Darko Tomas / CROPIX
'NA MENE MOGU RAČUNATI'

BIVŠI IZBORNIK PROGOVORIO O 'HRVATSKOM BOKSAČKOM ČUDU' Ljudi nisu ni svjesni koliki je pothvat nastup Hrvatske u Svjetskoj seriji'

BOKS Marijo Šivolija Jelica godinu i pol dana nakon odlaska s dužnosti hrvatskog izbornika o stanju u našem boksu i svom ponovnom aktivnijem angažiranju
Piše: Tihomir HrgaObjavljeno: 21. kolovoz 2017. 19:35

Više od godinu pol dana proteklo otkako je Marijo Šivolija Jelica, dogovorno s vodstvom Hrvatskog boksačkog saveza odstupio s dužnosti izbornika. Povukao se u Rijeku, na svoj Krk, ne tako davno otvorio i kafić u Zadru jer, kako sam veli, “ipak sam ja zadarski zet”.

No, to ne znači da se u cijelosti povukao iz boksa. Bila bi i šteta za hrvatski boks izgubiti negdašnjeg doprvaka svijeta i Europe pa onda trenera koji nesebično nastoji prenijeti znanje, vještine onima koji se danas bore među konopcima.

- Ja sam i pri odlasku rekao da sam na raspolaganju svima, što sam spomenuo i predsjedniku Saveza Boni Bošnjaku kod kojeg osjećam entuzijazam za boks - veli Šivolija Jelica.

Predsjednikove vizije

- Štoviše, čak bih rekao da predsjedniku Bošnjaku nedostaje još malo logistike jer ponekad je teško pratiti sve njegove akcije, ideje i vizije, njegov entuzijazam. Ono što je primarno drukčije u odnosu na razdoblje prije dolaska Bone Bošnjaka i sada jest što se ranije boksalo jako malo, od prvenstva do prvenstva. Sada imate mnoštvo turnira, pa je pokrenuta Regionalna liga, a ova najnovija inicijativa oko ulaska Hrvatske u WB ili Svjetsku boksačku seriju, to je fantastičan pothvat.

Gdje ste vi bili, što ste u boksu radili u minulih godinu, godinu i pol?

Pomoć Bepu Filipiju

- Vodio sam Bepa Filipija, nastojao mu malo pomoći, tim prije što je dosta toga ranije i osvojio u radu sa mnom. Tijekom vremena mi je prirastao srcu, razvili smo dobar odnos, tako da smo nastavili suradnju. No, došao je i još jedan mladi dečko iz Njemačke, njegov otac došao je do mene pa smo uspostavili suradnju. Dakle je, tu sam, boks ne može iz mojih žila, iako sam se nakon povlačenja s izborničke dužnosti malo više posvetio privatnom životu. Osim toga, unatoč silnoj pozitivnoj energiji koju boks u nas ima, neke su me okolnosti ipak navele da se povučem, na neko vrijeme.

Najjača hrvatska boksačka vijest ove godine, izostavimo li rezultate iz ringa, medalje, jest službena najava ulaska Hrvatske od jeseni u Svjetsku boksačku seriju (WSB).

- Mislim da javnost nije ni svjesna što je i koliko je velika stvar ući u Svjetsku seriju. To je projekt koji je velik zalogaj i koji baš stoga valja ekonomski maksimalno popratiti. To je natjecanje najviše razine kada je amaterski boks u pitanju, iako samo natjecanje i organizacijski i financijski je zapravo profesionalno.

Je li vas iznenadio poziv, odnosno činjenica da će jedna malena Hrvatska u ovom natjecanju stati uz bok boksačkim velesilama poput SAD-a, Kube, Rusije, Kine, Kazahstana, Francuske, Velike Britanije...

- Iznenadilo me utoliko što znam koliko je to financijski teško, koliko je velik zalogaj u pitanju. Znam koliko to zahtijeva novca, kadrova. Nije to organizacija jednog kola, susreta ili prvenstva Hrvatske.

Vidite li se vi osobno u hrvatskom projektu WSB-a?

Imam puno volje

- Imao sam nekih upita, telefonskih poziva. Možda će sad zvučati oholo, ali znam 2-3 jezika, poznam cijeli taj boksački svijet. Kada sam odlazio s mjesta izbornika, jasno sam rekao da ne odlazim iz hrvatskog boksa i da mogu računati na mene, ako me žele i ako me vide u nekoj ulozi.

Linker
19. travanj 2024 22:17