Getty Images
SPEKTAKL NA WEMBLEYU

LEONARD PIJETRAJ ZA SN NAJAVLJUJE BOKSAČKI OKRŠAJ GODINE Izgubi li od neiskusnog Joshue, Kličku pada u vodu sve što je dosad radio

BOKSAČKI DVOBOJ DESETLJEĆA Hrvatski boksački stručnjak Leonardo Pijetraj uoči subotnjeg boksačkog dvoboja godine, Anthony Joshua - Vladimir Kličko na Wembleyu pred 90.000 gledatelja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. travanj 2017. 15:02

Subota na Wembleyu i sudar titana. Ne, zaboravite na nogomet, makar ime ovog hrama prvo asocira baš na najpopularniji sport. Nije ni ragbi u pitanju, koji također bez problema ispunjava tribine tog kultnog londonskog stadiona. Sada je vrijeme za - Boks!

Svjesno smo napisali s velikim B. Jer ono što je pred nama, za što počinje odbrojavanje, veličanstveni je spektakl od kojeg se očekuje da nas ostavi bez daha. Barem na to upućuju najave, predviđanja, 90.000 ulaznica koje su planule još prije nekoliko mjeseci. Sve govori u prilog tomu da u subotu od okvirno 21.00 počinje vjerojatno najveći boksački dvoboj desetljeća.

Joshui najteži ispit

Ukrajinski udarač, legendarni Vladimir Kličko (41), i bitno mlađi tamnoputi Englez koji pretendira biti nova velika “faca” ovog sporta, Anthony Joshua (27); dvoboj za tri pojasa svjetskog prvaka: IBF, IBO i WBA; i, dakako, ono iznimno bitno - u teškoj kategoriji. Ovo napominjemo jer, uz dužno uvažavanje svih kategorija, poluteška i teška kategorija ipak su u svijetu plemenite vještine uvijek imale poseban status. Ti su prvaci, u biti, nazivani boksačkim šampionima.

Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images

- Po meni, to nije samo boksački nego uopće sportski megaspektakl ne samo ove već i prošle godine. Ne računam tu, jasno, OI ili nogometni Euro. Ovo je nešto što boksu treba, a sport dugo očekuje.

Tako zbori Leonard Pijetraj, zacijelo jedan od najvećih boksačkih autoriteta u državi, naš najbolji trener koji je odgojio ne jednog prvaka, sa sjajnim ugledom i vezama i izvan Hrvatske, u kojoj je pak i nacionalni izbornik. Pijetraj je minulih godina vrlo dobro upoznao svijet najvećih prvaka, konačno, surađivao je i s Kličkom. Njegovi su učenici bili u Kličkovu kampu na pripremama uoči velikih dvoboja.

Prošle godine, malo prije OI u Riju, Pijetraj i Filip Hrgović bili su pozvani u Ukrajinčev kamp na spariranje. Istu je počast Filip Hrgović dobio i sada, uoči Kličkova dvoboja s Joshuom. Makar, Pijetraj je zajedno s Hrgovićem 2014. bio pozivan i u kamp Bugarina Kubrata Puleva kada se ovaj pripremao baš za sudar s Kličkom. Ukratko, teško da postoji ijedan Hrvat koji zna više i bolje o Kličku od Pijetraja.

Je li Anthony Joshua najveći izazov Vladimiru Kličku dosad?

- To mi kao gledatelji možda želimo, ali mislim da ipak nije - kaže Pijetraj.

- Bez obzira na to kako meč završio. U konačnici, Kličko je znao i gubiti. On je prošao jako puno toga. Ja bih rekao drukčije: Joshui je to najteži ispit dosad. Tu će se stvarno vidjeti koliko on vrijedi jer mu slijedi strašan pritisak.

U kakvoj je formi Kličko?

- Nemojte sumnjati uopće, vrhunskoj. U ovaj se meč nikako ne bih kladio. Svi ili velika većina daju neku malu prednost Joshui, ali ja se ne bih mogao opredijeliti. Neću ni za koga navijati, nego ću baš uživati u meču.

Vladimir živi spartanski

Kako djeluje Vladimir Kličko “iznutra” tijekom treninga, priprema? Je li riječ o strogo nadziranim uvjetima, do detalja isprogramiranih, s naglašeno željeznom stegom ili je ipak malo opuštenije?

- On je nevjerojatno usredotočen. On ne živi sportski, on živi spartanski. Ima oko sebe ekipu koja se brine o svemu. Izgleda sjajno, ne izgleda potrošeno, ima samopouzdanje i veliku motivaciju. Mislim da se on još uvijek bavi boksom jer nema ambicije bilo što drugo u životu raditi, a imam i osjećaj da ni ne zna što bi drugo radio. Kad sam god razgovarao s njim, vidio sam da mu je boks jedino zadovoljstvo i razonoda koju ima - napominje Pijetraj, ali ističe ipak i jedan nedostatak.

- Po meni, najveća mana Vladimira Klička jest to što nema pravog trenera. On, ustvari, ima prijatelja koji mu je trener, Johnathon Banks. On je odličan momak, ali sumnjam da je toliko veliki strateg. Kličko je došao u onu fazu da je dovoljno iskusan i misli da mu ne treba trener. Banks je inače došao nakon Emanuela Stewarda, Kličkova prijašnjeg trenera, s kojim je Vladimir imao fantastičan odnos. Osobno jako dobro znam Stewarda. To je odličan čovjek, smiren, dobar strateg. Nije se puno miješao u politiku trenera, nekih programa treniranja. On je, ustvari, bio samo taktičar, zadužen za tehnički dio. Nakon takvog trenera Kličku vjerojatno nije ni bilo lako naći nekog s kim bi se tako dobro slagao, pogotovo sada kada mu se karijera ipak polako primiče kraju. Nije bilo lako naći nekog kome bi vjerovao. Johnathon Banks je blizu, on je također prošao školu Emanuela Stewarda, pa ga je Kličko uzeo. Ipak, po meni, Banks nema tu širinu u taktičkom dijelu da bi pripremio Klička. To će Vladimir morati sam, na temelju iskustva.

Još nije dao najbolje

Laički gledano, to nam se ipak ne čini baš najboljom situacijom.

- Apsolutno; Kličko je uzeo previše tereta na sebe, sam sebe priprema. Ne bojim se da neće biti spreman, ali u onim ključnim trenucima meča - a to se pokazalo u nekim njegovim prijašnjim dvobojima - ponekad nije taktički dovoljno dobar. Odnosno, znalo se dogoditi da ga suparnici zateknu i on ne uspijeva iznaći rješenje, a to se događalo jer se Kličko oslonio samo na sebe, ne na svoj kut.

Problem je dakle što je kut, recimo to tako, prazan?

- To je problem. Kličkov kut nema tog autoriteta i to će biti njegov velik problem do kraja karijere. Po meni bi Kličko trebao naći iskusnijeg trenera koji će ga voditi kroz meč. On misli da je dovoljno iskusan da to može sam, dok ja kao trener mislim da to nije uvijek dobro.

Pijetraj je pred kraj naglasio:

- Imam osjećaj, gotovo sam uvjeren da sam u pravu, a čak mi se čini da i Kličko jednako misli, a to je da on još nije dao ono najbolje što se od njega očekuje.

Posebno nakon onog užasavajuće lošeg boksa i onda još poraza od Tysona Furyja. Čini nam se da u Kličku sada gori želja za dokazivanjem ove subote na Wembleyu, kao da svijetu poručuje: “Ovo sam pravi ja i ne, nisam još gotov.”

- Upravo se o tome radi! Joshua će zato napraviti silno velik korak naprijed ako pobijedi Klička. Ako izgubi... Uh, to će biti veliko razočaranje.

Pritisak je na Kličku

Zašto? Ovdje nam logika govori da, jasno, u slučaju poraza nitko ne skače od veselja, ali Joshui je tek 27, on je mlad, za njega ništa ne staje na Wembleyu, dok bi 41-godišnjem Ukrajincu u slučaju poraza, bogami, stalo. Možda i cijela karijera.

- Zato što je Joshua ipak svuda najavljivan kao favorit. Možda ne izrazito naglašen, ali kao silna nadolazeća zvijezda i on je za mnoge favorit. Kod obojice je velik pritisak i zato što se u boksu jako drži do statistike, važno je da si neporažen. Joshua je upravo to - neporažen. Ima 18 borbi i jednako toliko pobjeda, sve nokautom. Kličko ima nešto poraza (četiri), ali i jako puno mečeva (68). Kličko, po meni, pobjedom ne radi neki silan korak naprijed, ali porazom, posebno ako on bude težak... To bi možda mogao biti i... Ne baš kraj karijere, ali stavljanje upitnika na sve ono što je radio dotad definitivno. Jednostavno, ne bi smio izgubiti od tako mladog i neiskusnog boksača; u tom bi slučaju lagano palo u vodu sve ono što je dosad radio. Tada bi na svoje došli oni koji su ga često i kritizirali, govorili da je samo prvak na papiru, da još nije pobijedio pravog boksača.

Linker
24. travanj 2024 04:59