Jerome Miron / USA Today Sports / Reuters
USYK DO TITULE U LAKOTEŠKOJ

VIDEO: BOKSAČKI SPEKTAKL PRED 50 000 GLEDATELJA Canelo nokautirao hrabrog Britanca i opet prozvao moćnog Golovkina!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 18. rujan 2016. 19:15

Meksikanac Saul Canelo Alvarez (48-1-1, 34 KO) jučer je u jubilarnom 50. meču karijere svladao Britanca Liama Smitha (23-1-1, 13 KO) i osvojio naslov WBO prvaka polusrednje kategorije.

Borba na AT&T stadionu u Arlingtonu pokraj Dallasa, inače domu Dallas Cowboysa, privukla je čak 51 240 gledatelja, uglavnom Meksikanaca koji su došli proslaviti svoj dan neovisnosti navijanjem za Canela, omiljenog boksača u njihovoj državi.

Canelo nije razočarao brojnu publiku i rušio je hrabrog, ali nedoraslog Smitha tri puta, od čega je udarac u tijelo krajem 9. runde naposljetku bio koban za Britanca. S obzirom da se radilo o meču u kojem je nesrazmjer između dvojice boksača bio više nego očit, možemo reći da je Smith trajao dulje od očekivanog. Čak je i dobio jednu, dvije runde hrabrim vraćanjem udaraca tijekom uglavnom postojanog napada Canela.

Bilo je to dovoljno za dobar dojam i čuvanje renomea obiteljskog imena (čak četvorica braće Smith su profi boksači), ali nedovoljno za iznenađenje. Meksikanac je naprosto bio jači, veći brži boksač u jučerašnjem meču.

Boksačkim fanovima je od borbe vjerojatno zanimljivija bila izjava Canela nakon meča u kojoj je rekao da njegov tim Genadiju Golovkinu (36-0, 33 KO) ponudio "dva do tri puta više love nego inače zaradi" za njihov željno očekivani meč i da još čekaju odgovor. To je u najmanju ruku bizarna izjava Canela i njegovog promotora Oscara De la Hoye, ako se zna da su u lipnju predali WBC pojas u srednjoj kategoriji jer ga je Alvarez ove jeseni trebao braniti protiv opakog nokautera iz Karagande.

Ovaj potez stoga treba gledati prvo kao interesantnu PR vratolomiju, a tek onda kao realnu ponudu. Kako sada stvari stoje, vjerojatniji je razvoj situacije da će Golovkin braniti svoje WBA, WBC i IBF naslove u srednjoj protiv Daniela Jacobsa, a Canelo će formu u srednjoj brusiti na Kanađaninu Davidu Lemieuxu (bivšoj "žrtvi" Golovkina) ili WBO prvaku, Britancu Billy Joe Sandersu. Ako do mega meča Golovkin - Canelo i dođe, bit će to u kasno proljeće ili jesen 2017., a tada ni 100 000 mjesta u domu Dallas Cowboysa neće biti dosta za sve fanove željne prave borbe.

Usyk skinuo s trona Glowackog

Ukrajinac Oleksandr Usyk (10-0, 9-KO) je nakon europskog, svjetskog i olimpijskog zlata došao i do profesionalne titule u lakoteškoj kategoriji. U odličnom meču u Gdanjsku nakon 12 rundi je svladao domaćeg Krzysztofa Głowackog (26-1, 16 KO) i preuzeo njegovu WBO svjetsku titulu.

Bila je to krasno izdanje Usyka, koji je Glowackog kontrolirao raskošnim direktom i brzim, preciznim kombinacijama, a sve na temelju zavidnog kretanja u ringu za boksača kojem vaga ide preko 90 kila.

Glowacki, boksač čvrste brade i teškog udarca, nije uspio doći do prave prilike tijekom meča. Štoviše, u zadnjim rundama Usyk je bio taj koji je ulazio kao pobjednik iz malo jačih izmjena, što se u konačnici ogledalo i velikom prednošću na sudačkim karticama (117-111, 117-111 i 119-109).

Ako je dosad i bilo sumnje u Ukrajinca, sada je svim jasno da ovaj momak spada u sam vrh uzbudljive kategorije u kojoj se barem pet, šest odličnih boksača (Lebedev, Huck, Belew, Glowacki, Usky, Dorticos...) bori za titulu najboljeg.

Linker
28. travanj 2024 01:25