Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
ZADOVOLJSTVO U RIJEČKIM REDOVIMA

PRVA TAEKWONDO AKADEMIJA IZVAN JUŽNE KOREJE 'Bit ćemo glavni centar u cijeloj Europi'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. srpanj 2016. 18:25

Velike se stvari događaju hrvatskom taekwondou u samo nekoliko dana. Posjet svjetskog čelnika ovog sporta nije baš ni slučajnost, još manje puka kurtoazija, posjet "članstvu" ili nešto četvrto.

Osim u Zaboku potpisanog ugovora sa svjetski priznatom bolnicom, a kojim se rješava pitanje zdravstvene skrbi za taekwondo borce u nas, Rijeka je prije koji dan temeljem ondje pak potpisanog ugovora postala odredištem Taekwondo akademije Međunarodnog taekwondo saveza. Lokalni nositelji ovog projekta su Sveučilište u Rijeci i Grad Rijeka.
- Inicijativa je došla s moje strane - otkrio je pozadinu cijele priče prof. dr. Dalibor Krpan

Dugogodišnji, sada bivši predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza, ali aktualni član Izvršnog odbora Međunarodnog taekwondo saveza.
- Bio sam 15 godina predsjednik saveza, a sada sam preko 15 godina član Izvršnog odbora WTF-a. Godinama već s predsjednikom WTF-a govorim kako bi bilo dobro u Hrvatskoj nešto napraviti i na akademskoj razini. Kako proteklih godina intenzivno surađujem i sa Sveučilištem u Rijeci, pogotovo prof. Krešom Pavelićem, tako je i razvijena ideja o Taekwondo akademiji na riječkom sveučilištu. Mislim da je to dobro mjesto jer su oni kompaktna sredina, ni preveliki, ni premali i imaju zdravu jezgru. Jasno, u to se odmah uključio i HTS.

U riječkim je medijima akademija predstavljena kao regionalni centar, ali on je u biti puno, puno više.
- Taekwondo akademija nije regionalni već će to biti glavni europski centar taekwondoa! To je cilj. U Europi već postoji jedan centar, u Manchesteru, ali ovaj u Rijeci će biti glavni za cijelu Europu. Ujedno, to je prva akademija te vrste u svijetu uopće, izvan Koreje. Nije to institucija koja bi zamijenila savez, već bi promovirala naš sport i u znatno širem aspektu. Sport je daleko više od igre. Dosad je uglavnom bio sredstvo za biznis i politiku, pa se sportska energija često i zlorabila, ali sport može puno više od toga. To je ideja, kako bi se sportska energija usmjerila k humanim vrijednostima, snošljivosti, međusobnom poštivanju i provedbi nekih znanstvenih stečevina.

Kako će to konkretnije izgledati? Ta akademija ima svoje sjedište, dvoranu, prostor za treninge, trenere...
- Akademija već ima svoje sjedište i ured pri Sveučilištu u Rijeci. Imat će uskoro i svoju web-stranicu, te će organizirati različite aktivnosti, od radionica, seminara, edukacijskih programa za suce, trenere, sportaše itd. Ideja je dalje i organiziranje trajne nastave u okviru doktorskog ili postdiplomskog studija, a s HTS-om smo već počeli s programom izobrazbe trenera. Organizirat ćemo i taekwondo kampove, to će biti u Skradinu, jer tamo kamp već imamo, sve uvjete i ondje će stalno dolaziti sportaši na pripreme. Iz cijelog svijeta, prvenstveno iz Europe, a sve organizirano preko Taekwondo akademije u Rijeci - ukratko će prof. dr. Dalibor Krpan.

Linker
04. svibanj 2024 09:08