REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus
KLASIČNA AMERIČKA ALJKAVOST ILI?

MAYWEATHER I MCGREGOR U BORBI ZA POJAS S JUGOSLAVENSKOM ZASTAVOM Otkrivamo bizaran detalj najbogatijeg borilačkog spektakla svih vremena

Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. kolovoz 2017. 15:53

Floyd Mayweather i Conor McGregor ipak se u Las Vegasu neće boriti “samo” za novac. Pobjedniku će naime pripasti i pojas, posebno kreiran samo za ovu priliku. Već i on sam izvanredno vrijedan jer je izrađen od aligatorske kože, a grandiozna kopča načinjena je od - 3.360 dijamanata, 600 safira i 300 smaragda, a sve je to “utočeno” u 1,5 kilograma 24-karatnog zlata!

Divovska kopča, karakteristična za boksačke ili MMA prvake, ima natpis “Money Belt”, u sredini pak velikim slovima piše WBC, a ispod toga imena boraca - Mayweather i McGregor.

No nešto nam je drugo upalo u oko. Sa strane je - opet uobičajeno - ugravirano možda stotinjak državnih zastava. Pronašli smo našu, Republike Hrvatske, ali, poprilično bizarno, ondje je i zastava države koja ne postoji već više od četvrt stoljeća - SFRJ, odnosno bivše Jugoslavije!

Zašto? Pa, može biti svašta, ali uvjereni smo da je tu u pitanju tek - klasična američka aljkavost. Nikome sigurno ondje nije bilo na pameti provjeravati jesu li te zastave uopće ispravne, u cijelom tom šarenilu možda je neka čak i izmišljena. Najmanje je pak Amerikancima palo na pamet provjeravati je li koja od država propala. Jako davno, štoviše. Doduše, ponešto su, valjda, učinili jer, provjerili smo, a jamačno se toga dosjetio i netko u SAD-u, nema primjerice zastave negdašnjeg SSSR-a. Dakle, o tome su ipak razmišljali, što opet ne treba čuditi jer je riječ o državi koja je dugo vremena bila glavna suparnica SAD-a.

Ono što ipak čudi jest da detalj pojasa sa zastavama država očito jest ažuriran, da nije izvučen predložak iz ladice iz 80-tih godina, s obzirom na to da smo uredno pronašli zastave kako Ruske Federacije tako i primjerice Gruzije ili Slovačke Republike, koja je nastala nakon Republike Hrvatske.

Zanimljivo je da su boksački pak stručnjaci, analitičari i gotovo pa svi zapadni mediji ismijali ovaj pojas i proglasili ga “najružnijim dosad” ili pak “još jednim ridikuloznim detaljem veznim uz dvoboj Mayweathera i McGregora”. Kao razlog takvim stavovima svi do jednog iznose da je riječ o prekičastom i nadasve ružnom pojasu, paralelno se rugajući WBC-u, koji je iznio da je krokodilska koža iz Italije, države u kojoj krokodila - nema. To je već banaliziranje, ali istovremeno, gledajući ovaj pojas i uspoređujući ga sa svim dosadašnjima koji su dijeljeni i još se uvijek dijele boksačkim ili MMA prvacima, baš neke velike razlike i ne vidimo.

Osim u jednoj velikoj pogrešci, barem kad je riječ o tako skupoj “stvarčici”.

Linker
28. travanj 2024 01:15