Argo” potvrđuje taj dojam: u ovom političkom trileru po istinitoj priči Affleck se potvrđuje ne samo kao zreo režiser, nego i - začudo - dobro glumi.

15. Samo vjetar

Bence Fliegauf

Mađarska

Nova fašizacija Mađarske nije mogla dobiti bolji filmski komentar od ovog filma. Netolerancija, strah i težina ruralne zabiti dočarani su u njemu kroz intrigantan filmski jezik.

16. Cezar mora umrijeti

braća Taviani

Italija

Šarmantni starčići talijanskog filma domišljato su povezali krvavi šekspirijanski kozmos te svijet camorrista i dilera, uznika najstrože rimske tamnice. Film koji vam otvori oči na to o kakvom je svijetu (ali- i za kakav svijet) pisao Shakespeare.

17. Tiranosaur

Paddy Considine

V. Britanija

Englezi su nas navikli na dobre komade kuhinjskog realizma. Ove godine takav je “Tiranosaur”, fini, mali film o dvoje posve različitih otpadnika. Voljeli bismo u Hrvatskoj imati filmove kao ovaj.

18. Michael

Marcus Schleinzer

Austrija

Schleinzer je dobar Hanekeov učenik koji u “Michaelu “tematizira austrijsku traumu: pedofile otmičare. Film koji sjajno secira fasadu srednjoeuropske uljudbe i “normalnosti”.

19. Alpe

Yorgos Lanthimos

Grčka

Alpe su začudan, enigmatičan film o ljudima koji za novac tješe ožalošćene tako što utjelovljuju njihove mrtve. U pomodnom “novom grčkom filmu” ima puno praznog šminkeraja. Alpe su drukčije: to je film kroz koji se treba prokrčiti, koji traži strpljenje, ali te na kraju lupne.

20. Torinski konj

Bela Tarr

Mađarska

Posljednji film velikog Tarra ne spada u njegove najbolje. Ali - barem do pola, film stilskom perfekcijom demonstrira kakav je Tarr majstor.

21. Sestra

Ursula Meier

Švicarska

Ovdje nije riječ o plaži u Igranama nego o švicarskom skijalištu, ali film Ursule Meier jasno prikazuje kako svaki turizam u sebi krije klasni odnos, i ima svoj proletarijat.

22. Vitez tame: povratak

Christopher Nolan

SAD

Kao i većina akcijskih spektakala danas, novi Nolanov Batman ima barokno zapetljanu radnju u kojoj se lako pogubite. Film je, međutim, politički dvostruko provokativan. To nije samo prvi američki blockbuster koji dočarava socijalnu revoluciju u SAD-u, nego i film koji uznemiruje ljevicu jer podsjeća na to da su revolucije - okrutne.

23. Ubij ih nježno

Andrew Dominik

SAD

Australac Dominik bit će, ako već nije, klasik 21. stoljeća. “Killing Them Softly” njegov je usputni B-film u kojem je spojio šljam iz akcijskog pulpa 70-ih i gnjilež Amerike u doba kraha Wall Streeta.

24. Umjetnik

Michel Hazanavicius

Francuska

Crno-bijeli i nijemi oskarovac “The Artist” na prvu je loptu samo duhovita, metafilmska stilska vježba. Ali, taj film o sutonu nijemog Hollywooda bavi se zapravo temom našeg doba: radnicima koje je pregazila tehnološka mijena.

25. Draquila - Italija se trese

Sabina Guzzanti

Šteta što je ovaj razorni, duhoviti politički dokumentarac u Hrvatsku stigao kad je Berlusconi već bio bivši. Međutim, neke teme koje film otvara nama su zapravo tek - buduće

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:02