Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
PARADOKSALAN UČINAK

UKINUTE KACIGE ZA GLAVU U OLIMPIJSKOM BOKSU Pronašli su i objašnjenje za neočekivanu odluku

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 29. srpanj 2016. 16:16

U olimpijskom boksu došlo je do velikih promjena pogledamo li ciklus od jedne olimpijade. Prvo je u lipnju krovna boksačka organizacija AIBA dopustila nastup profesionalaca na olimpijskom turniru, a zatim je ukinuto korištenje kaciga, koje su štitile glave boksača od jakih udaraca.

Kacige su korištene od Igara u Los Angelesu 1984. Djevojke će ipak ostati zakinute za ovu promjenu jer se istraživanja u ženskom boksu još uvijek provode. Podsjetimo da je ljepši spol na boksačkom turniru prvi puta nastupio u Londonu 2012.

U muškom boksu provedena su brojna istraživanja u vezi s korištenjem kaciga, a pilot-turniri bila su svjetska prvenstva 2013. i 2015. godine te Igre Commonwealtha 2014.

- Naša statistička istraživanja i povratne informacije boksača i trenera pokazuju da je ovo najbolji ishod za boks - izjavio je predsjednik AIBA-e Wu Ching-kuo u ožujku.

Mike Looosemore s engleskog Instituta za sport provodio je istraživanje za Međunarodni olimpijski odbor nakon što je AIBA zatražila uklanjanje kaciga. Kao usporedba su tijekom provođenja pokusa korištena svjetska prvenstva 2009. te 2011, na kojima su korištene kacige, i onog 2013, gdje su borci bili bez zaštite na glavi. U svojim je opažanjima došao do zaključka da dolazi do manje ozljeda glave, ali je povećan broj posjekotina koje mogu prekinuti borbu zbog curenja krvi.

- Postoji nekoliko aspekata istraživanja koja su me dovela do zaključka da je uklanjanje kaciga dobra stvar. Smanjio se broj prekinutih borbi i nokauta tijekom SP-a 2013, kad su kacige prestale biti u uporabi. MOO je ovo shvatio vrlo ozbiljno te je odlučeno da je bolje imati već broj posjekotina od ozljeda glave - konstatirao je Loosemore.

U budućnosti se razmatra i uklanjanje majica koje boksači nose tijekom borbi. U prošlosti su one služile za stavljanje imena države te su bolje upijale znoj, a u bližoj prošlosti se razmišljalo o korištenju elektroda kako bi se promijenio sustav bodovanja, no, od te odluke se odustalo. Stoga je za očekivati da bi do Tokija olimpijski boksači trebali sličiti profesionalncima.

Linker
08. svibanj 2024 10:16