Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
DOMAĆI GRAND PRIX

DOJMOVI MLADE ZAGREPČANKE NAKON BORBE ZA BRONCU 'Valjda me uhvatio grč pred domaćom publikom'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. rujan 2016. 19:18

Prvog dana jučer započetog trodnevnog judaškog Grand Prixa u zagrebačkom Domu sportova, samo se jedan naš predstavnik uspio “dokopati” večernjeg programa ili borbi za odličja. Preciznije, samo jedna Hrvatica, 22-godišnja Zagrepčanka Tena Šikić. Nju je u borbi za broncu kategorije do 52 kilograma pobijedila, u prilično neizvjesnoj borbi, ali sasvim zasluženo Amerikanka Angelica Delgado.

Jedan wazari, pa još i yuko za 11:0, da bi Tena u završnoj minuti uspjela uzvratiti wazarijem, smanjiti na 11:10, no tu je i ostalo. U biti, prijetilo je čak da Amerikanka i brže završi borbu. Držala je 10-ak sekundi našu Tenu prikovanu na leđima za tatami...

- Ma da, uhvatila me u zahvat i tu je bilo problema. Srećom, uspjela sam se izvući i probala sam stići to vrlo visoko njezno vodstvo. Nažalost, nisam uspjela do kraja - nakon borbe će Tena.

Zagreb, 230916.
Dvorana dva, doma sportova.
Zagreb Grand Prix 2016-Croatia, judo, finala,  do 52 kilograma, borba za broncu.
Na fotografiji:  Tena Sikic (CRO), Angelica Delgado (USA).
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Godine nisu važne

Zagrepčanka je inače do borbe za broncu došla pobjedom nad Britankom Chelsie Giles (yuko), da bi izgubila drugu borbu od Rumunjke Larise Florian (ippon i yuko). No, Rumunjka je temeljem svojih kasnijih rezultata “povukla” Tenu Šikić u repasaž. Ondje je Tena svladala Njemicu Ines Beischmidt (ippon) te došla do Amerikanke Delgado.

- Nisam se još prije borila s njom. Jest ona nešto starija, pa onda i iskusnija, ali nije to bilo presudno. Judo je takav sport gdje godine nisu važne, ponekad ni iskustvo. Sport u kojem svatko svakog može pobijediti, više-manje. Ovog puta je to njoj pošlo za rukom.

Tena je svakom gestom odisala - tugom. Iako je riječ o vrlo mladoj judašici koja je tek ove sezone ušla u seriju judaških Grand Prix turnira i konačno, u premijernom nastupu još proljetos, osvojila broncu u mongolskom Ulan Batoru.

- Ne mogu biti zadovoljna time što sam došla do borbe za medalju. Mislim da sam mogla svaku od ovih borbi odraditi bolje. Čak sam možda još i ovu zadnju odradila najbolje, ali, eto, valjda me uhvatio grč pred domaćom publikom. Da je bila bronca, bila bih zadovoljna, ovako...

Zadovoljstvo je ponekad relativan pojam. Ako nije Tena Šikić zadovoljna, a otišla je najdalje od Hrvata jučer, što bi tek drugi rekli? Naime, od muškaraca, jedan jedini jučer Marko Drašković ispao je u 1. kolu kategorije do 66 kg od Rusa Abdula Abdulzhalilova. Od djevojaka, u kategoriji do 48 kilograma, Sara Matijević je svladala Amerikanku Summer Truone za jedan yuko (obje su imale po ippon), da bi izgubila ipponom od Izaelke Noe Minsker. Ipak, došla je do repesaža u kojem je bila slabija od kasnije brončane Fjolle Keljmendi.

Zagreb, 230916.
Dvorana dva, doma sportova.
Zagreb Grand Prix 2016-Croatia, judo, finala,  do 52 kilograma, borba za broncu.
Na fotografiji:  Tena Sikic (CRO), Angelica Delgado (USA).
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Ispale Jukić i Mandarić

U Teninoj kategoriji do 52 kg imali smo još jednu predstavnicu. Tihea Topolovec je svladala Nieke Nordmeyer iz Njemačke (yuko), ali izgubila od Amerikanke Delgado, kobne za Šikić. U represažu Topolovec nije mogla dalje preko Britanke Kelly Edwards (ippon). Zaključno, u kategoriji do 57 kg obje naše predstavnice izgubile su u prvom kolu. Martina Jukić od Njemice Sappho Coban (ippon), a Ivana Mandarić od druge Njemice, Johanne Mueller (yuko i ippon).

Danas je možda i vrhunac uzbuđenja za Hrvatsku jer na tatami izlaze Barbara Matić i Marijana Mišković Hasanbegović.

Linker
07. svibanj 2024 11:42