reuters
SAMO DA SE ZARADI

BIT ĆE TO SPEKTAKL, NOVAC ĆE TEČI U POTOCIMA, ALI...ZAPRAVO JE SVE TO BEZVEZE Umirovljeni boksač protiv UFC prvaka po pravilima boksa, u čemu je fora?

Meč 26. kolovoza u Las Vegasu bit će pravi spektakl s financijske, marketinške i “biti viđen” strane, ali potpuno bezvezan sa sportske
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 18. lipanj 2017. 14:28

Nakon sramežljive najave od prije dvije godine i prilično javnog mariniranja nebrojenim tekstovima, TV prilozima i prije svega Twitter postovima, Floyd Mayweather Jr. i Connor McGregor svoju će izvanbračnu vezu napokon, pred gradom i svijetom, ozakoniti travestijom u ringu. Datum je 26. kolovoza ove godine, lokacija najprikladnija, zapravo jedina moguća – Las Vegas, a toliko željeni meč održat će se na limitu polusrednje kategorije (70 kg), isključivo po boksačkim pravilima.

Naravno, meč između umirovljenog i neporaženog, višestrukog boksačkog prvaka i svjetski popularnog, višestrukog UFC prvaka, itekako ima svoju logiku i ta se mjeri u broju zelenih novčanica s likom Benjamina Franklina. Mogu stručnjaci, treneri i pravi fanovi boksa i MMA borbi grintati o besmislenosti meča koliko žele, ali broj ljudi koji žele vidjeti ovu borbu je toliko velik da Mayweather nije htio ni pričati o cifri manjoj od 100 milijuna dolara, dok bi McGregor trebao uzeti barem 80 milijuna.

Štoviše, obistine li se najave poput one Yahoo Sportsa koji kalkulira da će meč prodati više od pet milijuna prijenosa samo u SAD-u (po cijeni od cirka 90 dolara po prijenosu), Amerikanac i Irac će otići kući i s većim iznosima nego onima koje su Mayweather i Pacquiao spremili pod krevet nakon njihova meča koji je prodao 4,6 milijuna prijenosa prije dvije godine.

No, ako ste mislili da je taj meč bio razočaranje, dobro se pripremite za ono što nas čeka krajem kolovoza. U natjecateljskom smislu, prema striktno boksačkim pravilima, borba Mayweathera i McGregora neizvjesna je poput utrke na 100 metara između Usaina Bolta i Johna Goodmana. Nije da omiljeni glumac ne bi imao nikakve šanse, ali bi one ovisile o tome hoće li Bolt slomiti nogu na startu ili će ga tijekom utrke pogoditi raketa na kojoj jaše Steve Buschemi.

Na mnogim mjestima će se napisati da McGregor uvijek ima takozvani “puncher’s chance” ili šansu da nekim ludo sretnim udarcem nokautira Mayweathera i to je istina. Ali uz sav dužan respekt prema Ircu, koji je svoj renome zaslužio kombinacijom pobjeda u oktogonu i vrhunske samopromocije, s druge strane će ga čekati najbolji boksač svoje generacije. Čovjek koji je pobijedio u 49 mečeva a da nijednom nije zgubio i koji je školovao velikane poput Pacquiaa, Cotta i Del Hoye, neće tek tako dopustiti da ga iznenadi prepotentni Irac koji je zalutao u boksački ring.

Da, ovaj meč će biti pravi spektakl s financijske, marketinške i “vidjeti i biti viđen” strane i maksimalno bezvezan sa sportske. Ne, Mayweatheru ne možemo zamjeriti što se vraća iz penzije po zaradu od devet brojki i jubilarnu 50. pobjedu kojom će nadmašiti skor legendarnog Rockyja Marciana (49 pobjeda bez poraza), niti možemo zamjeriti McGregoru što će gotovo sigurno ukaljati imidž i nasljeđe za novac koji ne bi zaradio u tri UFC karijere.

Jer, davno su svi u ovom sportu naučili onu olimpijsku - bitno je zaraditi.

Linker
26. travanj 2024 05:52