Mirko Filipović vs Fedor Emelianenko
 Tomokazu Tazawa/Getty Images
'BOLJE DA JE FRAJER NEGO...'

VIDEO: NIJE MOGLO TEŽE ZA MIRKA FILIPOVIĆA Pogledajte zašto novog Cro Copovog protivnika zovu 'Kraljem': 'Pa borio se prije tri, četiri dana!'

MJEŠOVITE BORBE Mirko Filipović u Japanu će se 29. prosinca boriti protiv opasnog Muhammeda Lawala, koji je poznatiji po nadimku King Mo
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. prosinac 2016. 16:14

Muhammed Lawal ili u svijetu borbi poznatiji kao King Mo. To je ime suparnika Mirka Filipovića 29. ovog mjeseca u tokijskoj Saitama Areni u četvrtfinalu Rizin Grand Prixa. Daleko od idealnog je dobiti suparnika 10-11 dana prije negoli će se borba uopće održati, makar je nakon otkazivanja Brazilca Wanderleija Silve bilo jasno da će se par u ovoj borbi popuniti u doista posljednji trenutak. Malo vremena Cro Copu za pomniju pripremu sudara protiv 7 godina mlađeg borca, ali... kako je Mirku, ništa bolje nije ni Kingu Mou.

- Ne bih se složio jer on je imao borbu prije samo 3-4 dana, a to znači da je u top-formi. U punoj je spremi, u formi života. Prošao je borbu bez ozljede, tako da mu to sve ide na ruku - mišljenja je Mirko Filipović.

- Opet, ja sam i s tim zadovoljan. Draže mi je boriti se protiv pravog ”frajera”, vrlo jakog, možda i najopasnijeg suparnika na turniru, nego da su mi dali nekog nedoraslog, borca koji nije vrhunske klase, kantu za nabijanje, koji bi se samo pojavio u ringu da pobere “gažu”. Ovo je bolje i sa sportskog gledišta i s aspekta izazova, kao i vjerodostojnosti turnira. Ako treba i izgubiti, velim ako, draže bi mi bilo, izgubiti od pravog borca, nego dobiti nekog tko je tu tek tako. Mislim da jednako tako misle i navijači - jučerašnje su riječi Cro Copa za SN.

Prvak SAD-a u hrvanju

Muhammed Lawal ili King Mo (35) prošlog se petka borio u Dublinu na Bellatoru i jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedio Japanca Satoshija Ishija. Inače, Lawal ili King Mo (26-1-5, 13 KO), Amerikanac je nigerijskog podrijetla, bivši prvak u Strikeforceu i aktualni upravo Rizinov prvak u teškoj kategoriji do 100 kg. Taj je naslov osvojio prošle godine protiv Čeha Prochazke.

Ono što prvo upada u oči pri pogledu na dosadašnju mu karijeru jest njegovo hrvačko umijeće, odnosno rezultati. U prvom desetljeću ovog stoljeća osvojio je na hrvačkim prvenstvima SAD-a tri zlata te po jedno srebro i broncu, ali jednako tako i jedno zlato na Panameričkim igrama te srebro na Svjetskom kupu 2007.

- On je tehnički bolji hrvač od mene, nije uopće loš ni kao boksač, a ja sam bolji u “stand-up” poziciji. Dakle, on će ići na rušenje, to je više nego sigurno. Tako će pokušati dominirati, skupljati bodove. To je nešto što mu ne smijem dopustiti.

Sada, po spoznaji suparnika desetak dana uoči borbe raspravljati o nekoj specifičnijoj pripremi, potpuno je neprilično.

Ja sam kompletniji

- Što je, tu je. Spremao sam se za potpuno drukčijeg suparnika. Jasno da je nezahvalno kad dobiješ suparnika tjedan dana prije puta, ali to je takav sport. Odradio sam dobre pripreme, s dobrim sparing-partnerima Darkom Stošićem i Antom Delijom. Ja sam spreman! Jasno, stil borbe će biti sasvim drukčiji. On će imati vrhunske ulaske u noge, pokušaj rušenja. S druge strane, mislim da sam kompletniji borac. U parteru mislim da sam bolji. Morat ću biti maksimalno ozbiljan. Vjerujem da će borba biti vrlo zanimljiva i da će svi ljubitelji MMA moći uživati.

Znan je sada i daljnji put pobjednika sraza Cro Cop - King Mo. Naime, bolji iz tog dvoboja dva dana kasnije će u polufinalu na pobjednika četvrtfinalnog para koji čine Estonac Kaido Baruto Hoovelson, “mrvica” koja teži 193 kg(!) i Japanac Tsuyoshi Kosaka, svojedobni pobjednik nad Fjodorom Jemeljanjenkom. No, ne valja preskakati stepenice. Mirko Filipović u Zagrebu upravo odrađuje posljednje pripreme, a u biti i pakiranje za odlazak na Daleki istok.

- Odlazim iz Zagreba na Badnjak, Božić ću dočekati negdje u zraku, iznad oceana, Azije, gdje već - veli Mirko.

S nadom dakako da i Novu godinu dočeka u Tokiju, što bi značilo da će prethodno 29. prosinca detronizirati King Moa.

Linker
08. svibanj 2024 05:08