youtube screenshot / youtube screenshot
VELIKA BORBA

SUDAR TITANA! BORILAČKI SPEKTAKL KOJI JE SVIJET ČEKAO DVIJE GODINE 'Najzločestiji dečko' UFC-a se vraća na veliku scenu u revanšu za titulu!

Piše: Edi DžindoObjavljeno: 03. srpanj 2017. 15:26

Česte negativne kritike, ali i zdravstvene poteškoće nerijetka su pojava kod UFC-ovih boraca kad moraju prije borbe naglo skidati kilograme da bi dan, dva prije borbe mogli doći do potrebne kilaže koju propisuje njihova određena kategorija.

Sustav se činio doista neprikladnim, ponekad i opasnim za borce. Na svu sreću, za mega priredbu UFC 214, a nadamo se i nadalje, uveden je potpuno novi, striktniji, ali i učinkovitiji sustav vaganja.

Naime, Kalifornijska komisija za sportaše (CSAC) je pred ovaj spektakl, koji će se održati 29. srpnja u Anaheimu uvela sustav vaganja, u kojem barem oni koji će se boriti u mečevima za titulu, ali i bez titule, kad se radi o iznimno velikim i bitnim mečevima, moraju pristupiti vaganju 30 dana prije meča, 10 dana prije meča te na dan meča, što će uvelike pomoći pri suzbijanju manijakalnog skidanja kilograma uoči borbi.

Da ne bi sve bilo toliko jednostavno, CSAC je u suradnji s UFC-om donio nekoliko odličnih restrikcija koje će i u borcima probuditi motiv za ranije vaganje. Na primjer, borac koji padne na vaganju, ostaje bez 20% svog honorara, od čega 10% pripada njegovom protivniku, a 10% komisiji, ili pak pravilo, koje nalaže da borci ne smiju imati više od 10% težine, nego što su imali na službenom vaganju. Ako to ne zadovolje, bit će prisiljeni otići u višu kategoriju. Ovakav sustav već godinama provodi boksačka velesila WBC i samo nudi pozitivne rezultate.

Sva ova nova pravila i nove regulacije prvi put su obuhvatile šest zvijezda koje će se boriti u čak tri borbe za naslov koje nudi UFC 214. U borbi za žensku perolaku titulu koja trenutačno nema svoju vlasnicu susrest će se bivša zvijezda Strikeforcea Cristiane Justino (19-1-1), poznatija kao Cyborg, protiv Tonye Evinger (19-5-1). Visoko očekivana je također i borba za naslov u velteru, gdje će prvak Tyron Woodley (17-3-1) nakon razočaravajućeg revanša protiv Stephena Thompsona braniti naslov protiv višestrukog prvaka svijeta u jiu-jitsuu, Brazilca Demiana Maie (25-6).

Svaka čast tim borbama, no nijedna nije ni do koljena glavnoj borbi večeri u Anaheimu, borbi na koju se čekalo već dvije godine. Dva daleko najbolja poluteškaša današnjice, prvak Daniel Cormier (19-1) i izazivač Jon Jones (22-1) konačno će odraditi revanš za titulu u poluteškoj u oktogonu nakon odlične borbe, u kojoj je tada prvak Jones obranio svoj naslov sudačkom odlukom u siječnju 2015. Službeno dva puta, a neslužbeno čak pet puta je Dana White pokušavao organizirati uzvrat dvojice titana, no, razni razlozi su sprečavali da se mega-meč dogodi, ponajviše Jonesovi problemi s dopingom, zbog kojih je i ostao bez naslova.

Jedini poraz Daniela Cormiera je bio upravo onaj protiv Jonesa, ali se Cormier toliko poboljšao u odsustvu Jonesa da ima velike šanse za osvetu. Isto tako, i Jones ima puno toga za dokazati. Poput stavke da problemi s dopingom i manjak mečeva nisu utjecali na njegov status kralja poluteške. Dvije zvijezde koje pucaju od motivacije idu jedan na drugog u meču za naslov, može li se tražiti više od toga?

Linker
06. svibanj 2024 12:23