REUTERS/Steve Marcus
BORBA KOJA RUŠI REKORDE

HRVATSKI IZBORNIK NAJAVIO BORILAČKI MEGASPEKTAKL OKO KOJEG SE OKREĆE BRDO NOVCA 'McGregor je došao poniziti boks!'

Hrvatski izbornik Leonard Pijetraj, ujedno i naš najcjenjeniji boksački stručnjak i sukomentator sraza Mayweather - McGregor na RTL-u, za SN analizira predstojeći dvoboj u Las Vegasu koji će se održati oko 4.30 sati u noći sa subote na nedjelju.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. kolovoz 2017. 16:05

Više su od dvije godine prošle (lipanj 2015) otkako je prvi put spomenuta ideja boksačkog sudara između vladara ringa i gospodara oktogona. Kada je sraz napokon i dogovoren, slijedila je nikad još viđena medijska promidžba, koja je uključivala čak i miniturneju obojice boraca u svrhu promocije meča (Los Angeles, Toronto, New York i London).

U međuvremenu su postavljeni neki za budućnost teško dostižni rekordi, od TV-gledanosti do ukupne zarade, kako boraca tako i TV-postaja, organizatora, sponzora... Ostajemo pri onome što smo i prvi puta zapisali, kada je dvoboj definitivno uglavljen, da je riječ o pukom susretu za novac i generiranje još više novca. Ništa više. Sporta tu baš i nema, ali...

Neosporna je činjenica, što god tko o tome mislio, da je boksački dvoboj pred nama već zavrijedio epitet najbogatijeg. Neke procjene govore da će generirati čak milijardu dolara. Za 12 rundi! Nedosanjano za mnoge daleko, daleko veće i bolje boksače i u posljednjih 20 godina, pa i dan-danas. Puno bolje i od tog Mayweathera. Posebno od McGregora, koji nikada nije ni ušao u ring. Pardon, jest! Kada je imao 12 godina. No puk, očito, želi nešto više. Nešto puno drukčije od tek “običnog” meča za recimo naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. To je dobro, ali je ovo što nam predstoji još luđe.

Koji je sport jači

Međutim, koliko god sraz Floyda Mayweathera i Conora McGregora ne odlučuje o naslovu, nema sportski značaj, on, osim dolara, ipak sa sobom nosi i nešto sportsko. Načelno, to je meč za čast boksa. Naime, već duže vrijeme iz MMA krugova dolazi pritisak da se dokaže koji je sport “jači” - boks ili MMA. Las Vegas možda donosi taj odgovor. Upravo zato gotovo svi boksački stručnjaci (i treneri i boksači) s kojima smo razgovarali u posljednje vrijeme ne ustručavaju se reći da je njihovo srce na strani Mayweathera.

Od toga ne bježi, u konačnici, ni Leonard Pijetraj, trener mnogih hrvatskih prvaka, koji će predstojeće noći u programu RTL-a s kolegom Željkom Velom sukomentirati zbivanja među konopcima.

- Normalno. Kao boksač, jasno, želim da boks pobijedi, ali i ne samo zbog toga. McGregor je, naravno, u ovaj meč ušao prvenstveno radi novca, ali došao je i poniziti boks. Došao je u drugi sport ne bi li pokazao da može nadmudriti nekoga tko je u tom sportu jako dugo godina. Normalno da bi tada sve simpatije trebale biti na strani boksača - veli Pietraj.

Zagreb, 010816.
BK Leonardo.
Posljednji trening Filipa Hrgovica pred odlazak na Olimpijske igre u Rio.
Na fotografiji: Leonardo Pijetraj.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Ovo se, doduše, možda neće svidjeti poklonicima Irca McGregora.

- Logično je da on ima svoju publiku koja želi nešto drugo. Zato što je i UFC otišao tako daleko, visoko, pogotovo medijski. Uostalom, baš je zbog takve medijske buke i došlo do ovog meča, jer on inače nikome nije u interesu. Osim njih dvojice, koji će zaraditi velik novac. U sportskom smislu ovaj dvoboj ne znači puno, ali u marketinškom i zabavnom on je megaspektakl.

Koliko je za Floyda ova avantura ipak opasna kada se uzme u obzir da je prošlo otprilike 760 dana od njegova zadnjeg meča, ulaska u ring?

- To ovisi o tome koliko je motiviran. Nemojte misliti da je novac motivacija. Novac to jest dok se ne uđe u ring, ali onog trenutka kada se uđe u ring, kada počne borba, da bilo kome od boksača ponudite i dvostruko više novca da prikažu još bolju borbu, ne biste dobili ni za promil bolju borbu. To je zato što kada je boksač unutra, u ringu, on tada već daje sve od sebe. Floyd se i prestao boriti jer je izgubio pravu motivaciju, a novac to nije. Ta jednom je rekao da ne postoji ništa na svijetu što si ne može priuštiti i da mu više novca, realno, ne treba. Zato je motivacija bitna. Ali, opet, Mayweather je poprilično velik egoist i neće si dopustiti da ga bilo tko pretuče. S druge strane, McGregor je motiviran sa svih strana. On može dobiti sve, a nema što izgubiti. Čak i ako bude deklasiran u tom meču, moći će se, jednostavno, pokupiti, okrenuti i - nikome ništa. Jer bi poraz bio dosta logičan. A Mayweather pak ovim dvobojem ne dobiva ništa.

Dobro, osim 300 milijuna dolara.

- Da, nama je to strašno puno, ali ne i njemu. Na njemu je sav pritisak i zato velim da on može izgubiti. Jako puno.

Zašto je onda, uopće, ušao u borbu? Novac ima, ima savršeni omjer 49-0 kao Rocky Marciano...

- Očito je nagovoren. Ego ga je zagolicao, on ne voli da mu se itko unosi u facu i govori mu da se on nekoga boji. To je jedino što ja vidim kao razlog zašto bi on mogao dobro odboksati, a sve ostalo baš i nije utješno za njega.

Kakav je McGregor boksač? Znamo da mu je omjer u ovom sportu 0-0, ali boksači tvrde da ima opasan, jak udarac, da ima boksačkog potencijala...

- Ima, apsolutno; nije bezazlen. Međutim, svatko ima dovoljno jak udarac, ali nije ključ u jakom udarcu, već u tome koliko puta možete nekoga udariti. Koliko će mu puta Mayweather dopustiti da ga udari, to je pitanje, a ne ima li McGregor jak udarac ili ne. Svatko tko je s Mayweatherom ušao u borbu, a to je 49 mečeva, imao je priliku za nokaut, ali to nikome nije pošlo za rukom. To je vještina i pitanje je koliko je ima McGregor. Osobno mislim da nema, ali ako i ima, onda je samo do Mayweathera, odnosno do toga koliko će on napraviti pogrešaka ili dopustiti da ga McGregor ugrozi - veli Pijetraj.

Velimo, u predstojećoj se noći u Las Vegasu Floyd Mayweather bori za čast boksa. Solidno breme.

Linker
25. travanj 2024 03:24